<< Terug

Vegan basis cake

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan
/storage/photos/2022/Bakken/1645351368.jpg

Ik merk dat er de laatste tijd steeds meer vraag is naar vegan variaties op recepten. Ik heb het al wel een aantal keer geprobeert, maar heel goed ben ik er nog niet in. Deze cake beviel mij, hij was redelijk luchtig voor een glutenvrije cake en was qua smaak ook goed. Dus deze vond ik de moeite waard om te delen. Ik hoop dat dat voor jullie ook zo is en dat er na deze ervaring nog meer vegan recepten mogen volgen!

In veel vegan recepten wordt gebakken met zonnebloemolie. Dit vind ik niet fijn om te gebruiken, vandaar dat ik gebruik heb gemaakt van plantaardige boter.

Ingrediënten:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker of zelf gemengd
  • 120 gram plantaardige boter
  • 10 gram bakpoeder
  • 120 ml amandelmelk
  • geraspte schil van een halve citroen
  • snufje zout.
  • eivervanger: 3 eetlepels chia zaad en 12 eetlepels water.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng het chia zaad met het water en laat het even staan.
  3. Smelt de boter rustig in een pannetje.
  4. Meng de droge ingrediënten goed door elkaar.
  5. Voeg de geraspte schil van een halve citroen toe.
  6. Meet de amandelmelk af.
  7. Meng de melk en de gesmolten boter er doorheen.
  8. Voeg nu ook de chia zaden toe.
  9. Meng dit goed door elkaar (het is een vrij stevig beslag).
  10. Vet de vorm in met het restje van de gesmolten boter.
  11. Zet het voor 50-60 minuten in de oven op 180 graden.

Te veel suiker is nooit goed, ook niet binnen het FODMAP-dieet, dus neem hier niet te veel van in één keer. Amandelmelk is tot 250 ml low-FODMAP. Hier blijf je onder, controleer de verpakking wel altijd op verborgen FODMAP's. Als je plantaardige boter gebruikt is het handig om hier ook de ingrediënten van te controleren.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 11-03-2022 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.