/storage/photos/2019/Diner/Grieksetomatenrijstschotel600.jpg

Griekse rijstschotel

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Het Griekse eten is voor mij al een reden om in het vliegtuig te stappen richting Griekenland. Een vakantie lang genieten van de heerlijke smaken. 
Thuis moet dit natuurlijk ook kunnen. Door het maken van Griekse recepten waan je je toch weer even in Griekenland, met de Griekse gastvrijheid en alle geuren van de verschillende specerijen. Dit recept is een simpel recept waarbij je je weer even in Griekenland waant.

Ingrediënten:

  • 100 gram rijst
  • 70 gram courette
  • het groen van een bosui
  • 1 rode paprika (FODMAP)
  • 6 olijven
  • 4 tomaten
  • 1 kipfilet
  • Italiaanse kruiden
  • zout en peper
  • peterselie.

Bereiden:

  1. Snij de kipfilet in kleine blokjes en marineer deze alvast met de kruiden.
  2. Snij alle groente zodat je dalijk direct aan de slag kan.
  3. Kook de rijst voor 8 minuten.
  4. Doe de kipfilet in een pan met boter en bak deze alvast gaar.
  5. Doe nu de bosui erbij.
  6. Voeg hierna stap voor stap de andere groente toe.
  7. Laat de groente goed gaar worden.
  8. Voeg naar eigen smaak nog wat kruiden toe.
  9. Giet de rijst na het koken af en doe deze bij de groente en de kip.
  10. Meng dit goed door elkaar en laat dit nog een paar minuten op een zacht vuur pruttelen.
  11. Haal het gerecht van het vuur, voeg nog wat peterselie toe.
  12. En genieten maar!
  13. Wil je nog een echte Griekse smaak toevoegen, feta is heerlijk op dit rececpt.

70 gram courgette is toegestaan binnen de FODMAP, courgette valt binnen de oranje lijst in de Fructanen. De andere producten vallen allemaal binnen de groene lijst van het FODMAP. Controleer de ingrediënten van de Italiaanse kruiden, deze kunnen nog wel eens variëren. 

 


/storage/photos/2019/Diner/Tostadapizza600.jpg

Tostada pizza's

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

De knapperiheid van nacho's, de gedachte van pizza en de vulling van een heerlijk mexicaans gerecht. Gooi al deze elementen bij elkaar en je hebt heerlijke tostada pizza's. Oftewel heerlijk genieten! Dit is dus weer een bewijs dat je altijd heerlijk kan eten en het niet super moeilijk hoeft te zijn.

Ingrediënten:

  • 6 tostada's
  • 2 tomaten
  • 1/2 blikje mais
  • 5 cm courgette
  • groen van een bosui
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 pakje vega gehakt (gewoon gehakt kan ook).
  • komijnpoeder
  • paprikapoeder
  • peper en zout.

 

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Zorg voor een plaat met bakpapier zodat je hierop de tostada's kan opmaken.
  3. Rul het gehakt alvast gaar in een pak en voeg hier de kruiden aan toe.
  4. Snij alle groente zodat je deze dalijk direct kan pakken tijdens het opmaken.
  5. Leg de tostada's klaar op de bakplaat.
  6. Verdeel het gehakt over de tostada's.
  7. Verdeel hier de groente over.
  8. Zet ze in de oven op 180 graden voor ongeveer 10 minuten.
  9. Haal ze na 10 minuten uit de oven en genieten maar!

90 gram mais uit blik is toegestaan, hier blijf je onder. De tostada's die ik voor dit recept heb gebruikt zijn glutenvrij, controleer dit. De tostada's zijn van het merk LaMorena.


/storage/photos/2019/Diner/moussaka600.jpg

Moussaka

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Een echt weekend recept. Het recept kost tijd om te maken, je bent er niet constant mee bezig maar het is wel fijn als je elke keer de groente uit de oven kan halen. Er zijn veel verschillende stappen die moeten worden genomen waardoor dit recept tijd in beslag neemt. Maar als het dampend op tafelt staat is het die tijd meer dan waard.

