/storage/photos/2020/Bakken/wortelcake.jpg

Wortel cakejes

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Pasen en worteltjes, dat hoort toch wel een beetje bij elkaar. Er is dan eigenlijk ook geen betere recept dan deze heerlijke wortel cakejes. Door de lekkere frisse smaken en het idee dat er extra groente in zit maakt ze onweerstaanbaar.

Ingrediënten:

  • ongeveer 150 gram wortellen
  • 200 gram zelf rijzend bakmeel (glutenvrij)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eieren
  • 120 gram kokosolie
  • 1 zakje vanille suiker
  • 100 gram suiker
  • 50 gram walnoten
  • scheutje melk (lactosevrij of plantaardig).

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Rasp de wortelen of snij ze fijn in een keukenmachine.
  3. Smelt de kokosolie in een pannetje.
  4. Klop de eieren goed op.
  5. Doe hier de suiker en vanillesuiker bij.
  6. Blijf dit goed opkloppen.
  7. Voeg hier het zelfrijzendbakmeel, de bakpoeder en de kaneel aan toe.
  8. Meng dit goed door elkaar.
  9. Breek nu de walnoten en schep deze door het mengsel.
  10. Voeg nu de wortelen toe en schep deze er ook doorheen.
  11. Als het deeg een beetje stug is, kan je een scheutje melk toevoegen.
  12. Verdeel alles over de muffinvormen, je hebt beslag voor ongeveer 12 vormen.
  13. Zet ze in de oven voor 15-20 minuten.
  14. Laat ze hierna afkoelen en daarna kan je lekker genieten!

 

Blijf alle ingrediënten altijd controleren, deze kunnen regelmatig veranderen. Doe voorzichtig met de suiker, te veel suiker is nooit goed. Probeer dus niet alle cakejes in één keer op te eten. 30 gram walnoten zijn binnen het FODMAp-dieet toegestaan, als je niet meer dan de helft van de cakejes in één keer opeet, is dit geen probleem.

  1.  

/storage/photos/2020/Soep/brocolliknolselderijsoep.jpg

Brocolli knolselderij soep

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Ik vind het heerlijk om in het weekend soep te maken en tijdens de lunch te genieten van een heerlijke soep. Zeker in de winter of dagen dat het kouder is kan ik hier enorm van genieten.

Ingrediënten

  • brocolli, ongeveer 340 gram inclusief stam
  • knolselderij, ongeveer 450 gram geschild
  • groen bosui
  • klein scheutje olie
  • 2 kippenbouillon blokjes (maggi minder zout)
  • 3 liter water
  • peper.

Bereiden:

  1. Begin met het klein snijden van de brocollie en het schillen en snijden van de knolselderij.
  2. Doe deze met een klein scheutje olie en het groen van de bosui in de pan en bak dit een klein beetje aan.
  3. Voeg het water en de bouillonblokjes toe.
  4. Kook alles goed door en laat dit een beetje afkoelen.
  5. Pureer de soep om een geheel te maken.
  6. Voeg naar eigen smaak peper toe.
  7. Genieten maar!

75 gram brocolli is toegstaan binnen het FODMAP-dieet, dit houdt in dat je de soep in 5 porties moet verdelen, dit redt je makkelijk. Dit geldt ook voor de knolselderij, daarvan is 75 gram toegestaan, dit betekend dat je uit de soep 6 poties moet kunnen halen, dit ga je ook makkelijk redden. Blijf de ingrediënten van de bouillonblokjes controleren.


/storage/photos/2020/Bakken/chocoladetaart.jpg

Chocoladetaart zonder bloem

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Even geen glutenvrij bloem bij de band? Dan is deze taart ideaal. Lekker genieten van een chocoladetaart zonder het gebruik van bloem. Dat klinkt misschien gek, om heel eerlijk te zijn, ik heb echt wel even aan het idee moeten wennen. Van het experiment had ik in eerste instantie niet heel hoge verwachtingen, om heel eerlijk te zijn was ik bang dat er een gekke drap uit de oven zou komen. Maar er kwam echt een smakelijke taart uit de oven. Dus vandaar dit recept, laat je niet in de maling nemen, de taart is heerlijk!

