/storage/photos/2020/Soep/gazpacho.jpg

Gazpacho

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Gazpacho vind ik een verfrissend recept als het warm is buiten. Dan kan ik hier enorm van genieten tijdens de lunch of voor het avondeten.

Ingrediënten:

  • 200 ml water
  • 4 tomaten
  • 1/2 rode paprika
  • het groen van een bosui
  • 1/2 komkommer
  • scheutje yoghurt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookolie of olijfolie
  • citroensap (naar smaak)
  • peper.

Bereiden:

  • Snij alle groente grof en doe ze in de blender.
  • Doe hier het water, de yoghurt, de olie en de kruiden bij.
  • Wacht nog even met de peper en het citroensap.
  • Zet de blender alvast kort aan.
  • Proef de gazpacho en voeg nu de peper en de citroensap toe. Vaak voeg ik een theelepel citroensap toe en een aantal snufjes peper.
  • Blend de gazpacho nog een keer en hierna kan je er lekker van genieten.

Dit recept is low-FODMAP. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een rode paprika.


/storage/photos/2020/Diner/kruidigegarnalenbbq.jpg

Kruidige garnalen van de barbecue

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Soms gebeueren er onverwachtse dingen. Na het voorbereiden van de barbecue om heerlijke recepten te delen kregen we spontaan een extra aanmelding. Ook dat hoort bij een barbecue. Van het recept van deze 3 spiesjes kan je makkelijk 4 spiesjes maken door de garnalen te verdelen, maar je kan er natuurlijk ook 6 van maken zodat je er extra van kan genieten.

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel knoflookolie
  • 1/2 theelepel basilicum
  • 1/2 theelepel oregano
  • een snufje zout
  • 4 garnalen per stokje
  • stokjes voor de garnalen.

Bereiden:

  1. Het is het lekkerst als de smaken in de garnalen zijn getrokken, ik probeer altijd een aantal uur van tevoren mijn garnalen te marineren. Hoe langer je dit doet hoe beter de smaak.
  2. Doe de garnalen in een zakje of in een bakje zodat je ze makkelijk kan marineren.
  3. Verdeel de knoflookolie en de kruiden over de garnalen.
  4. Meng alles goed door de garnalen en laat dit even staan.
  5. Verdeel de garnalen over de stokjes en leg ze op de barbecue.
  6. Als de garnalen verkleuren zijn ze gaar.
  7. Genieten maar!

Alle ingrediënten zijn low-FODMAP. Controleer wel altijd de ingrediënten voor eventuele toevoegingen.


/storage/photos/2020/Lunch/falafelbowl.jpg

Falafel salade

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Falafel is gemaakt van kikkerwten. Ik heb heel lang gedacht dat kikkererwten niet mochten omdat ik vroeger totaal niet tegen peulvruchten kon. Maar 40 gram is toegestaan en dat is precies de hoeveelheid die gebruikt wordt in dit recept. Dus genieten maar!

Ingrediënten:

  • 40 gram kikkererwten
  • groen van een kleine bosui
  • 2 takjes verse peterselie
  • 1 eetlepel knoflookolie
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel sap van een citroen
  • peper.

De salade:

  • 1 tomaat
  • 1/2 paprika
  • 5 cm courgette
  • 1 eetlepel tijmolie
  • 1 theelepel oregano
  • veldsla
  • 10 cm komkommer
  • 1/2 avocado.

Bereiden:

  1. Ik heb gewerkt met gedroogde kikkererwten dus dan moeten ze een tijd weken. Ik doe dit meestal een nacht, maar controleer de verpakking.
  2. Pak de blender of het keukenmachine om de massa te maken.
  3. Verwarm de oven op 200 graden.
  4. Blend de ingrediënten van de kikkererwten fijn en maak hier kleine balletjes van.
  5. Duw de balletjes op de bakplaat een beetje plat.
  6. Snij de groente en verdeel deze over de bakplaat.
  7. Strooi de oregano over de groente en verdeel de olie over alles op de bakplaat.
  8. Zet de bakplaat in de oven voor 15-20 minuten.
  9. Verdeel ondertussen de sla over de bowl en snij de komkommer en de avocado.
  10. Verdeel dit weer over de sla.
  11. Verdeel de groente en de falafel ook over de sla als deze gaar is.
  12. En nu genieten maar!

40 gram kikkererwten is low-FODMAP. Hier kom je precies aan met dit recept.


