/storage/photos/2019/Diner/Pizza.jpg

Pizzabodem

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Pizza is een van mijn guilty plessures. Soms heb ik er opeens heel erg trek in en wil dan ook niets anders eten. In de supermarkt is het bijna onmogelijk om een pizzabodem te kopen die zowel lactose- als glutenvrij is. Veel fabrikanten komen steeds meer met de groentebodems, maar waarom zou ik vrijwillig een bloemkoolbodem eten als er vervolgens nog steeds tarwemeel in zit?
Na wat experimenteren heb ik een recept gevonden dat zo makkelijk te maken is, dat het ongeloofwaardig lijkt. Ik zou zeggen: probeer het zelf uit en dan ben je net zo enthousiast als ik.

Ingrediënten:

  • 200 gram bloem (glutenvrij)
  • 200 gram yoghurt (lactosevrij)
  • een flinke eetlepel Italiaanse kruiden
  • een snufje zout

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zeef de bloem om de klonten eruit te krijgen.
  3. Voeg de yoghurt en de kruiden toe.
  4. Roer alles door elkaar tot het een bal vormt.
  5. Pak nu een vel bakpapier.
  6. Leg het bakpapier op het aanrecht.
  7. Leg de deegbal erop.
  8. Pak nu een stuk vershoudfolie en leg die over de bal.
  9. Rol de deegbal vervolgens met een deegroller uit.
  10. Bepaal voor jezelf hoe dik je de bodem wilt hebben en hoe groot je de pizza wilt hebben.
  11. Plaats het bakpapier vervolgens op een bakplaat en zet de bakplaat voor 10 minuten in de oven.
  12. De pizzabodem is nu alvast gaar.
  13. Beleg de bodem met je eigen topping en plaats de pizza weer voor 10 minuten in de oven.
  14. Na deze 10 minuten kan je lekker genieten van je pizza!

Tip:
Ik beleg de pizza vaak met plakjes tomaat en partjes cherrytomaat. Daar voeg ik paprika, courgette, het groen van een bosui en champignons aan toe. Ik wissel met de ham vaak tussen schouderham of rauwe ham. En er gaat altijd een beetje geraspte kaas overheen.


/storage/photos/2019/Soep/tomatensoepmetrijst600.jpg

Tomatensoep met rijst

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Een goed vullende tomatensoep vol smaak. Door de rijst kan het als een maaltijdsoep worden gegeten. Een lekkere en makkelijke maaltijd als avondeten dus of natuurlijk als lunch.

Ingrediënten:

  • 1,5 kg tomaten
  • het groen van een bosui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 500 ml water
  • 1 kippenbouillon blokje (Knorr FODMAP)
  • 50 gram rijst
  • 1/2 theelepel suiker
  • zout en peper
  • peterselie

Bereiden:

  1. Snij alle tomaten in kleine dobbelstenen.
  2. Snij het groen van de bosui.
  3. Vul alvast een litermaat met 500 ml kokend water en laat hier het bouillonblokje alvast in trekken.
  4. Doe als eerste de olijfolie en de bosui in de pan en bak deze een beetje aan.
  5. Voeg hierna de tomaten toe.
  6. Blijf goed roeren zodat er niets aanbrand.
  7. Voeg nu de bouillon toe.
  8. Roer dit goed door elkaar en voeg daarna de kruiden en de suiker toe.
  9. Zorg ervoor dat de soep een geheel wordt door er met een staafmixer door heen te gaan.
  10. Proef of de soep op smaak is.
  11. Voeg ong. 15 minuten voor het serveren de rijst toe.
  12. Genieten maar!

 

In het boodschappenboek van FODMAPfoodies staat het kippenbouillonblokje van Knorr als veilig aangegeven. Wel moet je altijd de ingrediënten blijven controleren. De rest van de producten vallen allemaal onder de groene lijsten binnen het FODMAP-dieet.


/storage/photos/2019/Lunch/sushibowlgarnalen600.jpg

Sushi bowl garnalen

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Heel de ochtend weten dat er een heerlijke lunch op je staat te wachten in de koelkast. Dat vind ik altijd een fijn vooruitzicht. Op het moment van maken komen er al heerlijke geuren vrij en krijg je eigenlijk nog meer trek in de lunch van morgen.

Ingrediënten:

  • een kopje sushi rijst
  • 100 gram spinazie
  • het groen van een bosui
  • 50 gram boontjes
  • 2 worteltjes
  • 100 gram garnalen
  • 1 nouri vel.