Ingrediënten:

  • 170 gram chocolade
  • 45 gram plantaardige boter
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanille suiker.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Zorg voor een schone mengkom zodat de eieren goed opkloppen.
  3. Smelt de chocolade au bain maire,  meng de chocolade met de boter.
  4. Meng de eieren goed luchtig, ze moeten zeker 2x in de massa vergroten, het liefst zelfs 3 keer.
  5. Meng de vanille suiker erdoorheen.
  6. Meng hier de gesmolten chocolade doorheen, de volume neemt nu af.
  7. Vet de taartvorm goed in.
  8. Zet de taart in de oven op 180 graden voor 40-45 minuten.
  9. Laat de taart even afkoelen.
  10. Genieten maar!

Chocolade is tot 30 gram low-fodmap. Dit is niet het soort taart dat je in één keer opeet, als je er 6 stukken uit snijdt zit je nog netjes onder je max.

 


/storage/photos/2020/Diner/varkenshaasrauweham.jpg

Varkenshaas in rauwe ham

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Varkenshaas in curry is denk ik niet een combinatie waar je snel aan denkt, maar dit zorgt wel voor een echte smaakbeleving. Door deze met elkaar te mengen en in de oven te laten bakken trekken de smaken goed in het vlees en wordt het vlees heel smaakvol.

Ingrediënten:

  • kleine verpakking varkenshaas
  • 7 plakken rauwe ham
  • 7 cherrytomaten
  • knoflookolie
  •  150 gram boontjes
  • 100-120 gram kokosmelk

curry:

  • 1 theelepel citroengras
  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel gemder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels tomatenpuree.

Bereiden:

  1. Maak de curry in een vijzel, laat de tomatenpuree nog even achterwegen, voeg deze toe in de pan.
  2. Dop de boontjes en kook deze alvast beetgaar.
  3. Snij de varkenshaas in ongeveer 7-8 stukken.
  4. Schroei deze alvast dicht in een pan met plantaardige boter.
  5. Laat de afkoelen voordat je de rauwe ham er omheen wikkel.
  6. Maak de pan schoon en doe hier knoflookolie in.
  7. Voeg alles van de curry in de pan en voeg de tomatenpuree toe.
  8. Voeg hier de de kokosmelk aan toe en laat dit even pruttelen.
  9. Voeg nu de boontjes toe.
  10. Giet dit in een ovenschaal, voeg hierna de varkenshaas en de tomaatjes toe.
  11. Verwarm de oven op 200 graden.
  12. Zet de schaal voor 20 minuten in de oven op 200 graden.
  13. En genieten maar!

60 gram kokosmelk is toegestaan, dit recept is voor 2 personen dus hier blijf je onder, controleer wel altijd om er geen inuline in de kokosmelk zit. 75 gram boontjes is toegestaan, hier kom je precies aan. Let op de kruiden, als je niet goed tegen pittig kan is het misschien verstandig om de paprikapoeder weg te laten.


/storage/photos/2020/Diner/IMG_8772.JPG

Vegetarische pasta pesto salade

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Een dagje vegetarisch. We zien het steeds vaker voorbij komen. Vroeger werd het vaak als suffig gezien, maar tegenwoordig is het "hip". Wat vooral belangrijk is dat je lekker kan eten en dat ook op een vegetarische manier. Op dit moment ben ik meer een voorstander van goede balans. Lekker van alles uitproberen en er een mooie heerlijke mix van maken.

Ingrediënten:

  • 150 gram glutenvrije pasta
  • 1 krop zachte sla
  • 1 tomaat
  • 1 rode paprika
  • 1/2 gourgette
  • 6 cherry tomaten
  • het groen van 1 bosui
  • een half bakje oesterzwammen
  • salademix voor de zaden of pijnboompitten.

Pesto:

  • 1 zakje rucola
  • knoflookolie
  • zout en peper
  • 1 eetlepel salademix of geroosterde pijnboompitten
  • het sap van 1/2 citroen

 

Kruiden:

  • 2 eetlepels thijm
  • 2 eetlepels oregano
  • 1 eetlepel basilicum
  • zout en peper.

