Frisse sinaasappel rabarber thee

Frisse sinaasappel rabarber thee

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan

Ik vind rabarber altijd een beetje moeilijk, is het fruit of is het groente? Ik heb een aantal basis recepten die ik erg lekker vind smaken, maar verder experimenteer ik vaak weinig met rabarber. Ik vind het moeilijk om in te schatten welke smaken er goed bij horen en wat geen vies recept geeft. Rabarber kan gegeten worden binnen het FODMAP-dieet, daarom gebruik ik het nog wel eens in het voorjaar. Maar vroeger toen ik klein was hoefde je het mij echt niet voor te zetten, dat is ondertussen gelukkig wel veranderd. Dit jaar heb ik geprobeerd om eens out of the box te denken en ben ik begonnen met een thee. Deze frisse thee kan worden versterkt met groene thee, maar is zo ook erg lekker.

Ingrediënten:

  • 1/4 stengel rabarber (hang een beetje van de grootte af)
  • 1 schijf sinaasappel
  • thee water.

Bereiden:

  1. Snij de rabarber in iets kleinere stukjes en snij de schijf sinaasappel door midden.
  2. Doe ze in een glas en schenk hier het theewater overheen.
  3. je hoeft het fruit er niet uit te halen en kan het zo drinken.
  4. Lekker genieten van frisse thee!

Gevulde koeken

Gevulde koeken

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Dit recept hebben jullie aan Johan te danken. Johan wilde dit al heel lang maken en na lang vragen en van mij veel te lang uitstellen is hij ze uiteindelijk zelf gaan bakken. Met toestemming van Johan staat het recept nu op de website. Lekker van genieten dus!

Ingrediënten:

Amandelspijs:

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram kristalsuiker
  • rasp van 1/4 citroen
  • 1 ei.

Koeken:

  • 350 gram bloem (glutenvrij)
  • 200 gram kristalsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 250 gram plantaardige boter
  • snuf zout
  • 1 ei.

Bereiden:

  1. Het is het lekkerst om het amandelspijs een dag van tevoren te maken zodat het een nachtje kan rusten in de koelkast.
  2. We beginnen dus met het maken van het amandelspijs.
  3. Meng het amandelmeel en de suiker.
  4. Rasp de schil van 1/4 citroen hier overheen en meng dit er samen met het ei doorheen.
  5. Wikkel dit in vershoudfolie en laat het een nachtje rusten in de koelkast.
  6. De koekjes:
  7. Meng het bloem en de suiker door elkaar.
  8. Smelt de plantaardige boter.
  9. Rasp de schil van de citroen door het mengsel.
  10. Doe hier de boter en het zout bij.
  11. Meng dit goed door elkaar en kneed dit tot een bal.
  12. Leg de deegbal voor een half uur in de koelkast.
  13. Haal hierna het deeg er weer uit en kneed iedere keer een klein stukje zodat je dit makkelijk kan rollen.
  14. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden.
  15. Rol de stukjes deeg uit tot ongeveer 55 mm dik.
  16. Steek een vorm uit (ik heb gekozen voor rondjes).
  17. Je hebt per koekje een onderkant en een bovenkant nodig.
  18. Klop het ei in een schaaltje.
  19. Leg in het midden van het onderste vormpje een bolletje amandelspijs (ik heb bolletjes van 12-15 gram gebruikt).
  20. Doe een beetje ei op de randjes en leg de bovenkant erop.
  21. Maak met de vork kleine inkepingen zodat ze aan elkaar blijven.
  22. Bestrijk de bovenkant met ei.
  23. Herhaal dit tot het deeg op is. Wij hebben ongeveer 16 koeken uit het deeg kunnen halen.
  24. Zet de koeken voor 15 minuten in de oven op 200 graden.
  25. Laat ze hierna even afkoelen en dan kan je lekker genieten!

Amandelmeel is niet low-FODMAP, 24 gram is low-FODMAP. Als je van meerdere koekjes tegelijk wil genieten kan je het best voor 12 gram kiezen en als je iedere keer van 1 koekje wilt genieten kan er ervoor kiezen om 15 gram te gebruiken in een koekje. Teveel suiker is nooit goed binnen het FODMAP dieet, let hierop. Controleer alle voorverpakte producten.


