Vegetarische hartige pompoentaart
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch
Pompoen is een echte herfst/wintervrucht. Het geeft veel smaak en warmte aan de gerechten en zorgt behalve dat ook voor een mooie kleur in het recept. Voor dit gerecht is een halve oranje/Japanse pompoen gebruikt. Ik vind pompoen in kleine hoeveelheden lekker, maar bij grote hoeveelheden vind ik de smaak vaak niet meer lekker. De oranje pompoen staat op de groen lijst, dus mag in zijn geheel worden gebruikt. Een goed gevulde hartige taart vind ik fijn eten, vandaar zoveel verschillende groente. Onder het recept staan een aantal alternatieven en opties, mochten deze precies in de groep vallen waar jij niet tegen kan.
Ingrediënten:
- een halve pompoen
- een handje spinazie
- 4 wortelen
- 1/3 broccoli (roosjes)
- halve rode paprika
- 1/4 courgette
- het groen van een bosui
- een handje walnoten en pecannoten
- 1 ei
- 1 pakje bladerdeeg (gluten- en lactosevrij)
Kruiden:
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel zout
Bereiden:
- Haal ruim van tevoren de bladerdeeg uit de vriezer zodat dit voldoende kan ontdooien.
- Snij eerst de pompoen, verwijder de pitten en snij de helft in stukjes, verwarm de oven voor op 150 graden.
- Leg de stukjes pompoen in de oven op 150 graden voor ongeveer 20-30 minuten.
- Haal de pompoen uit de oven als deze zacht is en snij het eventueel in nog kleinere stukken.
- Ik vind de schil zelf niet heel lekker, deze heb ik er dus af gehaald.
- Verwarm nu de oven voor op 200 graden voor de hartige taart.
- Snij ondertussen alle groente.
- Kook de broccoli en de wortelen tot deze beetgaar zijn.
- Doe de andere groente in een koekenpan met een beetje olijfolie, dit deze groente ook beetgaar zijn.
- Mend ondertussen de vijzel en als je gebruik maakt van mosterdzaad, gebruik hiervoor de vijzel zodat alles goed door het recept kan mengen.
- Voeg alle kruiden toe aan de groente.
- Smeer ondertussen de ovenschaal in met olijfolie.
- Rol de bladerdeeg met een deegroller iets verder uit, zodat het bladerdeeg knapperiger wordt.
- Leg het bladerdeeg op de omderkant en de zijkant van de ovenschaal.
- Voeg alle groente bij elkaar en tik hierboven een ei kapot.
- Meng het ei door de groente en giet dit in de ovenschaal.
- Breek de noten en kruimel ze boven de groente.
- Pak een stukje feta en verkruimel dit boven de groente.
- Zet de schaal voor 20-30 minuten in de oven op 200 graden.
- Genieten maar!
De pompoen, spinazie en de courgette vallen alle drie onder de groene groep polyolen, mocht je hier gevoelig voor zijn is het verstandig om de courgette en/of spinazie weg te laten. Broccoli valt in de oranje groep polyolen. Mocht je gevoelig zijn voor deze groep dan zou ik de broccoli volledig weg laten in het recept. Mocht je bezig zijn met de eliminatie-periode, dan zou ik alleen de groene producten gebruiken en de courgette of spinazie weg laten uit het recept. De wortel valt als enige van de groente onder de groene lijst fructanen en galactanen. De rode paprika valt onder de groene groente in de categorie fructose.10 blokjes feta is ongeveer 50 gram, deze bevatten nog geen 0,3 gram lactose waardoor dit als een "geaccepteerde" kaas wordt gerekend.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 20-02-2019 om 07:05.