Ingrediënten:

  • 300 gram gehakt
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 6 aardappelen
  • zout
  • peterselie
  • bieslook

De tomatensaus:

  • 4 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 5 takjes peterselie
  • 1 theelepel italiaanse kruiden
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 5 olijven

De witte saus:

  • 1 klontje plantaardige boter
  • 2 eetlepels glutenvrije bloem
  • 400 ml lactosevrije melk
  • bieslook
  • 1 theelepel italiaanse kruiden
  • zout en peper naar smaak.

Bereiden:

  1. Verzamel om te beginnen alle producten voor de gehakt en de tomatensaus.
  2. Snij de courgette en de aubergine in plakjes, ik heb dit zelf met een mandoline gedaan zodat ze allemaal even dik zijn.
  3. Leg de plakjes op een bakplaat en bestrijk ze met een beetje olijfolie.
  4. Bak de plakjes alvast 10 minuten in de oven op 200 graden.
  5. Snij de aardappelen ook in plakjes en kook deze alvast 5-7 minuten zodat ze een beetje gaar zijn. Doe deze vervolgens ook 10 minuten in de oven.
  6. Rul ondertussen het gehakt gaar en voeg hier de kruiden aan toe.
  7. Zet het gehakt op een laag vuur.
  8. Sij alle ingredienten voor de tomatensaus en doe alle ingeredienten in de blender.
  9. Blend dit door elkaar tot het een geheel is.
  10. Voeg de saus toe aan het gehakt.
  11. Laat dit nog een tijdje pruttelen om het vocht er uit te halen.
  12. Pak een ovenschaal.
  13. Doe de helft van het gehakt in de ovenschaal.
  14. Leg hier de helft van de aubergine en de courgette overheen.
  15. Voeg hierna de andere helft van de saus toe en leg hier de andere helft van de courgette en de aubergine overheen.
  16. Leg hier de aardappelschijftjes overheen.
  17. Verwarm de oven op 200 graden.
  18. Bereid nu de witte saus die over de aardappeltjes heen gaat.
  19. Doe de melk en de boter in een steelpannetje en voeg hierna de bloem toe.
  20. In het begin lijkt dit niets te doen, maar ja merkt na een tijdje dat het gaat indikken.
  21. Blijf wel doorroeren.
  22. Je kan zelf bepalen hoe dik het wordt door de pit wel of niet uit te zetten.
  23. Voor het toevoegen van de kruiden heb ik de pit uitgezet zodat je makkelijker kan proeven.
  24. Voeg de kruiden naar smaak toe.
  25. Giet de witte saus over de aardappelen en zet de schaal voor 20-30 minuten in de oven op 200 graden.
  26. Laat het even afkoelen voor het eten.

 

Er is binnen het FODMAP 70 gram courgette toestaan, hier blijf je onder. Controleer zelf je italiaanse kruiden op verborgen FODMAPS.Controleer de tomatenpuree, deze moet zo puur mogelijk zijn. Mocht je reageren op pittig eten, kijk dan even of de paprikapoeder kan in het recept.


/storage/photos/2019/Drinken/iceteabosvruchten600.jpg

Ice thee bosvruchten

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Home made ice thee is een drankje dat ik veel drink in de zomer. Ik combineer veel verschillende smaken en probeer iedere keer weer iets anders. Vaak zijn dit drankjes om naar uit te kijken en voor mij een stimulans om in de zomermaanden meer te drinken. Vaak heb je alle producten al in huis en kan je snel van een lekker drankje genieten. Dit recept is voor iets minder dan één liter.

Ingrediënten:

  • 4 aardbeien
  • 4 frambozen
  • 6 bosbessen
  • een zakje groene thee
  • ongeveer één liter kokend water.