Kruiden:

  • 2 theelepels citroengras
  • 2 eetlepels sesamolie.

Bereiden:

  1. Begin met het bereiden van de rijst, dit duurt het langst. Bereid de rijst volgens de verpakking.
  2. Snij de boontjes en kook deze alvast gaar.
  3. Snij de wortel en kook deze ook alvast gaar.
  4. Bak de spinazie en de bosui en bewaar dit appart.
  5. Bak de garnalen en voeg hier de sesamolie en citroengras aan toe.
  6. Leg een nouri vel in een schaaltje.
  7. Doe de rijst op het nouri vel als de rijst gaar is.
  8. Verdeel hier de boontjes, spinazie en bosui overheen.
  9. Voeg als laatst de garnalen toe.
  10. En nu wachten tot de lunch of direct genieten!

Boontjes staan tot 75 gram op de groene lijst, hier blijf je onder in dit recept. Hierna komen de boontjes op de oranje lijst onder de categorie sorbitol. Spinazie staat op de groene lijst net als de worteltjes. Controleer de ingrediënten van het nouri vel, hier kunnen de ingrediënten nog wel eens van verschillen. 18 gram sesamolie is toegestaan, als je grote eetlepels hebt is het verstandig om dit even na te wegen. Citroengras valt onder de groene lijst.


/storage/photos/2019/Diner/gnocchiovenschotel600.jpg

Gnocchi uit de oven

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Gnocchi zelf maken vind ik altijd iets therapeutisch hebben, je kneed de balletjes en vormt ze in de vorm die jij graag wilt, wil je grote gnocchi is er niemand die zegt dat dat niet mag, wil je juist kleine kan je mooie kleine bolletjes maken. In de gerecht zitten 156 gnocchi balletjes. Na het eten hebben we ook nog een aantal bakjes kunnen invriezen dus ik denk dat dit gerecht makkelijk met vier personen kan worden gegeten. Het recept voor de gnocchi is hier terug te vinden.

Ingrediënten:

  • gnocchi
  • 1/2 aubergine
  • 1/2 courgette
  • 1/2 paprika (rood)
  • 75 gram oesterzwammen
  • het groen van 2 bosuien
  • 6 cherry tomaten

Kruiden:

  • paprikapoeder in ieder geval 2 theelepels
  • zout en peper
  • bieslook
  • peterselie
  • italiaanse kruiden ongeveer 2 theelepels
  • knoflookolie

Saus:

  • 4 tomaten
  • 1/2 pakje soyaroom
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • zout en peper
  • minimaal 2 theelepels paprikapoeder
  • basilicum
  • knoflookolie.

 

Bereiden:

  1. Begin met het maken van de gnocchi, dit vraagt best wat tijd.
  2. Hierna gaan we de saus maken.
  3. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
  4. Snij de tomaten in vieren.
  5. Doe deze met de andere ingrediënten in de blender.
  6. Meng alles goed door elkaar.
  7. Proef tussendoor en voeg nog smaken toe als dit nodig is.
  8. Snij nu de groente voor bij de gnocchi.
  9. Doe een flinke scheut knoflookolie in de pan.
  10. Begin met het bakken van de bosui.
  11. Voeg vrij snel de aubergine, courgette en paprika toe.
  12. Bak dit goed door en voeg alvast de helft van de kruiden toe.
  13. Scheur de oesterzwammen en voeg deze toe aan de groente.
  14. Voeg als laatste de cherrytomaten en de rest van de kruiden toe.
  15. Proef of alles op smaak is.
  16. Doe de gnocchi in een ovenschaal, met een klein beetje olijfolie.
  17. Roer hier voorzichtig de groente doorheen.
  18. Voeg als laatste de saus toe en roer deze voorzichtig door de gnocchi.
  19. Zet de gnocchi in de oven voor ongeveer 30 minuten.
  20. Als de gnocchi klaar is kan je lekker genieten van een vegetarische ovenschotel.

75  gram aubergine is toegestaan, hier blijf je bij dit recept onder. Dit is hetzelde voor de courgette. Ben je gevoelig voor pittig eten, neem dan niet te veel paprikapoeder.


