/storage/photos/2020/Soep/tomatpastinaaksoep.jpg

Tomaat pastinaak soep

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Het wordt weer steeds kouder dus het is weer tijd voor soep. Lekker tussen de middag of in de avond. Soep kan eigenlijk altijd. En het fijne van soep is dat je er eindeloos mee kan varieren. Alle restjes kunnen worden gebruikt en voor je het weet heb je weer een heerlijke soep op tafel. Dit recept is hier een mooi voorbeeld van. Voor je het weet kan je genieten van deze heerlijke soep en krijg je weer extra vitamine binnen. Als ik de soep pureer met de staaf mixer maak ik de soep niet helemaal glad, hierdoor moet je nog een beetje kauwen wat beter is voor de spijsvertering. Dit recept is voor ongeveer 2 liter soep, dus je kan er een aantal keer van genieten.

Ingrediënten:

  • 300 gram pastinaak, schoongemaakt blijft er 235 gram over
  • 6 roma tomaten
  • 1 theelepel tomatenpuree, ongeveer 35 gram
  • scheut knoflookolie
  • 2 groen van een bosui of 1 grote bosui
  • 1 bouilloblokje (kip)
  • 1,5 liter water
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • snuf peper.

Bereiden:

  1. Maak de pastinaak schoon en snij het in kleine blokjes.
  2. Snij vervolgens de tomaten ook in kleine blokjes.
  3. Snij het groen van de bosui en zorg dat de kruiden klaar staan.
  4. Doe een scheut knoflookolie in de pan.
  5. Doe de pastinaak in de pan en bak deze voor een paar minuten.
  6. Voeg de kruiden alvast toe.
  7. Voeg nu de bosui toe en verwarm deze ook.
  8. Voeg nu de tomaten toe en blijf even goed roeren zodat er niets aanbrand.
  9. Doe hier de tomatenpuree erbij, blijf nog steeds goed roeren.
  10. Voeg de bouillon en het water toe.
  11. Roer het nog een aantal keer goed door en laat het hierna koken.
  12. Controleer of de pastinaak zacht is en zet dan de pit uit.
  13. Laat de soep even afkoelen voor je hem pureert.
  14. Pureer de soep, maar pureer hem niet helemaal glas.
  15. Verwarm de soep weer voor je gaat eten.
  16. Genieten maar!

75 gram pastinaak is low-FODMAP. Dit zou inhouden dat je de soep kan verdelen over 3 porties en dan nog onder de hoeveelheid zit. Je kan er meer dan 3 porties uithalen. Controleer altijd de ingrediënten van de bouilloblokjes, deze veranderen regelmatig.


/storage/photos/2020/Bakken/kaneelmuffinskruidnotencrumble.jpg

Kaneelmuffins met kruidnoten crumble

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Muffins en kruidnoten, dat moet toch wel een geweldige combinatie zijn? Door de kaneel van de muffins heb je al heerlijke muffins, maar door de kruidnoten crumble boven op de muffin wordt het alleen maar beter. Om de crumble nog meer op kruidnoten te laten lijken kan je gebruik maken van bruine suiker. Dit recept is voor ongeveer 16 muffins. Snel aan de slag dus en lekker genieten!

Ingrediënten muffins:

Ingrediënten vrumble:

  • 50 gram boter
  • 50 gram suiker (bruin of bastaard)
  • 100 gram bloem (glutenvrij)
  • snufje zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 1/2 theelepel kruidnagel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel gember.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven  180 graden.
  2. Smelt de boter langzaam in een pannetje.
  3. Meng alle droge ingrediënten door elkaar.
  4. Scheidt de eieren en klop het eiwit op.
  5. Meng de boter de eieren rustig door het beslag.
  6. Verdeel dit over de cupcake vormen.
  7. Zorg ervoor dat de boter koud is om de crumble te maken.
  8. Doe alle ingrediënten bij elkaar en meng dit met je handen.
  9. Blijf het goed mengen tot je kleine bolletjes krijgt.
  10. Verdeel dit over de cupcakes.
  11. Zet ze in de oven op 180 graden voor ongeveer 20 minuten.
  12. Laat ze afkoelen en hierna kan je lekker genieten van de muffins!