Bereiden:

  1. Zorg voor een fles of een kan van ongeveer één liter die tegen kokend water kan.
  2. Doe aardbeien, de frambozen en de bosbessen in de fles.
  3. Vul de fles met een litermaat met kokend water. (De fles wordt heet van het kokende water, pak de fles niet beet.)
  4. Hang het zakje groene thee in de fles voor ongeveer 5 á 10 minuten. (Ik wikkel het zakje altijd om een chopstick en laat hem dan hangen in de fles.)
  5. Haal het zakje uit de fles en laat de thee afkoelen.
  6. Zet de thee in de koelkast om af te laten koelen en schenk het in als het is afgekoeld.

 

Aardbeien vallen onder de groene lijst binnen het FODMAP-dieet. De frambozen en bosbessen vallen onder de oranje lijst en blijven onder de maximale dosering. Laat de groene thee niet te lang trekken, verder valt deze onder de groene lijst.


/storage/photos/2019/Sauzen/Spinazieyoghurtdressing600.jpg

Spinazie en yoghurtdressing

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Een heerlijke frisse saus. Hij kan bij veel gerechten worden gegeten, maar als je de Turkse keuken gaat uitproberen is deze saus zeker een must. Maar natuurlijk kan de saus ook op een borrelplank.

Ingrediënten:

  • 250 gram spinazie
  • 125 lactose vrije Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel suiker
  • sap van een halve citroen
  • een snufje zout en peper.

Bereiden:

  1. Doe een beetje water in een koekenpan, als eerste wordt de spinazie gestoomd.
  2. Scheur de spinazie boven het kokende water en doe daarna de deksel op de pan.
  3. Laat dit voor een aantal minuten staan totdat je ziet dat de spinazie is geslonken.
  4. Giet de spinazie af en laat het uitlekken in een vergiet.
  5. Laat de spinazie goed afkoelen voor je het door de dressing doet.
  6. Meng ondertussen de Griekse yoghurt, olijfolie en de suiker door elkaar.
  7. Voeg nu het citroensap en de zout en peper toe.
  8. Blijf goed proeven tussendoor. Voeg indien nodig nog extra smaak toe.
  9. Meng de afgekoelde spinazie erdoor en genieten maar.

 

Spinazie valt in de groene groep van de Polyolen. Lactosevrije yoghurt staat op de groene lijst in de categorie lactose.

 


/storage/photos/2019/Ontbijt/groenesmoothiebowl2600.jpg

Groene smoothie bowl

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Een lekker fris ontbijt met heerlijke smaken. Door de kleuren krijg ik het gevoel wat meer vitamine binnen te krijgen en optimaal te kunnen starten aan mijn dag!

Ingrediënten:

  • een handje spinazie
  • 1/2 banaan
  • 10 druiven
  • scheutje yoghurt voor de groene smoothie
  • yoghurt voor in de bowl
  • walnoten

Bereiden:

  1. Pak een blender zodat je een mooie smoothie kan maken.
  2. Doe de spinazie in de blender.
  3. Snij de halve banaan in plakjes en doe deze erbij in de blender.
  4. Voeg hier de druiven en een scheutje yoghurt aan toe.
  5. Zet de blender aan en mix dit tot een mooi geheel.
  6. Zorg ervoor dat je een schaaltje klaar hebt staan, samen met de yoghurt.
  7. Pak in de ene hand de blender en in de andere hand de yoghurt en schenk deze zo gelijk mogelijk in een schaaltje.
  8. Breek een aantal walnoten en doe deze op de yoghurt.
  9. Geniet van je ontbijt!

/storage/photos/2019/Diner/gyrosbowl600.jpg

Gyros bowl

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Gyros is voor mij alleen al een reden om naar Griekenland te gaan. Die heerlijke smaak in combonatie met een heerlijke saus en groente. Ik ben al aan het watertanden als ik dit typ. Deze bowl is daarom ook van harte welkom. Ik hoop dat je er net zoveel van geniet als dat ik doe.