/storage/photos/2019/Diner/veganrijstnoedels600.jpg

Vegan rijstnoedels

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan

Ik vind verschillende manieren van eten erg intressant. Ik probeer veel verschillende 'foodstijlen' en probeer dit dan weer om te bouwen naar een FODMAP versie. Vegan eten vind ik een interessante manier van eten. Er vallen veel producten af die je in je dagelijks leven eet en je moet het koken echt een beetje opnieuw uitvinden. Ik vind dit toch ook een beetje moeilijk, weer van je gewoontjes afstappen en weer van alles uitzoeken, maar ook veel nieuwe dingen ontdekken. Maar ik geef niet zomaar op. Je ziet het steeds vaker en er komen steeds meer vegan recepten langs. Dit is een manier van eten waar ik mij nog wel in wil ontwikkelen, dus hopelijk komen er binnenkort meer vegan recepten.

Ingrediënten:

  • tempé
  • 2 wortelen
  • 100 gram spinazie
  • 50 gram boontjes
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 chinese kool, niet meer dan 75 gram
  • 2,5 pakketjes rijstnoedels
  • 3 theelepels citroengras
  • 1 eetlepel sesamolie

Pinda's:

  • een stevige hand ongezoute pinda's
  • een scheut limoenolie
  • 1 theelepel citroengras
  • 1 theelepel koriander.

Bereiden:

  1. Begin met het schoonmaken van de boontjes en kook deze alvast beetgaar.
  2. Snij alvast de paprika, chinese kool en de wortelen.
  3. Bereid alvast de pinda's in een schaaltje of een vijzel zodat de smaken kunnen intrekken.
  4. Kook de rijstnoedels gaar zodat je dalijk alles tegelijk bij elkaar kan doen.
  5. Bak de tempé in een beetje olie.
  6. Voe nu de wortelen en paprika toe.
  7. Bak deze alvast beetgaar.
  8. Voeg nu de chinese kool en de spinazie toe.
  9. Voeg als laatste de boontjes toe.
  10. Voeg de citroengras en de sesamolie toe zodat deze wel smaak afgeven maar niet aanbranden.
  11. Doe de rijstnoedels in een schaal en doe hier de groente overheen, voeg als laatst de pinda's toe.
  12. Eetsmakelijk!

Spinazie en chinese kool zitten beide in de groep met fructanen, van de chinese kool is 75 gram toegestaan, dus weeg dit altijd af. Mocht je in de eliminatie fase zitten dan zou ik kijken naar welke smaak je in het gerecht wilt en één van de twee kiezen. 50 gram boontjes is toegestaan. 50 gram citroengras is toegestaan, hier blijf je onder. 18 gram sesamolie is toegestaan, hier blijf je onder.


/storage/photos/2019/Ontbijt/breakfastpizza600.jpg

Good morning breakfast pizza

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Pizza als ontbijt, wie wil dat nou niet? Het ontbijt vraagt ongeveer 45 minuten voordat je het kan eten. Het is dus geen snel ontbijt, maar wel een heerlijk ontbijt. De 20 minuten die het nodig heeft in de oven kan je gebruiken om jezelf klaar te maken voor de dag, hierdoor heb je toch weer wat tijdwinst. Om van de pizza een vegetarische optie te maken zou de rauw ham weggelaten kunnen worden.

Ingrediënten:

  • 50 gram glutenvrije havervlokken
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
  • 100 gram yoghurt (lactosevrij of plantaardig)
  • 1 theelepel italiaanse kruiden
  • 1 tomaat
  • 3 cherrytomaten
  • 1/4 paprika (rood)
  • een handje spinazie
  • 1 ei
  • 1 plakje rauwe ham (controleer de ingrediënten)
  • zout, peper
  • bieslook en peterselie.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe de havervlokken in een blender zodat deze goed gemalen zijn.
  3. Meng het zelfrijzend bakmeel en de havervlokken.
  4. Voeg hier de yoghurt en de italiaanse kruiden aan toe.
  5. Zorg voor een beetje extra meel voor het kneden.
  6. Meng alles goed door elkaar en kneed het tot een bol.
  7. Plaats de bol op een bakplaat en duw deze met je handen in de juiste dikte en vorm.
  8. Snij de tomaten en de paprika voor op de pizza.
  9. Plaats de tomaten op de pizza, laat het midden een beetje leeg zodat het ei daar makkelijk kan.
  10. Verdeel de paprika en de spinazie.
  11. Breek een ei en plaats deze in het midden van de pizza.
  12. Doe hier een beetje zout en peper overheen.
  13. Verdeel als laatst het plakje rauwe ham en voeg naar eigen smaak de peterselie en de bieslook toe.
  14. Zet de pizza voor ongeveer 20 minuten in de oven.
  15. Let op hij is erg heet als hij uit de oven komt.
  16. Lekker ontbijten!