/storage/photos/2020/Diner/kipdutchoven.jpg

Kip uit de Dutch oven

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Heb je wel eens zulke malse kip op dat het bijna smelt als je het eet? Deze kip is hier een mooi voorbeeld van. Doordat je het een lange tijd in een afgesloten pot laat garen wordt de kip enorm mals en heb je geen bestek meer nodig om het te eten. Het valt zo van het bot en de smaak is heerlijk. Het is belangrijk om te koken met een wijn die je zelf lekker vind. Op het moment dat je kiest voor een vieze wijn zal het gerecht ook niet lekker worden. Je kookt dus met een wijn die je zelf ook lekker vind. Ik heb gekozen voor een frisse droge wijn.

Ingrediënten:

  • 2 kippenpoten
  • 200 ml witte wijn
  • 200 ml kippenbouillon
  • 4 aardappelen of 5 kleine aardappeln
  • 1 rode paprika (FODMAP)
  • 2 wortelen
  • het groen van een bosui
  • zonnebloemolie.

Kruiden voor de kip:

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • peper en zout
  • een flinke scheut knoflookolie
  • thijm, meerdere takken of 1 eetlepel
  • oregano, meerder takken of 1 eetlepel
  • rozemarijn, 1 tak of 1/2 eetlepel.

Bereiden:

  1. Begin met het marineren van de kip.
  2. Het komt de smaak ten goede als je dit een aantal uur van tevoren doet. Je kan het ook voor het bereiden doen, maar de smaak wordt beter als deze kan intrekken.
  3. Ik marineer de kip in een zak zodat ik het nog een aantal keer kan inmasseren.
  4. Smeer de Dutch oven in met zonnebloemolie.
  5. Schil de aardappelen en snij deze in blokjes.
  6. Snij de paprika en de wortelen grof.
  7. Maak de barbecue alvast klaar, dit kan met kolen en met gas, ik werk met een temperatuur van 150 graden.
  8. Snij de bosui en die de groente in de Dutch oven.
  9. Voeg de bouillon en de witte wijn toe.
  10. Voeg als laatste de kippenpoten toe.
  11. Doe het deksel op de pot en zet deze op de barbecue als deze klaar is.
  12. Zet de kip voor 1,5-2 uur op de barbecue.
  13. Probeer zo min mogelijk het deksel om te tillen om te kijken of het goed gaat.
  14. Ik probeer uiterlijk iedere 45 minuten te kijken en bepaal dan na 1,5 uur of ik de kip eruit haal of nog een half uur laat doorgaren.
  15. De kip is gaar als je ziet dat het velletje los zit en een natuurlijke kleur heeft.

Dit recept is low-FODMAP. De alcohol verdampt tijdens het koken.


/storage/photos/2019/Soep/koolrabipreisoep.jpg

Koolrabi prei soep

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Vanuit een klein plantje groeide er opeens een heel grote koolrabi in de tuin. Zo groot dat ik geen idee had wat ik ermee moest maken. Met de eerste helft heb ik een soep gemaakt. De koolrabi heeft een behoorlijke specifieke smaak. De een houdt er wel van en de ander totaal niet. Het is geen groente die ik iedere week zou eten, maar zo op zijn tijd geeft het ook weer iets verfrissends.

Ingrediënten:

  • 350 gram (geschilde) koolrabi
  • 1,5 liter water
  • 35 gram prei (het groen)
  • 1 blokje bouillon
  • een theelepel mosterd per schaaltje
  • zout en peper naar smaak.

Bereiden:

  1. Schil de koolrabi en snij deze in kleine blokjes.
  2. Snij de prei fijn.
  3. Doe de prei en de koolrabi in het water.
  4. Voeg de bouillon toe als het water kookt.
  5. Laat dit voor zeker 20-30 minuten doorkoken.
  6. Proef de soep en voeg naar smaak zout en peper toe.
  7. Pureer de soep tot het een geheel is.
  8. Je kan de soep verdelen over 6 schaaltjes en voeg bij ieder schaaltje een klein theelepeltje mosterd toe voor extra smaak.
  9. Genieten maar!

75 gram koolrabi is low fodmap, als je de soep verdeeld over 6 porties of 5 grote kom je uit op 68 en 70 gram. Je blijft dan onder de toegestane hoeveelheid. 50 gram prei (het groen) is toegestaan, hier blijf je onder. Controleer altijd de ingrediënten van de bouillon en de ingrediënten van de mosterd.


/storage/photos/2020/Diner/tacopulledchicken.jpg

Taco's met pulled chicken

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Een lekkere frisse taco met heerlijke smaken. Daar kan ik enorm van genieten. En dan maakt het niet uit dat halverwege de shelp breekt, je helemaal onder de saus zit en vast ergens een gaatje in je gehemelte hebt omdat je taco daarin heeft geprikt. Dat hebben we allemaal over voor een lekkere maaltijd.

