<< Terug
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 28-12-2018 om 19:58.
Bitterballen kip
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
Bitterballen zijn heerlijk en heel simpel om zelf te maken. Waarom zou je alle winkels afzoeken op gluten- en lactosevrije bitterballen als je waarschijnlijk alle benodigheden al in huis hebt?
Ingrediënten:
De bouillon:
- 1 kipfilet
- 2 liter water
- 1 bouillon blokje (Knorr kippenbouillon FODMAP)
- het groen van een bosui
Ragout:
- de kipfilet (uit elkaar getrokken)
- 1 glas bouillon
- 30 gram bloem (glutenvrij)
- 30 gram boter (plantaardig)
- het groen van de bosui uit de bouillon
Paneren:
- een handje bloem (glutenvrij)
- 1 ei
- een handje paneermeel (glutenvrij)
Bereiden:
- Bak het groen van de bosui (in een klein beetje boter) in de pan waar de soep in gaat.
- Als ze beginnen te ruiken zet je de pit uit.
- Laat het een beetje afkoelen.
- Doe nu voorzichtig de 2 liter water in de pan, samen met het bouillonblokje en de kipfilet.
- Laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
- Zet hierna de pit uit en laat de smaken nog een tijdje bij elkaar intrekken.
- Haal de kip eruit en haal ook 1 glas bouillon uit de pan.
- Haal met 2 vorken de kip uit elkaar.
- Vind je de stukjes nog niet klein genoeg? Snij de stukjes kleiner met een mes.
- Zeef het groen van de bosui uit je bouillon, zodat die door de ragout kan.
- Doe voor de ragout de boter in een pan en voeg hierna de bosui en de kip toe.
- Meng dit door elkaar.
- Voeg nu iedere keer om en om een scheutje bouillon uit het glas en een beetje bloem toe.
- Blijf dit goed roeren.
- Blijf dit herhalen tot het glas leeg is en de bloem op is.
- Is de ragout te droog of te nat? Voeg nog wat bouillon of ragout toe.
- Doe de ragout in een bakje en laat dit 1 uur afkoelen in de koelkast.
- Haal de ragout na een uur uit de koelkast en draai er kleine balletjes van.
- Maak 3 borden: een met paneermeel, een met bloem en een met ei.
- Haal de balletjes eerst door de bloem, dan door de ei en als laatst door de paneermeel.
- Zorg ervoor dat ze goed zijn bedekt.
- Zet de balletjes weer terug in de koelkast en laat ze een uur rusten.
- Als je ze gelijk gaat bakken zet je de frituupan op ongeveer 180 graden en frituur je de ballen 3 minuten.
- Bewaar je ze eerst in de vriezer, zet dan de frituurpan op ongeveer 180 graden als je gaat frituren en frituur ze 5 minuten.
- Geniet ervan!
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 28-12-2018 om 19:58.