 

Controleer altijd alle verpakte ingrediënten op verborgen FODMAP's. Ik heb gebruik gemaakt van het zelfrijzend bakmeel (glutenvrij) van de AH. Maar het kan best zijn dat de ingrediënten zijn verandert op het moment dat je dit recept leest. Voor de crumble heb ik meel van Schär gebruikt. Je blijft met alle kruiden onder de maximale hoeveelheden binnen het FODMAP-dieet. Let op met suiker, maar het is ook niet de bedoeling dat je alle muffins achter elkaar opeet, hoe groot de verleiding ook is.


/storage/photos/2020/Diner/paksoistamp.jpg

Paksoi stamppot

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Het is weer herfst dus we gaan langzaam aan weer beginnen met de stamppotten. In het begin van de herfst kan ik hier vaak nog van genieten, maar langer het duurt hoe meer het mij vaak gaat tegen staan. Dit zijn vaak de momenten dat ik meer ga experimenteren. Soms komt er dan een niet te missen recept uit en die deel ik dan weer graag met jullie.

Ingrediënten:

  • ongeveer 1 kilo half kruimige aardappelen
  • het groen van 1 bosui
  • lactosevrije of plantaardige melk
  • 1 paksoi
  • 2 eetlepels ketjap (glutenvrij)
  • spekjes.

Bereiden:

  1. Begin met het schillen van de aardappelen en kook de aardappelen tot ze gaar zijn.
  2. Snij ondertussen de paksoi en het groen van de bosui.
  3. Bak de spekjes en de bosui alvast gaar.
  4. Zet dit hierna op een laag vuur en voeg dan de ketjap toe.
  5. Giet de aardappelen af als deze gaar zijn en doe ze weer terug in de pan.
  6. Voeg een scheutje melk toe en stamp de aardappelen.
  7. Voeg iets meer melk toe als ze te kruimig blijven.
  8. Schep als laatste de spekjes, de paksoi en de ketjap door de stamppot.
  9. Genieten maar!

Controleer altijd alle ingrediënten, zowel van de spekjes als van de ketjap. "Normale" ketjap is low-FODMAP, maar ik gebruik altijd de glutenvrije variant. 75 gram paksoi is groen, voor dit recept is 115 gram gebruikt. Als je er met 2 personen van eet blijf je netjes onder de toegestane hoeveelheid.


/storage/photos/2020/Diner/pompoendutchoven.jpg

Gevulde pompoen uit de Dutch oven

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Een tijdje geleden hebben we een dutch oven aangeschaft. Om heel eerlijk te zijn kriebelde dit al een tijdje. In Zuid-Afrika hebben we meerdere gerechten op die hieruit werden bereid en dit was echt smullen. Na wat afwegen hebben we er toch een aangeschaft en ik kan je er een aanraden. Je kan het op iedere barbecue gebruiken en ze zijn makkelijk in gebruik. Wij gebruiken de dutch oven op een gas barbecue dus ik ga je niet hoe dit werkt, maar dit is zo te vinden op internet. Ik hoop dat je net zo van dit recept kan genieten als dat ik heb gedaan.

Ingrediënten:

  • 1/2 pompoen (Japanse)
  • 250 gram gehakt
  • 20 gram feta of plantaardige feta
  • 250 ml witte wijn (droog)
  • het groen van een bosui
  • een flinke scheut knoflookolie
  • 4 takjes tijm of 1 grote eetlepel
  • 2 takjes rozemarijn of 1 grote eetlepel
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • peper en zout naar eigen inzicht.

Bereiden:

  1. Snij de pompoen door de helft en hol de pompoen uit, iets meer dan de pitten.
  2. Heb je meer vruchtvlees weg gehaald, dan kan je dit zo klein snijden en door het gehakt mengen.
  3. Pak een grote schaal en doe hier het gehakt in.
  4. Snij de bosui en haal de tijm en rozemarijn van de steel.
  5. Meng dit door het gehakt.
  6. Voeg nu ook de knoflookolie, kerriepoeder en paprikapoeder toe.
  7. Meng dit goed door het gehakt.
  8. Voeg naar smaak peper en zout toe. Voeg niet te veel zout te, de feta is ook zout.
  9. Doe het gehakt in de pompoen, dit is een beetje proppen.
  10. Snij de feta in kleine blokjes en verdeel dit over het gehakt.
  11. Pak de dutch oven.
  12. Giet de 250 ml wijn in de pan.
  13. Zet hier vervolgens de pompoen in.
  14. Verwarm de barbecue, deze moet ongeveer 150 graden zijn.
  15. Zet de pan in de barbecue als deze op temperatuur is.
  16. Gaar de pompoen in ongeveer 1 uur, probeer niet te vaak te kijken. Ik probeer altijd pas na 30 minuten te kijken en dan weer na 20 minuten. Merk je dat de wijn erg snel verdampt is het verstandig om iets meer te kijken in verband met aanbranden.
  17. En na een uur wachten, genieten maar!

