<< Terug

Kleine gevulde speculaas taartjes met peer

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch
/storage/photos/2021/Algemeen/1627720193.jpg

Kleine gevulde speculaas taartjes. Ik kan mijn vriend er in ieder geval erg blij mee maken. Om er een twist aan te geven heb ik er dit keer kleine stukjes peer in gedaan. Omdat peer binnen het FODMAP dieet niet in grote hoeveelheden is toegestaan is het echt een recept met een twist en een lichte smaak van peer. HEt recept is voor ongeveer 6 mini taartjes. Dit zijn de vormpjes van ongeveer 10 cm.

De speculaas:

  • 250 gram meel (glutenvrij)
  • 150 gram donkere bastaardsuiker
  • 3 eetlepels speculaas en koekkruiden
  • 200 gram plantaardige boter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 eetlepels melk (lactosevrij of plantaardig)
  • Een snufje zout
  • 1/4 peer.

De amandel vulling:

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram witte kristalsuiker
  • Rasp van een halve citroen
  • 1 eidooier.

Bereiden:

  1. Begin minimaal een dag van tevoren met de amandelvulling.
  2. Doe de amandelmeel in een mengkom.
  3. Voeg hier de kristalsuiker en de rasp van de halve citroen aan toe.
  4. Meng dit met het eidooier.
  5. Leg de amandel vulling in de koelkast. (Laat dit rusten, het liefst 24 uur)
  6. Smelt de plantaardige boter in een pannetje.
  7. Voeg alle droge ingrediënten in de mengkom en meng dit alvast door elkaar.
  8. Voeg hier de boter en melk aan toe en meng dit tot een mooi geheel.
  9. Leg dit in vershoudfolie en laat het 30-60 minuten rusten in de koelkast.
  10. Vet ondertussen de vormpjes alvast in en verwarm de oven op 180 graden.
  11. Haal het deeg uit de koelkast, kneed het tot het weer gebruikt kan worden.
  12. Rol het tot een paar mm dik uit en verdeel dit over de vormpjes. Prik met een vork een aantal gaatjes.
  13. Pak een beetje amandelvulling en weeg dit tot een bol van 20 gram.
  14. Druk dit in je hand plat en maak een rondje, leg dit in het midden van de vorm.
  15. Snij de peer in dunne stukjes en weeg 5 gram af.
  16. Verdeel de 5 gram over de amandelvulling.
  17. Kneed nu weer een stuk speculaas en maak hier een ronde vorm van van een aantal mm.
  18. Leg dit over de amandelvulling en prik met een vork weer een aantal gaatjes.
  19. Zet ze in de oven op 180 graden voor 15-20 minuten.
  20. Hierna moet je ze goed laten afkoelen voordat je de vorm kan omdraaien en ze uit de vorm komen.
  21. Hierna lekker genieten!

Peer is tot 5 gram toegestaan, als je 5 gram in één taartje doet en de plakjes dus echt dun snijdt ga je hier nie overheen. Vaak eet ik zelf een half taartje waardoor ik zeker weet dat ik er onder blijf. Met de amandel blijf je onder de 24 gram amandel en voor alles geldt, te veel suiker is nooit goed, dus ook niet binnen het FODMAP-dieet. Controleer altijd verpakte producten op verborgen FODMAP's.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 19-11-2021 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.