Binnen het FODMAP-dieet is tussen de 50 en de 60 gram havervlokken toegestaan, hier kom je precies aan in de recept.


/storage/photos/2019/Diner/aardappelmetknapperigeoesterzwammen600.jpg

Aardappelschijfjes met knapperige oesterzwammen

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Aardappelschijfjes of krieltjes hebben we altijd in huis. Het is makkelijk klaar te maken en als je een keer laat uit je werk komt hoef je geen uren in de keuken te staan. We eten het in veel varianten, zoals bij groente of met groente erdoorheen of uit te oven. Iedere keer kan je ze weer op een andere lekkere manier klaarmaken. Dit recept is met knapperige oesterzwammen. De oesterzwammen zijn als vervangingen voor de spekjes. Het knapperige van de spekjes vind ik altijd lekker tussen de krieltjes, zeker als er groente bij de krieltjes is meegebakken. Dit is dan ook de vegetarische versie van de krieltjes. De knapperige oesterzwammen zorgen er ook voor dat er iets knapperigs in bij de aardappelen zit. Je kan met twee personen van dit recept genieten.

Ingrediënten:

  • een zakje krieltjes of aardappelschijfjes
  • 1 rode paprika
  • 1/2 courgette
  • 1/2 bakje oesterzwammen
  • het groen van een bosui
  • 2 theelepels kerrie
  • zout.

Bereiden:

  1. Bak de oesterzwammen knapperig in een klein beetje olie.
  2. Bewaar deze even in een apart bakje zodat je ze later weer bij de aardappelen kan doen.
  3. Bak nu de aardappelen gaar. Blijf ze goed omdraaien om aanbranden te voorkomen.
  4. Snij ondertussen de bosui, paprika en courgette.
  5. Doe alvast een theelepel kerrie op de aardappeltjes en een beetje zout.
  6. Voeg de bosui toe op het moment dat de aardappelen bijna gaar zijn.
  7. Voeg hierna de paprika en de courgette toe.
  8. Roer dit tot het gaar is en voeg de oesterzwammen toe.
  9. Voeg nog een theelepel kerrie toe aan het geheel en proef of er nog een beetje zout bij moet.
  10. Roer alles nog een keer goed door elkaar.
  11. Genieten maar!

75 gram oesterzwammen is toegestaan binnen het FODMAP-dieet, deze staan op de groene lijst. Dit is ongeveer een half bakje, het recept is voor twee personen waardoor je hier netjes onder blijft. De andere producten bevinden zich allemaal op de groene lijst. Courgette is 75 gram toegestaan.


/storage/photos/2019/Lunch/saladebowlei600.jpg

Lunch saladebowl met ei

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Bowls vind ik handig als lunch, het is makkelijk mee te nemen, je kan het van tevoren voorbereiden en tijdens de lunch genieten van een heerlijk gerecht. Variëren kan je eindeloos en er zit er altijd wel een tussen die je lekker vindt. Door de frisse smaak van de yoghurt heeft het net weer een iets andere dimensie dan een gewone "saaie"salade.

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • een grove hand sla, naar keuze.
  • 10 cm kokommer
  • 3 cherry tomaten
  • lactosevrije yoghurt
  • het groen van een bosui
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 1 eetlepel citroensap
  • kiemgroente, zoals tuinkers.

Kruiden:

  • zout en peper
  • bieslook
  • peterselie
  • komijn
  • koriander.

Bereiden:

  1. Rooster de pijnboompitten voordat je de eieren gaat bakken.
  2. Bewaar de pijnboompitten even in een apart schaaltje zodat je die later kan toevoegen in de bowl.
  3. Doe een beetje plantaardige boter in de pan.
  4. Doe hier de 2 eieren bij en bak deze gaar. Als je van een zacht dooier houdt is dit eerder dan als je van een hard dooier houdt.
  5. Doe een beetje zout, peper en koriander op de eieren.
  6. Snij de komkommer, de bosui en de tomaten zodat je dalijk de bowl kan opmaken.
  7. Doe eerst een flink hand sla aan een kant van de bowl.
  8. Doe hier de komkommer en de tomaten naast.
  9. Strooi hier een klein snufje komijn overheen.
  10. Leg de eieren ook in de bowl, in het stuk dat nog over is.
  11. Vul het midden van de bowl met lactosevrije yoghurt.
  12. Doe hier de citroensap overheen.
  13. Voeg bieslook en peterselie naar smaak toe. Zelf heb ik vier takjes peterselie toegevoegd en ongeveer 6 takjes bieslook.
  14. Strooi de bosui over de bowl.
  15. Verdeel de pijnboompitten en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
  16. Verdeel nog wat kiemgroente over de bowl voor extra smaak.
  17. En nu, smullen maar!

