Taart met eetbare bloemen
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch
Een taart met eetbare bloemen stond al heel lang op mijn lijstje. Iedere keer verzon ik wel iets waardoor het niet door ging. Op een gegeven moment heb ik de stoute schoenen aangetrokken, de bloemen besteld en de taart in elkaar gezet. Door een kleine rekenfout is het uiteindelijk een taart van 4 lagen geworden in plaats van 3 lagen, als je dat te hoog vindt kan je het recept natuurlijk ook door de helft doen en dan heb je een taart van 2 lagen. De bloemen op de taart zijn besteld en voor de taartlagen heb ik lage bakvormen gebruikt waardoor je de taart niet hoeft te snijden. Ik heb voor de vulling heerlijke aardbeien gebruikt, maar omdat het een vanille cake is kan je zoveel smaken gebruiken.
Ingrediënten taart:
- 375 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
- 300 gram kristalsuiker
- 180 gram plantaardige boter
- 6 eieren
- 15 gram bakpoeder
- 180 ml lactosevrije of plantaardige melk
- een theelepel vanille extract
- snuf zout.
Ingrediënten Italian merengue:
- 60 ml water
- 230 gram kristalsuiker
- 3 eiwitten
- snufje zout.
Ingrediënten banketbakkersroom (gebaseerd op het recept van oy my pie):
- 500 ml melk
- 1/2 theelepel vanille extract
- 100 gram kristalsuiker
- 2 eierdooiers
- 40 gram maizena.
Bereiden:
De taart:
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Smeltde boter in een pannetje en laat dit een beetje afkoelen.
- Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar en voeg hier ook het vanille extract aan toe.
- Splits de eieren en klop het eiwit op.
- Voeg de boter en de melk bij de droge ingrediënten en klop dit door elkaar met een mixer of een keukenmachine,'.
- Voeg nu ook het eiwit toe en meng dit voorzichtig er doorheen.
- Vet de bakvormen goed in en verdeel het beslag over de vormen.
- Zet ze in de oven voor 15-20 minuten.
- Controleer ze goed na 15 minuten en laat ze goed afkoelen.
Italian merengue:
- Dit recept is temperatuur gevoelig, daarom is het handig om een food thermometer te gebruiken.
- Zet alles van tevoren klaar zodat je door kan werken.
- Splits de eieren en zet het eiwit klaar.
- Weeg 30 gram suiker af en zet dit klaar bij het eiwit.
- Zet het snufje zout ook alvast klaar.
- Doe 200 gram suiker en het water in de pan en breng dit aan de kook.
- Als het suikerwater op 110 graden is begin je met het opkloppen van het eiwit en voeg hier af en toe de suiker aan toe en het sunfje zout.
- Kook het suikerwater door tot 118 graden.
- Haal het dan van het vuur en giet dit gefaseerd bij de eiwitten.
- Mix dit tot het stijf genoeg is (je kan de kan op zijn kop houden).
- Hierna kan je het in een spuitzak doen voor de decoratie.
Banketbakkersroom:
- Doe 450 ml melk en het vanille extract in een pannetje en breng dit aan de kook.
- Klop ondertussen de eidooiers, het suiker en de rest van de melk op.
- Voeg hier als laatst de maizena aan toe.
- Als de melk kookt voeg je alvast een klein beetje van het eidooier mengsel toe en blijf je dit goed roeren (zet de pit iets lager).
- Als dit is gemengd voeg je de rest toe en blijf je roeren. Ik heb mijn fornuis op ongeveer de helft van de capaciteit zodat het niet aanbrand. (Ik gebruik op mijn gasfornuis de middelste pit.)
- Je merkt vanzelf dat het gaat indikken, bijf dan nog minimaal 1 minuut goed roeren tot je ongeveer de dikte hebt van een puddingbroodje.
- Giet het dan in een schaal of iets anders om af te koelen. Laat het even buiten de koelkast afkoelen.
- Dek het af met vershoudfolie, dit ligt op de room zodat je geen vliesje krijgt.
- Zet het hierna in de koelkast en als het helemaal is afgekoeld is het klaar voor gebruik.
De decoratie:
Ik heb in het midden van de taartlaag de banketbakkersroom verdeeld, daar heb ik de aarbeien over verdeeld. Op de buitenrand heb ik de merengue gespoten en dit heb ik gebrand met een creme brulee brander. Dit heb ik iedere laag herhaald.
De ingrediënten zijn los van elkaar allemaal low-FODMAP. Er zit wel heel veel suiker in dus ik raad aan om niet een te groot stuk te eten van de taart. Als je dit doet kan je op één dag waarschijnlijk wel twee stukjes eten. Controleer altijd verpakte producten op verborgen FODMAP's.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 16-05-2023 om 06:06.