<< Terug

Super kerstboomkoek

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2021/Bakken/1637931094.jpg

Kan je iets lekkerders bedenken dan een super versie van een koekje wat eigenlijk al heel lekker is? Misschien nog een variatie met chocolade, maar het zal altijd alleen maar beterder worden!
Om een grote kerstboom koek te maken heb ik zelf een vorm gemaakt van 20 cm lang. Oke om eerlijk te zijn Johan heeft het gemaakt met zijn 3D printer. Heb je deze luce niet is dat geen probleem. Je kan de vorm tekenen op een blaadje of printen en dan met een mesje uitsnijden. Zo zou je de koek misschien zelfs nog groter kunnen maken. De chocolade is een decoratie tip, maar je kan natuurlijk veel meer gebruiken voor de decoratie!

Ingrediënten:

  • 150 gram boter (lactosevrij of plantaardig)
  • 50 gram kristalsuiker
  • 250 gram bloem (glutenvrij)
  • 1 zakje vanille suiker
  • klein snufje zout.

De chocolade:

  • klein scheutje plantaardige of lactosevrije melk
  • 2 blokjes pure chocolade.

Bereiden:

  1. Maak het deeg van tevoren, het werkt fijner als het minimaal 30 minuten in de koelkast heeft gelegen.
  2. Meng de droge ingrediënten in een mengkom en meng dit alvast door elkaar.
  3. Het is geen zanddeeg dus ik smelt de boter altijd voor deze koekjes (dit hoeft natuurlijk niet).
  4. Meng alles door elkaar tot het een geheel is.
  5. Pak een stuk vershoudfolie en maak een pakketje met het deeg. Leg dit in de koelkast (minimaal 30 minuten).
  6. Verwarm de oven op 180 graden als je wilt gaan beginnen.
  7. Kneed de bol even in je handen zodat het weer op temperatuur komt.
  8. Leg dit op een vel bakpapier en strooi eventueel nog een beetje bloem over het deeg (dit vind ik fijner werken)
  9. Rol het deeg uit tot ongeveer 2-0,5 mm hangt er vanaf hoe dik je de koek wilt hebben.
  10. Steek het deeg met de vorm uit en haal de rest van het deeg weg.
  11. Zet de bakplaat in de oven op 180 graden voor 20 minuten.
  12. Laat het hierna goed afkoelen anders breekt de koek snel.
  13. De chocolade:
  14. Doe een scheutje melk in een pannetje en leg hier 2  blokjes pure chocolade in. Laat dit op een laag vuur smelten en meng dit goed door elkaar zodat het niet aanbrandt. Doe het vervolgens in een spuitzak, knip er een klein puntje af en verdeel het over de kerstbomen.

Te veel suiker is nooit goed, ook niet binnen het FODMAP-dieet, dus geniet met mate. Op de ingrediëntenlijst voor de bolletjes kon ik niet goed vinden of ze low-FODMAP waren, ik weet dat er een aantal ook niet glutenvrij zijn. Als je in de eliminatie fase zit is dit niet aan te raden.
Controleer alle voor verpakte artikelen op verborgen FODMAP's.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 21-12-2021 om 07:07.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.