Ingrediënten:

  • 150 gram rijst
  • 20 cm komkommer
  • het groen van een bosui
  • 8 cherry tomaten
  • 2 kippendijfiletjes
  • peper en zout
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder.

Saus:

  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 5 cm komkommer
  • een takje munt
  • peper
  • 5 eetlepels lactosevrije yoghurt.

Bereiden:

  1. Snij de kippendijfilet in kleine dobbelstenen.
  2. Marineer de kip met de kruiden en laat dit even rusten.
  3. Snij ondertussen alle groente voor de bowl en maak de saus.
  4. Snij de komkommer en de munt in kleine stukjes en voeg alle ingrediënten bij elkaar.
  5. Meng dit goed en zet de saus weg in de koelkast.
  6. Zet ondertussen een pan met water op voor de rijst.
  7. Bak de kip totdat deze gaar is.
  8. Pak 2 schalen, doe hier de rijst in.
  9. Verdeel vervolgens de kip over de 2 schalen.
  10. Voeg nu de bosui, komkommer en de tomaten toe.
  11. Voeg als laatst een eetlepel toe van de saus.
  12. Genieten maar!

 

Dit recept bevat geen bijzonderheden voor het FODMAP-dieet.

 


/storage/photos/2019/Ontbijt/rabarbercrumble600.jpg

Rabarber crumble

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan

Een crumble is natuurlijk altijd het lekkerst met je eigen gemaakte rabarber compote. Om dit te maken kan je hier klikken voor het recept.

Dit is een frisse start voor de dag. Ik bak het vaak al een dag van tevoren zodat ik in de ochtend op mijn gemak kan genieten van mijn ontbijt.

Ingrediënten:

  • zelf gemaakte rabarber (1 portie)
  • 2 eetlepels glutenvrije havermout
  • een kleine theelepel suiker.

Bereiden:

  1. Zorg voor een schaaltje dat ovenbestendig is.
  2. Verwarm de oven op 200 graden.
  3. Doe de rabarber in het schaaltje.
  4. Verdeel de havermoutvlokken over de rabarber en strooi hier de suiker overheen.
  5. Zet het schaaltje voor 20 minuten in de oven.
  6. Als het goed is borrelt de rabarber als het uit de oven komt.
  7. Laat dit even afkoelen en genieten maar!

Ik kies altijd voor glutenvrije havermout. Ondanks dat havermout glutenvrij is wordt het vaak bereid in een fabriek met gluten. Het is even zoeken maar onder andere leev heeft glutenvrije havermout. Maximaal 50 gram is toegestaan binnen het FODMAP-dieet. Ben je gevoelig voor suiker en hou je wel van een zuutje? Laat dan de suiker achterwege.


/storage/photos/2019/Diner/gadogado600.jpg

Gado Gado

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Dit recept brengt mij terug naar Indonesië. Naar de heerlijke smaken, de heerlijke geuren. Maar ook naa de sfeer in de restaurantjes, het lange wachten omdat de stroom weer eens is uitgevallen. De dieren die je voorbij ziet komen als je aan het eten bent. Een en al genieten dus.

Ingrediënten:

  • 2 handjes tauge
  • 10 cm komkommer
  • een half pakje tempeh
  • 200 gram boontjes
  • 4 wortelen
  • het groen van een bosui
  • paksoi
  • 2 kopjes rijst.

Gekruide nootjes:

  • een handje ongezoute pinda's
  • 1 theelepel paprika kruiden
  • 1 theelepel komijnkruiden
  • olijfolie.

