<< Terug

Bananen mousse

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2021/toetjes/bananenmousse.jpg

Ik heb al regelmatig recepten met mousse gemaakt en de conclusie die ik heb kunnen trekken is dat ik het mijzelf vaak veel te moeilijk heb gemaakt. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn, zeker deze bananenmousse niet. Het is voor dit recept het handigst als je eerste de koekjes bakt zodat ze goed kunnen afkoelen. Hierna heb ik de mousse gemaakt en als laatste pas de caramelsaus.

Ingrediënten:

Koekjes:

  • 75 gram plantaardige boter
  • 25 gram kristalsuiker
  • 125 gram glutenvrije bloem
  • 1/2 zakje vanille suiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • snufje zout.

Banenmousse:

  • 4 bananen (niet te rijp, low-FODMAP)
  • 3 eetlepels cintroensap
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 300 ml slagroom (lactosevrij)
  • 35 gram bastersuikers.

Caramelsaus:

  • 100 gram kristalsuiker
  • 35 ml water
  • 20 gram boter
  • 75 ml slagroom (lactosevrij).

Bereiden:

Koekjes:

  1. Smelt de boter en laat dit een beetje afkoelen.
  2. Meng alle droge ingrediënten door elkaar en voeg de boter toe.
  3. Meng dit tot een geheel en die dit in vershoudfolie, laat het een half uur rusten in de koelkast.
  4. Verwarm de oven op 180 graden.
  5. Verdeel het deeg in 4 grote koeken, of kleinere al je iets anders van plan bent.
  6. Leg de koeken op de bakvorm en bak ze 15-20 minuten in de oven op 180 graden.
  7. Laat ze hierna goed afkoelen.

Bananenmousse:

  1. Snij de bananen in klein stukjes en maak hier een papje van door ze te pletten met een vork.
  2. Verdeel hier de citroensap overheen om te voorkomen dat ze bruin worden.
  3. Mix de slagroom, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel en voeg gefaseerd de banaan toe.
  4. Blijf dit mixen tot het een romig geheel is.
  5. Zet dit weg in de koelkast tot je het gaat gebruiken.

Caramelsaus:

  1. Doe het water, suiker en boter in een pannetje en breng dit aan de kook.
  2. Meng dit één keer door elkaar en wacht dat tot de caramel begint te verkleuren.
  3. Voeg dan de slagroom toe. PAS OP: dit kan spetteren.
  4. Blijf dit goed roeren zodat het goed mengt en laat het dan afkoelen.

Opmaken:

Begin met de bananenmousse, dan de caramel en dan de koek en blijf dit herhalen.

Alle producten zijn low-FODMAP, er zit wel veel suiker in dus pas hier de porties op aan. Zorg ervoor dat de bananen low-FODMAP zijn als je ze gebruikt. Controleer alle verpakte producten.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 16-11-2021 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.