Opbouw: fructanen
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
In dit blog gaan we aan de slag met het opbouwen van de FODMAP-groep fructanen.
Om te beginnen heb ik 2 onderdelen uitgekozen en een opbouw gemaakt zoals ik het mee heb gekregen van het ziekenhuis toendertijd.
Het nadeel is dat deze hoeveelheden blijven veranderen. Je kan de recepten dus wel gebruiken maar controleer wel de hoeveelheden met jouw opbouw schema's. Hiernaast is het altijd van belang om te overleggen met je dietist hoe je gaat opbouwen en wat je als eerst gaat opbouwen. Op het moment dat je klachten krijgt moet je altijd overleggen met de dietist en het op een ander moment nog een keer proberen.
1. Dadels
dag 1: 1 dadel
dag 2: 2 dadels
dag 3: 3 dadels.
De dadels zijn het makkelijkst. Deze kan je makkelijk opbouwen en hoef je niet te combineren. Je kan ze natuurlijk wel combineren met een klein beetje notenpasta maar controleer dan altijd de ingrediënten om te voorkomen dat je het combineert met een ingrediënt uit een andere groep.
2. Tarwepasta
dag 1: 50 gram tarwepasta
dag 2: 100 gram tarwepasta
dag 3: 150 gram tarwepasta
minestrone, salade, met home made tomatensaus.
Voorbeeld recept van de minestrone:
Ingrediënten:
- 4 roma tomaten
- 50 gram spinazie
- 3 wortelen
- 1 groen van een bosui
- peterselie, oregano, zout, peper
- olijfolie
- 100-150- ml water
- 50 gram pasta.
Bereiden:
- Snij de groente voor de saus.
- Bak dit kort aan in de olijfolie en voeg een klein beetje kruiden toe. (peterselie en oregano niet meer dan een theelepel)
- Voeg als de groente begint te garen de pasta en het water toe.
- Laat dit 10-15 minuten trekken.
- Nu kan je lekker genieten!
Tomaten zijn tot 75 gram low-FODMAP, de spinazie en wortelen zijn ook tot 75 gram low-FODMAP.
*spoiler: de recepten met pasta zijn allemaal met glutenvrije pasta gemaakt omdat ik uitval op deze groep. Maar je kan de recepten gewoon maken zoals ze hier beschreven staan als je tarwepasta gaat gebruiken.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 17-05-2022 om 06:06.