<< Terug

Coq au vin

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2021/Diner/1630513709.jpg

Toen ik een aantal jaar terug mee deed aan een kook programma vroeg Julius Jaspers aan mij of mijn recept leek op Cog au vin. Ik had werkelijk geen idee. Ik had er nog nooit van gehoord dus wist ik niet of mijn recept erop leek. Ik ben later dit recept gaan opzoeken en het had er inderdaad wel iets van weg. Maar uiteindelijk is het weer naar de achtergrond verdwenen en soms kwam het nog wel eens terug als een grapje maar dat was. Later zat ik de film van Julia Child te kijken waar het recept ook in voor komt. Toen kon ik het natuurlijk niet meer ontkennen, dus dit recept is een beetje van mijzelf en een beetje van Julia Child. Omdat ik Coq au vin iets bijzonders vind en de warme smaken er waardeer heb ik ervoor gekozen om het op het kerstmenu te zetten. Het recept is gebaseerd op twee personen zodat het makkelijk kan worden vermenigvuldigd. Ik heb gekozen voor kippenpoten, maar er zijn veel verschillende varianten die je kan gebruiken, het belangrijkst is dat er een bot in zit. Heel veel kookplezier en Bon appetit!

Ingrediënten:

  • 2 kippenpoten
  • 125 gram spekjes
  • 4 wortelen of winterpeen
  • 75 gram oesterzwammen
  • groen van een grote bosui of van twee
  • knoflookolie
  • peper, zout, paprikapoeder
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 375 ml rode wijn
  • 1/2 blokje bouillon
  • ongeveer 300 ml water.

Bereiden:

  1. Begin met het snijden van de wortel en de bosui, scheur de oesterzwammen.
  2. Kruid de kippenpoten met zout, peper en paprikapoeder.
  3. Bak de spekjes in de pan gaar en haal ze hier uit.
  4. Bak beide kanten van de kippenpoten in het vet van de spekjes met een scheutje knoflookolie tot beide kanten bruin zijn.
  5. Haal ze uit de pan en doe de groente en oesterzwammen in de pan.
  6. Doe hier de spekjes bij en bak dit nog even door.
  7. Voeg de tomatenpuree en de Italiaanse kruiden toe en meng dit goed door elkaar.
  8. Leg hier de kippenpoten op.
  9. Blus af met de rode wijn en laat dit een minuutje doorkoken.
  10. Voeg nu de bouillon en het water toe tot het bijna onder staat.
  11. Laat dit nog een paar minuten goed doorpruttelen, zet dat het vuur laag en laat het een aantal uur staan.
  12. Ik maak het vaak een dag van tevoren zodat de smaken goed kunnen trekken.
  13. Hierna kan je het verdelen en genieten van een lekkere maaltijd!

Controleer altijd verpakte artikelen op verborgen FODMAP's. De oesterzwammen zijn tot 75 gram low-FODMAP, het recept is voor 2 personen dus hier blijf je ondern.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 14-12-2021 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.