Ingrediënten:

Pulled chicken:

  • 2 kippendijfilets
  • 1 liter bouillon
  • een snuf zout
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder.

Taco's:

  • minimaal 4 glutenvrije tacoschelpen
  • het groen van 1 bosui
  • 30 gram mais
  • 1 tomaat
  • 10 cm komkommer
  • 5 grote blaadjes sla.

Bereiden:

  1. Koop de bouillon en doe hier de kippendij in.
  2. Laat dit zeker 20 minuten koken.
  3. Haal de kippendij eruit, haal de kippendij uit elkaar met een vork. Als het goed is, is het vlees zo mals dat dit lukt.
  4. Doe de kippendijfilet in een bakje en voeg hier de kruiden aan toe. Laat de kruiden even goed intrekken, dit kan 30 minuten zijn, maar ook een dag.
  5. Verwarm de schelpen volgens de verpakking
  6. Snij de bosui, tomaat en komkommer.
  7. Bak de kip op en voeg hier de mais aan toe.
  8. Maak de tacoschelpen op, doe dit naar eigen inzicht.
  9. Hierna kan je natuurlijk lekker genieten! Wil je nog een beetje extra genieten? Maak dan ook de salsa en gaucemole.

Controleer altijd de ingrediënten van de tacoschelpen en van de bouillon. 90 gram mais is low-FODMAP, hier blijf je onder.


/storage/photos/2020/Diner/salsaguacemole.jpg

Salsa en guacemole

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan

Als je een echte Mexicaanse maaltijd maakt kan een goede salsa en guacemole natuurlijk niet missen. Helaas zijn veel recepten niet low-fodmap dus daar ben ik mee aan de slag gegaan. Aan de hand van deze recepten kan je met een gerust hart genieten van een heerlijke salsa en een lekkere gaucemole.

Ingrediënten salsa:

  • 2 tomaten (Roma)
  • sap van 1/2 limoen
  • 15 ml knoflookolie
  • 2 keer het groen van een bosui
  • snufje komijn
  • zout en peper
  • chilivlokken (naar smaak).

Bereiden salsa:

  1. Snij de bosui en de tomaten grof.
  2. Doe alle ingrediënten in een blender.
  3. Blend tot je voor jezelf de juiste dikte hebt, grof of minder grof.
  4. Genieten maar!

Ingrediënten gaucemole:

  • 1 avocado
  • het groen van een bosui
  • sap van een citroen
  • zout en peper.

Bereiden guacemole:

  1. Zorg ervoor dat de avocado goed rijp is, dit maakt het prakken een stuk makkelijker.
  2. Haal de avocado uit de schil en prak deze.
  3. Voeg de sap en zout en peper toe en roer dit er door heen.
  4. Voeg als laatste de bosui toe.
  5. Genieten maar!

De avocado is tot 30 gram low-FODMAP, dit is ongeveer een derde. Je moet de gaucemole dus in drie porties verdelen. Let op met de chili vlokken, als je op pittig eten reageert is het verstandig om hier niet te veel van de te nemen of te laten staan.


/storage/photos/2020/desserts/bbqbanaan.JPG

Banaan van de barbecue

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Wat een toetje! Hier wil je je barbecue mee afsluiten. De combinatie banaan en chocolade is natuurlijk al geweldig en de eetlepel dissaronno maakt dit alleen maar beter. Super genieten dus! De ingrediënten zullen per banaan zijn zodat je snel aan de slag kan met dit recept.

Ingrediënten:

  • 1 banaan
  • 3 blokjes pure chocolade (ah delicata)
  • 1 eetlepel dissaronno
  • alluminiumfolie.

Bereiden:

  1. Verwarm de barbecue of maak gebruik van de restwarmte van de barbecue.
  2. Maak een snee in de banaan van boven naar beneden.
  3. Maak aan de bovenkant en onderkant van de snee een uitsparring, zodat je hem makkelijker kan openvouwen.
  4. Stop de chocolade in de bananenschil.
  5. Verdeel hier de dissaronno overheen.
  6. Wikkel de banaan in aluminiumfolie en leg deze op de barbecue.
  7. Laat hem voor ongeveer 10-15 minuten op de barbecue liggen en haal hem er daarna af.
  8. Genieten maar!

Je blijft onder de toegestane hoeveelheid chocolade, blijf wel de ingrediënten controleren. Let erop dat de banaan niet te rijp is, dan is hij niet meer low-FODMAP.