Mini frambozen taart

Mini frambozen taart

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Mijn nieuwe hobby is het bakken van mini taartjes. Kleine taartjes die je barstensvol smaak kan maken. Ze zijn een leuk formaat als je met z.n tweetjes bent en je hebt geen mega grote taart die je in één keer op hoeft te eten. Natuurlijk kan je het recept ook in een "gewone" taartvorm bakken, ik zou het recept dan in ieder geval verdubbelen, misschien zelfs wel drie keer. Maar dat hangt van je vorm af.

Ingrediënten:

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
  • 50 garm plantaardige boter
  • 30 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • een snufje zout
  • de schil van 1/3 citroen
  • 50 gram frambozen.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Smelt de boter in een pannetje.
  3. Meng alle droge ingrediënten door elkaar.
  4. Scheid de eieren en klop het eiwit op.
  5. Doe dit samen met de boter bij alle droge ingrediënten.
  6. Voeg als laatste nog een snufje zout toe.
  7. Als alles goed is gemengd rasp je de schil van de citroen en meng je dit door het mengsel.
  8. De frambozen breek je in kleine stukjes en dit roer je er voorzichtig doorheen.
  9. Vet de bakvorm in en doe alles in de bakvorm.
  10. Zet de bakvorm voor ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden.

Te veel suiker is nooit goed binnen het FODMAP-dieet, eet dus kleine hoeveelheden. Controleer alle voorverpakte producten. 60 gram frambozen is toegestaan binnen het FODMAP-dieet,  hier blijf je onder.


Mini eitjes

Mini eitjes

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

 

Ingrediënten:

  • 5 eiwit
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • lemon curd.

Bereiden:

  1. Scheidt de eieren zodat je het eiwit over houdt.
  2. Meng het suiker in een schaaltje en zeef zit zodat de klontjes eruit zijn.
  3. Klop het eiwit op.
  4. Als het minder doorzichtig wordt kan je de suiker gaan toevoegen, in ongeveer drie delen.
  5. Schep het eiwit voorzichting in een spuitzak.
  6. Verwarm de oven op 100 graden en leg bakpapier op de bakplaat.
  7. Teken rondjes of doe dit uit de losse pols.
  8. Maak eerst een rondje en herhaal dit ongeveer drie keer op de buitenste ring zodat je een schaaltje krijgt.
  9. Je kan zelf lemon curd maken of kopen.
  10. Verdeel deze over de kommetjes en zo heb je je eitje.
  11. Lekker genieten!

Eet niet te veel suiker tegelijk, dit is nooit goed. Controleer de lemon curd als je deze koopt.


Hartige cake

Hartige cake

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Een heerlijke variatie op de traditionele cake. De hartige cake, is weer eens iets anders en je kan er eindeloos mee varieren. Je kan bijna alles toevoegen wat je lekker lijkt, zolang het maar hartig is. Heel veel plezier met maken en met experimenteren. De wijn zorgt voor een frisse smaak, maar kies altijd een wijn die je zelf ook zou drinken.

Ingrediënten:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
  • 4 eieren
  • 60 ml olijfolie
  • 100 ml melk
  • 15 ml witte wijn (fris/droog)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • peterselie (4 takjes of naar smaak)
  • 1 theelepel basilicum
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel tijm
  • een aantal takjes bieslook
  • 2 plakjes rauwe ham
  • 6 olijven

Groente uit de oven:

  • 1/2 rode paprika (FODMAP)
  • 1 tomaat
  • een snufje zout
  • 1 theelpel oregano
  • 1 theelepel basilicum.

Bereiden:

  1. Begin met het fijn snijden van de groente voor in de oven. Deze groente rooster je eerst en voeg je later toe aan het beslag.
  2. Verwarm de oven op 200 graden en zet de groente voor 20 minuten in de oven. Controleer regematig, als je het heel fijn snijdt kan het zijn dat het er na 10 minuten al uit moet.
  3. Je kan even wachten met het maken van de cake, de groente uit de oven moet eerst een beetje afkoelen voordat je ze toevoegt aan het beslag.
  4. Begin met de droge ingrediënten voor de cake. Meng dit rustig door elkaar.
  5. Voeg de natte ingrediënten bij elkaar in een andere schaal. Meng dit ook rustig door elkaar.
  6. Voeg de droge ingrediënten rustig bij de natte ingrediënten.
  7. Snij de rauwe ham en de olijven en voeg deze hierna toe aan het beslag.
  8. Vet de cakevorm in met een klein scheutje olijfolie.
  9. Verwarm de oven op 180 graden.
  10. Voeg de groente uit de oven als laatst toe, laat deze een klein beetje afkoelen.
  11. Voeg als laatste de groente toe en schenk het beslag in de cakevorm.
  12. Zet de cakevorm in de oven op 180 graden voor 60 minuten.
  13. Laat de cake hierna goed afkoelen, anders krijg je hem niet uit de vorm.
  14. Snij er daarna plakken van en lekker genieten!

