<< Terug

Bitterballen kip

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2018/Bakken/Kip bitterballen.jpg

Bitterballen zijn heerlijk en heel simpel om zelf te maken. Waarom zou je alle winkels afzoeken op gluten- en lactosevrije bitterballen als je waarschijnlijk alle benodigheden al in huis hebt?

Ingrediënten:

De bouillon:

  • 1 kipfilet
  • 2 liter water
  • 1 bouillon blokje (Knorr kippenbouillon FODMAP)
  • het groen van een bosui

Ragout:

  • de kipfilet (uit elkaar getrokken)
  • 1 glas bouillon
  • 30 gram bloem (glutenvrij)
  • 30 gram boter (plantaardig)
  • het groen van de bosui uit de bouillon

Paneren:

  • een handje bloem (glutenvrij)
  • 1 ei
  • een handje paneermeel (glutenvrij)

Bereiden:

  1. Bak het groen van de bosui (in een klein beetje boter) in de pan waar de soep in gaat.
  2. Als ze beginnen te ruiken zet je de pit uit.
  3. Laat het een beetje afkoelen.
  4. Doe nu voorzichtig de 2 liter water in de pan, samen met het bouillonblokje en de kipfilet.
  5. Laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
  6. Zet hierna de pit uit en laat de smaken nog een tijdje bij elkaar intrekken.
  7. Haal de kip eruit en haal ook 1 glas bouillon uit de pan.
  8. Haal met 2 vorken de kip uit elkaar.
  9. Vind je de stukjes nog niet klein genoeg? Snij de stukjes kleiner met een mes.
  10. Zeef het groen van de bosui uit je bouillon, zodat die door de ragout kan.
  11. Doe voor de ragout de boter in een pan en voeg hierna de bosui en de kip toe.
  12. Meng dit door elkaar.
  13. Voeg nu iedere keer om en om een scheutje bouillon uit het glas en een beetje bloem toe.
  14. Blijf dit goed roeren.
  15. Blijf dit herhalen tot het glas leeg is en de bloem op is.
  16. Is de ragout te droog of te nat? Voeg nog wat bouillon of ragout toe.
  17. Doe de ragout in een bakje en laat dit 1 uur afkoelen in de koelkast.
  18. Haal de ragout na een uur uit de koelkast en draai er kleine balletjes van.
  19. Maak 3 borden: een met paneermeel, een met bloem en een met ei.
  20. Haal de balletjes eerst door de bloem, dan door de ei en als laatst door de paneermeel.
  21. Zorg ervoor dat ze goed zijn bedekt.
  22. Zet de balletjes weer terug in de koelkast en laat ze een uur rusten.
  23. Als je ze gelijk gaat bakken zet je de frituupan op ongeveer 180 graden en frituur je de ballen 3 minuten.
  24. Bewaar je ze eerst in de vriezer, zet dan de frituurpan op ongeveer 180 graden als je gaat frituren en frituur ze 5 minuten.
  25. Geniet ervan!

Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 28-12-2018 om 19:58.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.