Bereiden:

  1. Begin met het verwarmen van de oven, verwarm de oven op 220 graden.
  2. Snij de groente voor de oven, de paprika, de courgette en de tomaten.
  3. Leg de groente op een bakplaat en giet hier een beetje olijfolie overheen.
  4. Verdeel de kruiden over de groente en meng dit door elkaar.
  5. Zet de bakplaat in de oven voor ongeveer 20 minuten.
  6. Meng de pesto, dit kan in een vijzel of in het keukenmachine.
  7. Begin met de zaden en een hand rucola, doe hier een scheut konflookolie bij.
  8. Meng dit door elkaar zodat het een pesto structuur krijgt.
  9. Blijf de rucola toevoegen en een beetje knoflookolie, zodat het een massa gaat worden.
  10. Voeg naar smaak de sap van de citroen en zout en peper toe.
  11. Kook in deze tijd de pasta.
  12. Snij de sla en was deze goed schoon.
  13. Rooster een salademix met verschillende zaden of de pijnboompitten.
  14. Bak de oesterzwammen in de olijfolie tot ze knapperig zijn, voeg hier de bosui bij.
  15. Oesterzwammen kan je scheuren, als je ze gaat snijden vallen ze eerder uit elkaar.
  16. Doe de sla in de schaal.
  17. Giet de pasta af en roer hier de pesto doorheen.
  18. Doe de pasta bij de sla.
  19. Voeg nu de oven groente toe, de zaden en de oesterzwammen.
  20. Genieten maar!

/storage/photos/2020/Diner/foeyonghai.jpg

Foe Yong Hai

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Foe yong hai is een recept dat iedereen wel kent van de chinees. Maar het is ook gewoon makkelijk thuis te maken. Het bestaat uit een aantal elementen die je met elkaar gaat combineren. Dit zijn de zoet zure saus, het ei met de groente en de rijst. Voor de saus heb ik ervoor gekozen zoveel mogelijk te kiezen voor natuurlijke producten waardoor de saus er misschien iets anders en minder glad uit ziet. Voor het ei kan je kiezen voor verschillende opties, de een vindt het fijner met een omelet en de ander vind roerei fijner. Ik heb gekozen voor het roerei zodat het beter mengt bij de rijst. De saus kan je trouwens al van tevoren maken zodat je je tijdens het koken alleen nog maar hoeft te richten op het opwarmen, de rijst en het ei.

Ingrediënten:

  • ongeveer 180-200 gram rijst.

zout zure saus:

  • knoflookolie
  • bakboter, lactosevrij of plantaardig
  • 3 tomaten
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 100 ml water.

het ei:

  • 3 eieren
  • flinke lepel champignons uit blik
  • 1 wortel
  • 2 keer het groen van een bosui
  • 75 gram tauge
  • 70 gram bamboe
  • zout en peper.

Bereiden:

  1. Begin met het maken van de saus, deze kan een tijdje opstaan waardoor je hierbij niet op de tijd hoeft te letten.
  2. Snij de tomaten in kleine blokjes.
  3. Doe de knoflookolie en de bakboter in de pan.
  4. Doe hier de tomaten bij en roer dit goed door.
  5. Voeg hier de tomatenpuree bij en zorg ervoor dat dit zich goed verspreid.
  6. Voeg als laatst de wijnazijn toe (proef van tevoren en tussendoor, als de tomaten een beetje zuur zijn kan 2 eetlepels te veel zijn) en het water toe.
  7. Laat de saus nu op een zacht vuurtje pruttelen.
  8. Zet nu de rijst op volgens de verpakking.
  9. Snij de bosui en de wortel voor het ei-mengsel.
  10. Snij de wortel in reepjes.
  11. Breek de eieren in een schaaltje en mix deze alvast door elkaar.
  12. Doe een beetje olie in de pan en bak de groente alvast.
  13. Doe hierna de ei erbij.
  14. Voeg naar eigen smaak zout en peper toe.
  15. Als je een omelet wil maken, zorg er dan voor dat alles is verdeeld en dat het goed kan bakken.
  16. Blijf het door elkaar roeren als je er een roerei van wilt maken.
  17. Als het ei klaar is kan je opscheppen.
  18. Begin met de rijst, daarna het ei en daarna de saus.
  19. Eetsmakkelijk!

Controleer altijd de ingrediënten van de tomatenpuree. 75 gram tauge is toegestaan, als je het recept met z'n tweetjes eet, wat de bedoeling is. Blijf je hier onder. 84 gram bamboe is toegestaan, hier blijf je onder.