 

 

 

Kies een wijn die je lekker vindt, je kookt altijd met een wijn die je zelf zou drinken anders komt de smaak van je gerecht niet goed uit.

Van de Japanse pompoen mag je 75 gram. Weeg je pompoen af en hoe hier rekening mee met eten. 40 gram feta kaas is toegestaan, hier blijf je onder. Feta is laag in lactose.


/storage/photos/2020/Diner/papdumskipspies.jpg

Papadums met kipspiezen

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Ik maak af en toe een uitstapje naar de toko. Ik vind het heerlijk om daar rond te struinen en nieuwe producten te ontdekken. Vaak hebben ze veel keus en geregeld kom ik leuke glutenvrije producten tegen. Zo ook deze papadums. In de Monash app kan ik niet vinden of ze echt low-FODMAP zijn, maar aan de ingrediënten zie ik niets waardoor het niet zo zou zijn. Het recept is voor wat je op de foto ziet, dit reken ik meestal voor één persoon, verdubbel het recept voor twee personen.

Ingrediënten:

  • 2 papadums
  • 1 kippendijfilet
  • 1/4 courgette
  • 1/4 paprika
  • ijsbergsla
  • 2 cherry tomaten
  • 5 cm komkommer
  • zout en peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • olijfolie voor het bakken van de kip en voor de papadums.

 

Bereiden:

  1. Het is het lekkerst als de kip even kan marineren. Ik probeer de kip altijd een paar uur van tevoren te kruiden.
  2. Verwarm de over op 200 graden.
  3. Snij de courgette en de paprika
  4. Rijg de kip op de stokjes.
  5. Doe de groente en de kip in de oven voor ongeveer 20 minuten (dit kan per oven verschillen).
  6. Snij ondertussen de tomaat en de komkommer en maak de sla klaar.
  7. Lees voor de papadums goed de verpakking, je moet ze insmeren met olijfolie en vervolgens in de magnetron doen. Dit kan na het verwarmen van de groente en van de kip.
  8. Leg als alles klaar is alles mooi op een bord en genieten maar!

Extra smaak tip: Maak met een eetlepel yoghurt en eeen theelepel mayonaise een saus en voeg hier bieslook aan toe voor de smaak. Dit maakt het recept nog lekkerder.

In dit recept zijn alle producten low-FODMAP.


/storage/photos/2020/Bakken/appeldruivenkoekjes.jpg

Appel en druiven koeken

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Appel geeft vaak een frisse smaak aan recepten, vandaar dat ik ze ook zo gepast vond om op koekjes te doen. Druiven zorgen juist weer voor een zoete smaak waardoor de afwisseling in deze koeken zo mooi is. Natuurlijk kan je ook alleen druivenkoeken of appelkoeken maken, dan moet je één van de hoeveelheden verdubbelen.

Ingrediënten:

  • 300 gram bloem (low-FODMAP en glutenvrij)
  • 1 zakje bakpoeder
  • schil van 1/2 citroen
  • sap van 1 citroen
  • 1 ei
  • 200 gram plantaardige boter
  • 100 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een snuf kaneel
  • snufje zout
  • 1/2 geschilde appel
  • 7 druiven.

Bereiden:

  1. Smelt de boter in een pannetje zodat deze afgekoeld klaar staat.
  2. Rasp de schil van een 1/2 citroen met een schaaf zodat je kleine stukjes hebt.
  3. Weeg alles af, zodat je door kan gaan.
  4. Doe een aantal droge ingrediënten bij elkaar,  de suiker, vanillesuiker, een snufje zout en de bloem.
  5. Voeg hier de boter en het ei aan toe.
  6. Roer dit goed door elkaar.
  7. Voeg als laatste de citroen en de bakpoeder toe en meng dit rustig door elkaar.
  8. Laat het deeg één uur afkoelen in de keuken.
  9. Snij als het deeg bijna klaar is de appel in schijfjes en snij de schijfjes weer door midden.
  10. Meng de appel met de kaneel en een heel klein scheutje citroensap.
  11. Snij de druiven in ongeveer 4 stukken.
  12. Verwarm de ove op 200 graden.
  13. Rol het deeg voor de koekjes uit tot ong. 0,5 cm.
  14. Snij de rondjes uit het deeg, ik heb het gedaan met een amusevorm, maar dit kan ook met een limonade glas.
  15. Leg de appel en de druiven op de koekjes.
  16. Plaats de koekjes voor 15 minuten in de oven.
  17. Laat ze hierna even goed afkoelen en genieten maar!