Pindasaus

  • 2 eetlepels pindakaas (controleer je eigen merk of die FODMAP-proof is)
  • scheutje lactosevrije melk
  • 2 eetlepels glutenvrije ketjap

Bereiden:

  1. Om het recept snel op tafel te kunnen zetten moet je even goed voorbereiden en bedenken hoe lang alles op moet staan. Als je alles stap voor stap gaat doen duurt het heel lang voor de gado gado op tafel staat.
  2. Zet een pan met water op voor de rijst en zet direct een pan met water op voor de eieren.
  3. Doe de eieren en de rijst in het water als het kookt.
  4. De rijst en eieren koken beide ongeveer 8 minuten, in die tijd kan je de rest van de groente bereiden.
  5. Maak de boontjes schoon, zet deze voor een aantal minuten op.
  6. Maak de wortelen schoon en doe deze bij de boontjes (dit scheelt weer een pan).
  7. Giet de boontjes en de wortelen na een paar minuten af en verdeel het over de borden.
  8. Snij ondertussen de paksoi en de tauge.
  9. Bak deze voor een paar minuten in een koekenpan en verdeel het over de borden.
  10. Snij het groen van de bosui en de komkommer en verdeel deze ook over de borden.
  11. Bereid nu de tempeh voor een aantal minuten in de koekenpan en verdeel deze, als het warm is, ook over de borden.
  12. Bereid de ongezoute pinda's zodat deze alvast klaar staan.
  13. Giet de rijst en de eieren af als de 8 minuten nu voorbij zijn en laat deze even staan.
  14. Was een van de pannetjes af en doe hier een scheutje melk in.
  15. Zet de pan weer op het vuur en doe 2 eetlepels pindakaas bij de lactosevrije melk.
  16. Meng dit goed door elkaar met een garde.
  17. Voeg de ketjap toe en blijf goed roeren.
  18. Zet het vuur laag en schenk het in schaaltjes als de satesaus dikker begint te worden.
  19. Doe de nootjes op de satesaus.
  20. Voeg nu ook de rijst bij op de borden en schil de eieren.
  21. Snij de eieren door midden en leg deze ook op de borden.
  22. Nu is het tijd om te genieten van dit heerlijke recept!

Tauge valt in de groene lijst. Boontjes, sperziebonen, vallen in de oranje lijst, 100 gram is toegestaan. Hier blijf je binnen dit recept netjes onder. Paksoi valt in de oranje lijst, 100 gram is toegestaan. Hier blijf je binnen dit recept onder. Tempeh valt in de oranje lijst, 160 gram is toegestaan. Hier blijf je binnen dit recept onder.Er vallen in het recept een aantal producten in de oranje lijst. Mocht je dit te veel vinden zou ik één van de groente weg laten in het recept.


/storage/photos/2019/Drinken/iceteasinasappelrozemarijn600.jpg

Sinaasappel rozemarijn ice thee

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan

Ben je al klaar voor de warme zomerdagen? Een heerlijk koud drankje in je hand? In de zomer ben ik fan van veel verschillende soorten icetea. Lekker koud en je kan ze in veel verschillende smaken maken. Als je ze een nachtje in de koelkast zet zijn ze lekker koud.

Sinaasappel en rozemarijn is vast niet de eerste combinatie waar je aan denkt, maar het is heerlijk. Zorg ervoor dat het drankje lekker koud is en genieten maar!

Ingrediënten:

  • 2 takjes rozemarijn
  • een kwart sinasappel
  • groene thee (zakje of gedroogd)
  • 1 liter kokend water.

Bereiden:

  1. Zorg voor een liter kokend water.
  2. Hang hier het zakje groene thee in, of hang hier de gedroogde groene thee in.
  3. Snij een kwart sinasappel in partjes en doe dit in het water.
  4. Voeg de rozemarijn toe.
  5. Haal na ong. 15 minuten het zakje uit het water.
  6. Laat de thee goed afkoelen voor je het in de koelkast zet.
  7. Zelf vind ik het het lekkerst als hij heel de nacht heeft kunnen trekken.
  8. Nog extra ijsblokjes als het een warme dag is en....
  9. Genieten maar!

Let op met de ingrediënten van de groene thee.16 gram rozemarijn (vers) is toegestaan, hier blijf je onder. Net als de toegestane hoeveelheid voor sinaasappel.