/storage/photos/2020/Diner/einoedels.jpg

Ei noedels

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Ik hou zo van simpele recepten waarbij je een smaak explosie krijgt tijdens het eten. Dit is hier weer een mooi voorbeel van. Het kan binnen 15 minuten op tafel staan, maar het smaakt helemaal niet als een simpel recept. Dit is weer een lekker maar simpel gerecht. Genieten dus!

Ingrediënten:

  • ongeveer 200 gram glutenvrije spaghetti
  • 1 pakje spekjes
  • 2 groen van een bosui
  • 100 gram tauge
  • 100 gram bamboe
  • 2 eetlepels champignons uit blik
  • 2 eieren
  • peper
  • een scheutje glutenvrije ketjap

Bereiden:

  1. Begin met het koken van de spaghetti.
  2. Snij de bosui en zorg ervoor dat alle groente kaar staat om te beginnen.
  3. Begin met het bakken van de spekjes.
  4. Voeg hier de bosui bij.
  5. Voeg later de champignongs, de tauge en de bamboe toe.
  6. Als de spaghetti klaar is kan je die in de buurt van de pan zetten zodat je dalijk direct door kand. Het is van belang dat de spaghetti klaar is voordat je door gaat met het recept.
  7. Sla de eieren kapot en doe ze in de pan.
  8. Giet direct de spaghetti erbij en begin met roeren.
  9. Zorg ervoor dat de ei zich goed mengt tussen de spaghetti.
  10. Blijf dit goed roeren tot de ei gaar is.
  11. Voeg naar eigen smaak nog een scheutje ketjap toe en voeg een beetje peper toe.
  12. Nu is het tijd om het op tafel te zetten en lekker te genieten.

Controleer altijd de ingrediënten van de spaghetti. 75 gram tauge is toegestaan, dit recept is voor 2 personen dus hier blijf je onder. 84 gram bamboe is toegestaan, ook hier blijf je onder. Ketjap hoeft binnen het FODMAP-dieet niet glutenvrij te zijn, ik kies hier wel voor.


/storage/photos/2019/Diner/spinazietaart600.jpg

Spinazietaart

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan

Spinazietaart met feta. Voor mij een smaakcombinatie die bijna niet fout kan. De smaak van de feta zorgt ervoor dat de smaak van de spinazie goed uitkomt en dat elke hap weer genieten is. Door er een kleine taart van te maken is het recept net weer iets bijzonder dan dat je er flapjes van maakt. Je kan hem samen delen tijdens het diner of als borrelhap serveren. Er is veel mogelijk met deze heerlijke taart. Voor dit recept heb ik broodmix gebruikt van Schär. Maar dit kan natuurlijk iedere broodmix zijn waar je je fijn bij voelt. De Lidl heeft gluenvrije broodmixen die ook low-FODMAP zijn.

Ik heb de helft aan ingrediënten van een brood gebruikt. Vervolgens heb ik alle stappen van de broodmix zelf gevolgd omdat dit vaak het beste resultaat heeft.

Ingrediënten:

  • broodmix
  • 1/3 blok vegan feta
  • 300 gram spinazie
  • het groen van 1 bosui.

Bereiden:

  1. Bereid de broodmix zoals deze staat aangegeven op de broodmix naar keuze.
  2. Snij de feta en de bosui.
  3. Verwarm een beetje olie in de pan.
  4. Slink de spinazie en bak de bosui.
  5. Meng de feta hier door heen.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  7. Doe de broodmix in de ingevette vorm voor de taart. Ik heb een taartvorm gebruikt, dit mag ook een andere vorm zijn.
  8. Zorg ervoor dat er een klein randje omhoog staat.
  9. Vul de taart met het spinazie mengsel.
  10. Zel de vorm in de oven op 180 graden voor 30 minuten.
  11. De taart is warm als deze uit de oven komt.
  12. Laat hem even afkoelen en daarna...
  13. Genieren maar!

Alle producten zijn low-FODMAP. De Schär broodmix is niet FODMAP-gecertificeerd, ik heb er geen last van als ik deze gebruik. Vertrouw je het niet, gebruik je eigen broodmix of kijk bij het recept van het aardappelbrood. Die kan je hier ook voor gebruiken.