Controleer alle ingrediënten op FODMAP's, de ingrediënten kunnen altijd veranderen. Behalve de verpakte producten zijn alle andere producten laag in FODMAP's.


Pasta taart

Pasta taart

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Pasta en taart, kan je een betere combinatie bedenken? De taart kan worden gegeten als avond eten maar kan je natuurlijk ook als echte showtopper neerzetten tijdens een bruch, lunch of een diner. De taart zelf heeft een heel zachte smaak en door lekker gebruik te maken van de kruiden krijgt de taart alleen maar meer smaak! Wanneer ga jij van dit heerlijke recept genieten?

Ingrediënten;

  • 200 gram pasta (glutenvrij)
  • het groen van een bosui
  • knoflookolie
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • tomaten uit blik
  • 2 verse tomaten
  • 1/2 courgette
  • 1 rode paprika
  • 250 gram half om half gehakt
  • 1 eetlepel italiaanse kruiden
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel basilicum
  • zout en peper
  • 3 eieren
  • kaas is optioneel
  • taartvorm.

Bereiden:

  1. Begin met het koken van de pasta volgens de verpakking.
  2. Snij daarna alle groente en zet alles klaar zodat je door kan.
  3. Boter de taartvorm alvast in.
  4. Verwarm de oven op 180 graden.
  5. Rul het gehakt gaar en voeg alvast wat zout, peper en 1 theelepel paprikapoeder toe.
  6. Voeg hierna de bosui toe en de andere groente.
  7. Meng dit goed door elkaar en voeg de andere theelepel paprikapoeder en de eetlepel italiaanse kruiden toe.
  8. Verdeel de tomatenpuree en de tomaten uit blik door het mengsel en laat dit een paar minuten doorkoken.
  9. Roer dit wel af en toe om aanbranden te voorkomen.
  10. Voeg nu de basilicum toe en laat dit een beetje afkoelen, voeg naar smaak eventueel nog wat zout en peper toe.
  11. Meng de pasta door de saus als deze gaar is.
  12. Als alles een beetje is afgekoeld kan je de eieren door de saus mengen.
  13. Giet nu alles in de taartvorm en strooi er eventueel wat kaas overheen.
  14. Zet de pasta taart voor 20-25 minuten in de oven op 180 graden.
  15. Hierna kan je genieten van een heerlijke pasta taart!

Controleer altijd alle producten die zijn voorverpakt, ik probeer altijd producten met zo min mogelijk toevoegingen te kopen. Met alle groente blijf je onder de maximale hoeveelheden.


Sinaasappel munt thee

Sinaasappel munt thee

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar lekker onder een kleedje op de bank genieten van een kopje thee, daar kan ik echt naar uitkijken. Heerlijk een momentje rust en soms een lekker stukje chocolade erbij. Genieten!

Ingrediënten:

  • 2 partjes sinaasappel
  • munt, 2 takken
  • heet wate voor de thee.

Bereiden:

  1. Snij een schijfje of partje van de sinaasappel en maak hier 2 partjes of schijfjes van.
  2. Voeg de munt toe en schenk hier het theewater overheen.
  3. Laat de smaken een paar minuten trekken en laat de thee een beetje afkoelen.
  4. Genieten maar!

Dit recept is geheel low-FODMAP.


Tostada pizza's

Tostada pizza's

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

De knapperiheid van nacho's, de gedachte van pizza en de vulling van een heerlijk mexicaans gerecht. Gooi al deze elementen bij elkaar en je hebt heerlijke tostada pizza's. Oftewel heerlijk genieten! Dit is dus weer een bewijs dat je altijd heerlijk kan eten en het niet super moeilijk hoeft te zijn.

Ingrediënten:

  • 6 tostada's
  • 2 tomaten
  • 1/2 blikje mais
  • 5 cm courgette
  • groen van een bosui
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 pakje vega gehakt (gewoon gehakt kan ook).