Controleer altijd de producten. Ik heb als deeg de mix van Doves Farm  gebruikt, maar het kan zijn dat het recept van dit product is veranderd tegen de tijd dat je dit recept leest. Probeer dit altijd zelf te controleren. Mocht je hier vragen over hebben, kan je altijd een berichtje sturen.

Let op het gebruik van de appel, in deze hoeveelheid is de appel low-FODMAP, behalve als je alle koekjes in één keer opeet.


/storage/photos/2020/Lunch/tonijnwrap.jpg

Wraps met tonijn

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Een heerlijke wrap voor de lunch daar kan ik mij al vanaf halverwege de ochtend op verheugen. Je kan het van tevoren voorbereiden en meenemen of met de luch maken en dan direct opeten. Let erop dat niet alle wraps low-FODMAP zijn. De wraps die ik voor dit recpet heb gebruikt zijn dit , helaas, ook niet. Hier kwam ik pas na het maken achter. Zo zie je het blijft moeilijk en we maken allemaal fouten. Maar er zijn echt wel low-FODMAP wraps, dus vandaar dat ik dit recept wel met jullie deel. Want om heel eerlijk te zijn, ookal was de wrap misschien niet goed, het lunchgerecht vind ik echt heel lekker. Dit recept is gebaseerd op twee wraps, dus om het eerlijk te verdelen moet je alles door de helft doen.

Ingrediënten:

  • 2 wraps (low-FODMAP, glutenvrij)
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • 1/2 groen van een bosui
  • 2 cherry tomaten
  • 2 plakjes komkommer
  • 1 hand spinazie
  • 1 had sla
  • 1/2 avocado
  • 1 tonijnmoot.

Bereiden:

  1. Begin met het kort bakken van de tonijn, vaak staat er op de verpakking hoe je dit het best kan doen. De tonijn bak ik nooit in zijn geheel gaar, medium. Dit is vaak een aantal minuten per kant. Voeg voor de smaak een beetje zout en peper toe aan de tonijn.
  2. Warm de wrap op.
  3. Snij de bosui, tomaten, komkommer en avocado.
  4. Verdeel de mayonaise en de mosterd over de wraps.
  5. Verdeel alle groente over de wraps en leg hierna de tonijnmoot op de wraps.
  6. Probeer ze nu dubbel te vouwen of eet ze als pizza.
  7. Genieten maar!

 

Controleer de ingrediënten van alle voorverpakte producten. Ik geef geen producten omdat dit erg kan veranderen als een fabrikant een product veranderd, mocht je hier vragen over hebben kan je altijd een berichtje sturen.

30 gram avocado is toegestaan, als je een kleine avocado gebruikt blijf je hier onder. De andere producten zijn low-FODMAP.


/storage/photos/2020/Diner/gestoofdetauge.jpg

Gestoofde taugé

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Taugé vind ik altijd een opvallende groente. Je kan het niet overal bij gebruiken, maar als je het goed gebruikt is het een heerlijke groente. Met dit recpet is het een heerlijke combinatie, dus zeker het uitproberen waard! Het recept is zo geschreven dat het door twee mensen gegeten kan worden. Met de hoeveelheden kan je natuurlijk altijd spelen, dit is namelijk ook een heerlijk recept voor bij een rijsttafel.

Ingrediënten:

  • 125 gram taugé
  • groen van een bosui
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • eetlepel knoflookolie
  • 1 theelepel Javaanse suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 eetlepels Ketjap (glutenvrij)
  • 2 laurierbladeren (gedroogd)
  • 3 limoen bladeren (gedroogd)
  • 1/2 theeleel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel laos
  • zout.

