Pompoen risotto
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, veganIk vind pompoen erg lekker. Ik kan daar enorm van genieten als het herfst of winter is. Maar Johan vindt dit niet heel lekker, dus die zal ik hier ook niet blij mee maken met kerst. Maar ik vind het een mooie toevoeging dus voor de vegetarische/vegan versie van de kerstrecepten is een heerlijke risotto geworden. Ik heb gekozen voor een Kombucha pompoen, die is het meest low-FODMAP. Er zijn ook vegan witte wijnen te koop, het is dan van belang om te kijken naar de manier van klaren.
Ingrediënten:
- ongeveer 150 gram pompoen
- 250 gram risotto
- groen van één bosui
- 70 gram oesterzwammen
- 100 gram spinazie
- 1 eetlepel bouillon
- scheutje witte wijn om af te blussen
- 1 liter heet water
- olijfolie
- 1 theelepel oregano en tijm,
Bereiden:
- Snij de pompoen eerst in partjes en haal de pitten eruit.
- Leg de partjes op een bakplaat, verdeel de olijfolie, oregano en tijm over de partjes.
- Zet ze voor 30 minuten in de oven op 200 graden.
- Laat ze hierna afkoelen en pureer ongeveer 150 gram voor de risotto. Van het andere deel heb ik soep gemaakt wat je in kleine hoeveelheden kan eten.
- snij het groen van de bosui en scheur de oesterzwammen.
- Doe een beetje olijfolie in de pan en doe hier de bosui en oesterzwammen bij.
- Bak dit een beetje aan en blijf goed roeren. Voeg dan de risotto rijst toe.
- Blus dit met een beetje wijn af als de rijst gaat glimmen.
- Roer dit goed en verdeel iedere keer een beetje water over de pan zodat het niet aanbrand.
- Doe een beetje bouillon bij het water zodat het bouillon is wat je bij de risotto goet.
- Als je nog voor 2x schenken over hebt doe je de spinazie er doorheen roeren.
- Als het vocht is verdeel je de pompoenpuree door de risotto.
- Nu kan je er lekker van genieten!
Ik heb gekozen voor de meest low-FODMAP pompoen, hierdoor was hij tot 75 low-FODMAP. Controleer welk soort je hebt om ervoor te zorgen dat je niet over de maximale hoeveelheid heen gaat. Ik heb een bouillon gevonden (online) die low-FODMAP en vegetarisch is. Hier zijn niet veel soorten van. De andere producten zijn low-FODMAP.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 15-12-2021 om 06:06.