/storage/photos/2020/Bakken/appelcake.jpg

Appelcake

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Vroeger at ik iedere dag een appel. Tussendoor of door het ontbijt. Heerlijk fruit vind ik het, het eet makkelijk weg en er zit een zoete smaak aan. Tijdens het FODMAP-dieet was dit voor mij een grote omslag. Appel is natuurlijk niet toegestaan en opeens kon ik niet meer iedere dag een appeltje eten. Hier baalde ik enorm van, maar merkte tijdens het FODMAP-dieet toch ook dat ik mij wel beter ging voelen. Toen ik bijna klaar was kwam het bericht vanuit Monash dat 20-30 gram appel wel low-FODMAP is. Hier ben ik heel blij om, af en toe een stukje is toch wel lekker. Hierdoor is ook dit recept ontstaan, een stukje appeltaart is nog te veel appel, maar met deze appelcake kan je ook genieten van een stukje appelgebak.

Ingrediënten:

  • 200 gram zelfrijzend glutenvrij meel
  • 125 ml lactosevrije of plantaardige melk
  • 125 gram lactosevrije boter
  • 10 gram bakpoeder
  • 150 gram suiker
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 4 eieren
  • een snufje zout
  • 1 appel (goudrenet)
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 cakeblik of taartvorm.

Bereiden:

  1. Schil de appel en doe dit in een apart schaaltje.
  2. Roer hier de citroensap, de suiker en het kaneel doorheen. Laat dit even staan tot je beslag klaar is.
  3. Verwarm de oven op 180 graden.
  4. Smelt de boter in een pannetje en laat dit afkoelen.
  5. Meet de melk af en scheid de eieren.
  6. Klop het eiwit op, zodat de cake luchtiger wordt.
  7. Meng het eigeel met de melk.
  8. Voeg hier de boter en het eiwit aan toe.
  9. Voeg de suiker en de vanillesuiker toe.
  10. Meng dit goed door elkaar.
  11. Voeg nu de bakpoeder en het snufje zout toe en meng dit weer goed door elkaar.
  12. Voeg als laatst al roerend het glutenvrij meel toe en blijf dit roeren tot het een mooi glad geheel is.
  13. Verdeel de appel door de helft.
  14. Meng de eerste helft door het beslag en bewaar de tweede helft.
  15. Zorg ervoor dat de bakvorm goed is ingevet, gebruik de overgebleven boter uit het pannetje.
  16. Verdeel het beslag over de vorm.
  17. Verdeel nu de tweede helft van de appels over het beslag.
  18. Zet de cake in de oven op 180 graden voor 50-60 minuten.
  19. Hoe langer de cake in de oven staat, hoe beter je hem gaat ruiken.
  20. Prik met een sateprikker in de cake, als deze gaar is komt de prikker er schoon uit.
  21. Laat de cake even afkoelen en genieten maar!

Appel is in kleine hoeveelheden toegestaan binnen het FODMAP-dieet. De appel die ik heb gebruikt is 225 gram, geschild was deze nog 150 gram, ongeveer 20 gram is toegestaan, dit houdt in dat als je de taart in 8 stukken verdeeld je onder de 20 gram blijft. Controleer altijd de bloem, de ingrediënten hiervan kunnen ook veranderen.


/storage/photos/2020/Lunch/hartjesbrood.jpg

Hartjes brood

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Liefde gaat door de maag en zeker als het voedsel is met een lief gebaar zoals een hartje. Dit kan je natuurlijk altijd eten, maar zo rond valentijnsdag is dit toch wel een beetje specialer.

Ingrediënten:

  • 1 glutenvrije boterham (schär zijn er meerdere FODMAP gecertificeerd)
  • 1 ei, S of M.
  • kiemgroente
  • een hartjes vorm
  • een koekenpan met deksel.

Bereiden:

  1. Snij het hartje uit de boterham.
  2. Doe genoeg boter in de koekenpan.
  3. Leg de boterham erin en draai hem na ongeveer een minuut om.
  4. Doe dit ook met het hartje.
  5. Tik een ei kapot en doe deze in het hartje.
  6. Als het er een beetje overheen loopt is niet erg.
  7. Haal het broodhartje ondertussen uit de pan.
  8. Zet de pit lager en bak het eitje gaar, doe het deksel op de pan zodat dit iets beter gaat.
  9. Haal de boterham uit de pan als deze gaar is, doe er een beetje kiemgroente op.
  10. Genieten maar!

Controleer of je brood FODMAP gecertificeerd is of aan de eisen voldoet.