Kruiden:

  • komijnpoeder
  • paprikapoeder
  • peper en zout.

 

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Zorg voor een plaat met bakpapier zodat je hierop de tostada's kan opmaken.
  3. Rul het gehakt alvast gaar in een pak en voeg hier de kruiden aan toe.
  4. Snij alle groente zodat je deze dalijk direct kan pakken tijdens het opmaken.
  5. Leg de tostada's klaar op de bakplaat.
  6. Verdeel het gehakt over de tostada's.
  7. Verdeel hier de groente over.
  8. Zet ze in de oven op 180 graden voor ongeveer 10 minuten.
  9. Haal ze na 10 minuten uit de oven en genieten maar!

90 gram mais uit blik is toegestaan, hier blijf je onder. De tostada's die ik voor dit recept heb gebruikt zijn glutenvrij, controleer dit. De tostada's zijn van het merk LaMorena.


Witlof bootjes met hummus

Witlof bootjes met hummus

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan

Dit recept is een typisch recept wat je lekker mee kan nemen en klaar kan maken tijdens de lunch. Je bereid alles van tevoren voor en tijdens de lunch zet je alles in elkaar en kan je er lekker van genieten. Natuurlijk kan je ook alles met de lunch klaar maken en daarna lekker genieten. Je moet de kikkererwten wel een nachtje laten weken als je gebruik maakt van gedroogde kikkererwten. Als je kikkererwten uit blik gebruikt kan je ze gelijk gebruiken. Om de hummus te kunnen maken is het handig als je een keukenmachine of blender.

Ingrediënten:

  • 10 witlof blaadjes
  • sla naar keuze
  • kiemgroente
  • 40 gram kikkererwten
  • 1 cherry tomaat
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • snufje zout en peper
  • klein scheutje citroenolie (of olijfolie en een scheutje citroensap).

Bereiden:

  1. Als je gebruikt maakt van gedroogde kikkererwten is het verstandig om deze een nacht van tevoren te weken.
  2. Doe de kikkererwten, de tomaat, de kruiden, de olie en peper en zout in de keukenmachine en maal dit tot een geheel.
  3. Verdeel de witloofblaadjes over de bord.
  4. Verdeel de hummus over de witlofblaadjes.
  5. Voeg de sla en kiemgroente toe.
  6. Nu lekker genieten van deze heerlijke en gezonde lunch.

42 gram kikkererwten is low-FODMAP. Controleer altijd producten die verpakt zijn op verborgen FODMAP's.


Mini bananenbrood taartje

Mini bananenbrood taartje

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Ontbijten met taart, lekker! Heb je nog een banaan over? Dan kan je ook van dit heerlijke ontbijt genieten. Zorg er wel voor dat de bananen niet te rijp zijn, dan zijn ze niet meer low-FODMAP. Verder kan je hier lekker van genieten en energiek beginnen aan je dag! Ik maak deze taartjes in de kleine vormpjes van de xenos. Hiervoor is dit recept precies voldoende. Ben je bang dat je te veel havermout binnen krijgt? Het is mij nog nooit gelukt om een taartje in één keer op te eten, dus dan blijf je netjes onder de 40 gram havermout. Dus je kan het taartje lekker delen of 2 dagen genieten.

Ingrediënten:

  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 50 gram havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 blokje pure chocolade
  • 4 walnoten
  • 4 pecannoten
  • een snufje kaneel.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Weeg de havermout af een prak de banaan hier doorheen.
  3. Breek de chocolade en de noten en meng dit er ook doorheen.
  4. Voeg de bakpoeder een kaneel toe en meng dit goed door elkaar.
  5. Voeg als laatst het ei toe en zorg dat alles goed is verdeeld.
  6. Vet het beakvormpje in en doe het mengsel in de bakvorm.
  7. Zet het taartje in de oven op 180 graden voor 20 minuten.
  8. Laat het hierna afkoelen en daarna kan je lekker genieten!

Let erop dat de banaan niet te rijp is. Controleer alle ingrediënten uit verpakkingen. Je blijft onder de hoeveelheden met de chocolade, pecannoten en walnoten. Bij de havermout ga je er overheen, 40 gram is low-FODMAP. Het is mij nog nooit gelukt om het taartje in één keer op te eten, dus als je de helft eet blijf je netjes onder de hoeveelheid.