<< Terug

Pompoencake

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch
/storage/photos/2019/Bakken/Pompoencake.jpg

Alleen de kleur van de pompoencake zorgt er al voor dat je er extra van kan genieten. En de geur door de speculaaskruiden maakt dit alleen maar beter. Als ik deze cake bak vries ik de plakjes ook in. Zo kan ik meer genieten van de cake en soms eet ik hem zelfs stiekem als ontbijt. De pompoen in de cake is een oranje/Japanse pompoen. Deze staat op de groene lijst. Er is voor het recept een halve pompoen gebruikt.

Ingrediënten:

  • 150 gram pompoen
  • 150 gram glutenvrije bloem
  • 3 eieren
  • 25 gram rozijnen
  • 20 gram walnoten
  • 20 gram glutenvrije havervlokken
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels speculaaskruiden

Bereiden:

  1. Eerst moet de pompoen gaar worden in de oven. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Snij de pompoen door de helft en snij de helft in kleine stukjes.
  3. 1 eetlepel ahornsiroop gaat hier alvast overheen.
  4. Zet de pompen voor 20 minuten in de oven op 150 graden.
  5. Laat de pompoen afkoelen voor hij in de blender gaat.
  6. Verwarm nu de oven op 180 graden.
  7. Doe de bloen, bakpoeder en de speculaaskruiden in een mengkom.
  8. Meng dit alvast goed door elkaar zodat alle klontjes eruit zijn.
  9. Stamp de walnoten klein en doe die bij de bloem.
  10. Voeg nu de havervlokken en rozijnen toe.
  11. Scheid het eigeel van het eiwit in 2 schalen.
  12. Pureer de pompoen (als deze is afgekoeld) in de blender, doe hier de eigelen bij.
  13. Klop het eiwit tot een luchtige massa, zo wordt de cake iets luchtiger.
  14. Meng alles goed door elkaar en giet het mengsel in een cakevorm.
  15. Zet de cakevorm voor 40 minuten in de oven op 180 graden.
  16. Geniet ondertussen alvast van de geur en als de cake klaar is, ook van de smaak.

Rozijnen vallen onder de oranje lijst binnen de categorie fructanen. Volgens deze lijst mag je 18 gram rozijnen eten. Dit recept zit over deze hoeveelheid, maar de cake eet je vaak niet in één keer op, zeker niet als je stukjes invriest. Hierdoor blijf je onder de toegestane hoeveelheid. Walnoten vallen ook binnen de groep fructanen en staan ook op de oranje lijst, 135 gram walnoten is volgens de lijst toegestaan. Dit krijg je bij lange na niet binnen. Mocht je hier toch gevoelig voor zijn, zou ik de walnoten weglaten in het recept. Ahornsiroop valt onder de groep polyolen en is terug te vinden in de groene lijst.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 25-02-2019 om 06:21.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.