Chubby kerstboom schuimpjes
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAPOke qua spuitwerk heb ik nog wel wat oefening nodig, maar ik vond ze erg grappig zo chubby. Dus ik heb toch besloten om ze te plaatsen. Bij dit recept wordt de suiker verwarmd om de Italian Merengue te maken, dus is het handig als je een voedsel of barbecue termometer kan gebruiken. Om de kerstbomen te kleuren heb ik gekozen voor een paar druppels kleurstof omdat ik het met natuurlijke kleurstoffen niet goed voor elkaar kreeg.
Ingrediënten:
- 60 ml water
- 230 gram kristalsuiker
- 3 eiwitten
- paar druppels kleurstof
- snufje zout.
Bereiden:
- Dit recept is temperatuur gevoelig, daarom is het handig om een food thermometer te gebruiken.
- Zet alles van tevoren klaar zodat je door kan werken.
- Splits de eieren en zet het eiwit klaar.
- Weeg 30 gram suiker af en zet dit klaar bij het eiwit.
- Zet het snufje zout ook alvast klaar.
- Doe 200 gram suiker en het water in de pan en breng dit aan de kook.
- Als het suikerwater op 110 graden is begin je met het opkloppen van het eiwit en voeg hier af en toe de suiker aan toe en het sunfje zout.
- Kook het suikerwater door tot 118 graden.
- Haal het dan van het vuur en giet dit gefaseerd bij de eiwitten.
- Voeg de kleurstof toe tot je de juiste kleur hebt (druppeltje voor druppeltje).
- Mix dit tot het stijf genoeg is (je kan de kan op zijn kop houden).
- Hierna kan je het in een spuitzak doen voor de decoratie.
- Spuit de kransjes op elkaar tot het op is.
- Verwarm de oven op 100 graden.
- Zet ze voor 90 minuten in de oven op 100 graden. Niet tussendoor kijken want dan kunnen ze inklappen.
Van de kleurstof heb ik niet kunnen achterhalen of dit low-FODMAP is, ik ben alleen bang dat dat niet zo is. Als je in de eliminatie fase zit is het handig om dit weg te laten. Controleer de versiering altijd op verborgen FODMAP's. Te veel suiker is nooit goed, ook niet binnen het FODMAP-dieet, geniet dus met mate.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 15-12-2023 om 14:52.