/storage/photos/2019/Soep/goedgevuldekippensoep600.jpg

Goed gevulde kippensoep

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Soep vind ik een heerlijk recept om te maken, ik pak de grote pan erbij,  kijk wat ik over heb in de koelkast en combineer zoveel mogelijk smaken en groente. Alles wat over is na het weekend gaat in bakjes in de vriezer zodat ik altijd een voorraad heb, voor bijvoorbeeld de lunch. Een goede kippensoep die altijd gegeten kon worden had ik nog niet echt gevonden, maar na wat experimenten en het verdiepen in recepten heb ik uiteindelijk dit recept gevonden. Ik ben weer fan, zeker omdat er een onverwachte twist in het recept zit, wat voor een heerlijke smaakt zorgt. Ik hoop dat je net zo kan genieten van het recept als dat ik heb gedaan en dat je hem lekker vaak mag maken!

Ingrediënten:

  • het groen van 2 bosui
  • 100 gram worteltjes
  • 100 gram spinazie
  • 3 aardappelen
  • 5 kleine kippenpoten
  • 2 liter water
  • 1 1/2 bouillon blokje (Knorr kippenbouillon)
  • een scheutje olie.

Kruiden:

  • 1 theelepel kurkuma
  • tijm
  • peterselie
  • bieslook
  • zout en peper.

Bereiden:

  1. Snij alvast het groen van de bosui, meet het water af en zorg voor de bouillon blokjes.
  2. Die een scheutje olie in de pan en bak alvast het groen van de bosui.
  3. Voeg hierna het water en de bouillonblokjes toe  met de tijm en de kurkuma.
  4. Roer dit een aantal keer goed door zodat het bouillonblokje zich gaat mengen met het water.
  5. Doe de kippenpoten in het water en laat de soep nu zeker een uur zachtjes pruttelen.
  6. Haal de kippenpoten na een uur uit de soep en laat deze afkoelen.
  7. Haal het vlees van de kippenpoten, dit moet heel gemakkelijk gaan en doe het vlees weer in de soep.
  8. Voe nu ook de wortelen en de aardappelen toe.
  9. Laat dit nog een half uurtje pruttelen zodat alles gaar is.
  10. Voeg ongeveer 15 minuten voor het opdienen de spinazie toe aan die soep en de bieslook en de peterselie.
  11. Proef voor het opdienen of de soep naar smaak is en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
  12. Geniet van de soep!

Controleer altijd de bouillon op verborgen FODMAP's, producten veranderen hun product nog wel eens dus het kan zijn dat de informatie achterhaald is.


/storage/photos/2019/Lunch/pizzaboterham600.jpg

Broodpizza

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Een echte traktatie voor lunch. Een gerecht waar ik heel de ochtend naar uit kan kijken. Je kan het ze wild maken als je zelf wilt en zoveel groente toevoegen als je zelf wilt. Ik geef 2 verschillende mogelijkheden maar varieren is zeker aan te raden.

Bereiden:

  • 2 glutenvrije boterhammen
  • 1 plakje rauwe ham
  • 1 plakje oude kaas
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • een handje spinazie
  • het groen van een bosui
  • 1 tomaat
  • 2 olijven
  • italiaanse kruiden.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 220 graden.
  2. Verdeel de tomatenpuree over de boterhammen.
  3. Doe dit ook met de rauwe ham.
  4. Breek boven 1 boterham de spinazie en leg hier een halve plak kaas op.
  5. Leg de andere helft op de andere boterham.
  6. Snij de tomaat en verdeel deze over de 2 boterhammen.
  7. Snij het groen van de bosui en verdeel deze ook over de boterhammen.
  8. Snij de olijven en leg deze op de boterham zonder spinazie.
  9. Voeg als laatste de italiaanse kruiden toe.
  10. Zet ze in de oven voor 10 minuten.
  11. Genieten maar!