Bereiden:

  1. Dit recept gaat best snel om te maken, het is handig om alles alvast van tevoren klaar te hebben staan.
  2. Snij alvast de bosui.
  3. Snij de nerf uit de limoen bladeren en snij deze in heel kleine stukjes.
  4. Doe de knoflookolie in de pan en voeg de taugé toe.
  5. Bak deze een beetje gaar en voeg dan de kruiden toe.
  6. Voeg hierna de suiker toe.
  7. Als laatst wordt de ketjap en het citroensap toegevoegd, samen met de limoen en laurier bladeren.
  8. Zet nu het fornuis laag en laat dit een aantal minuten sudderen.
  9. Je kan dit nog een aantal keer roeren en hierna kan je genieten van een heerlijke smaakexplosie.

75 gram taugé is toegestaan binnen het FODMAP-dieet, hier blijf je onder. Let op met de kruiden, als je hier op reageert is het verstandig minder kruiden te gebruiken. Ik heb gekozen voor glutenvrije Ketjap, vanuit het FODMAP-dieet hoeft dit niet.


/storage/photos/2020/Bakken/kwarkbollen.jpg

Kwarkbollen met appel en walnoten

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Een lekkere zachte bol als tussendoortje. Sinds er weer wat appel is toegestaan binnen het FODMAP-dieet merk ik dat ik stiekem best wel weer wat appel in mijn recepten gebruik. Ik kan hier ook erg van genieten, zeker van de smaak in een baksel. Ik hoop dat jullie van deze combinatie ook heerlijk kunnen genieten.

Ingrediënten:

  • 1/2 appel (65 gram)
  • 75 gram havervlokken (glutenvrij)
  • 75 gram glutenvrije zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram kwark
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel citroensap
  • 50 gram walnoten
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • een snufje zout

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Maal 25 gram van de havervlokken fijn.
  3. Snij alvast de appel en strooi hier de citroensap overheen.
  4. Plet alvast de walnoten zodat ze fijner zijn van structuur.
  5. Meet de kwark en de olijfolie af en meng dit door elkaar.
  6. Voeg hier de kaneel, zout en vanillesuiker aan toe.
  7. Zeef het zelfrijzend bakmeel en meng dat met de havervlokken.
  8. Voeg de natte en droge ingrediënten bij elkaar en meng dit tot een mooi geheel.
  9. Voeg als laatst de appel, walnoten en bakpoeder toe.
  10. Roer rustig door elkaar.
  11. Verdeel de kwarkbollen over het bakpappier, dit kan met een eetlepel of met een ijslepel.
  12. Zet de kwarkbollen voor 20 minuten in de oven op 180 graden.
  13. Hierna genieten maar!

Blijf alle ingrediënten altijd controleren. 20-25 gram appel is toegestaan. Over het algemeen eet je niet in één keer de helft van de kwarkbollen op dus blijf je hier netjes onder. Dit geldt ook voor de walnoten, 30 gram is van de walnoten toegestaan. Let erop dat de havervlokken glutenvrij zijn, 60 gram havervlokken zijn toegestaan.


/storage/photos/2020/Lunch/zalmsalade.jpg

Zalmsalade

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Ik ben geen heel grote vis etere maar soms dan heb ik toch echt opeens trek in een heerlijke zalm salade. Ik kan hier eindeloos mee varieren, maar dit recept is toch wel een van mijn favorieten. Ik hoop dat het voor jou ook een favoriet gaat worden.

Ingrediënten:

  • 2 plakjes zalm
  • sla, naar keuze
  • 2 theelepels kappertjes
  • 2 theelepels cocktailuitjes
  • het groen van een bosui
  • een takje verse dille
  • een takje verse zeekraal, of gedroogd
  • 1 ei
  • 1 tomaat
  • 5 cm komkommer
  • 1 eetlepel salade zadenmix
  • 1/2 avocado
  • dressing: olie naar smaak.

Bereiden:

  1. Begin met het koken van het ei, ik vind het ei het lekkerst als ik hem ongeveer 7 minuten kook.
  2. Snij de sla en de bosui fijn.
  3. Snij vervolgens de tomaat en de komkommer.
  4. Voeg de kappertjes en cocktailuitjes toe.
  5. Rooster de zaden, blijf dit goed roeren of omschudden zodat de zaden niet aanbranden. Laat de zaden afkoelen voor je ze toevoegt.
  6. Voeg de kruiden toe.
  7. Laat het ei goed afkoelen en voeg die samen met de avocado toe.
  8. Voeg eventueel naar smaak nog verse kruiden toe zoals peterselie of bieslook.
  9. Voeg als laatste de zalm toe en genieten maar!

Controleer alle ingrediënten van producten die je uit een verpakking haalt. Dit kan per merk erg verschillen.