/storage/photos/2019/Hapjes/borrelbroodgevuld600.jpg

Gevuld borrelbrood

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Een gevuld borrelbrood staat altijd goed op tafel en zit vol met smaak. Een echt recept om dus van te genieten.

Ingrediënten:

  • 1 glutenvrij afbakstokbrood
  • rauwe ham
  • pesto
  • cherry tomaten.

Bereiden:

  1. Bak het stokbrood volgens verpakking en laat deze afkoelen.
  2. Maak de pesto volgens het recept hier.
  3. scheur alvast de rauwe ham en snij de cherry tomaten.
  4. Snij het stokbrood in stukjes maar stop ongeveer één centimeter voor de onderkant.
  5. Doe de rauwe ham en de cherry tomaten tussen de gleufjes.
  6. Voeg hier als laatste de pesto bij.
  7. Serveer op een mooie plank.
  8. Genieten maar!

Controleer altijd de ingrediënten van het brood, de ingrediënten willen nog wel eens veranderen.


/storage/photos/2020/Diner/marokkaansekiptajine.jpg

Marokkaanse kip met couscous

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Dit is zo'n gerecht, dat als je het eet, dat het ook echt een smaakexplosie is. Zoals jullie al veel eerder hebben kunnen ontdekken ben ik erg fan van het gebruik van de tajine en dit gerecht kwam er ook weer heerlijk uit. Ik vind het koken met de tajine altijd iets rustgevends hebben, dus dat het wat tijd kost, dat maakt voor mij niet uit. Geniet van het heerlijke recept. Het recept is gebaseerd op twee personen en dan heb je misschien nog een beetje over de lunch voor de volgende dag. Als je niet alles opeet.

Ingrediënten:

  • 2 kippendijfilets
  • 200 gram couscous (glutenvrij)
  • 5 cherry tomaten
  • 4 roma tomaten
  • 1/2 rode paprika (FODMAP)
  • 3 cm gember
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • het groen van 1 bosui
  • 400 ml kippenbouillon, 200 ml voor de couscous, 200 ml voor de tajine
  • bieslook
  • peterselie
  • knoflookolie
  • zout, peper, paprikapoeder en komijnpoeder
  • sap van 1/2 citroen.

Kruiden voor de kip:

  • knoflookolie
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • zout en peper.

Garnering:

  • paar stukjes komkommer en 2 plakjes citroen.

Bereiden:

  1. Snij de kippendijfilet in kleine blokjes.
  2. Doe ze in een schaaltje en meng de olie en de kruiden door de kip.
  3. Dek het schaaltje af en laat dit het liefst zeker een uur intrekken.
  4. Snij de tomaten fijn. Doe dit ook alvast met de bosui en de gember.
  5. Verwarm de tajine en doe hier knoflookolie in.
  6. Braad alvast de kip zodat deze alvast een beetje gaar is.
  7. Haal de kip weer uit de tajine.
  8. Voeg nu de bosui toe.
  9. Roer deze een aantal keer door de tajine en voeg dat de tomaat en de puree toe.
  10. Roer dit goed zodat het niet aanbrand.
  11. Voeg een klein beetje water toe zodat het een beetje een saus begint te worden.
  12. Voeg naar smaak alvast een beetje paprikapoeder en komijnpoeder toe.
  13. Voeg hierna de kip weer toe aan het gerecht.
  14. Roer alles goed door elkaar.
  15. Doe de couscous en de bouillon in een grote schaal en dek de schaal af met bijvoorbeeld een bord.
  16. De de andere 200 ml bouillon bij de tomaten.
  17. Zet het vuur nu laag en zet het "deksel" op de tajine.
  18. Sluit deze voor zeker 10-15 minuten, dan.
  19. Haal het deksel er daarna af en kijk of alles gaar is.
  20. Voeg als laatst de citroensap toe op de couscous en meng de peterselie en bosui door de tomatensaus.
  21. Voeg alles bij elkaar op een bord en genieten maar!

Alle ingrediënten zijn low-FODMAP. Controleer altijd de ingrediënten van de bouillon, ik heb voor dit recept maggi minder zout gebruikt maar de ingrediënten willen nog wel een veranderen. Als je erg reageert op kruiden is het verstandig om hier rekening mee te houden met de komijn- en paprikapoeder. Als je geen gluten kan verdragen is het belangrijk dat de couscous glutenvrij is, de meeste couscous is dit niet. Op het moment van maken verkoopt de Ah een glutenvrije versie.