/storage/photos/2019/Drinken/GroeneSmootie.jpg

Groene smoothie

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan

Of zoals het hier thuis wordt genoemd: het groene monster. Dit klinkt angstaanjagend, maar het tegendeel is waar. Dit is een lekkere frisse smoothie vol vitamine! Door de kokommer wordt hij net wat frisser en door de combinatie van groente en fruit krijg je dit ook weer extra binnen.

Ingrediënten:

  • handje spinazie
  • 20 cm komkommer
  • 10 druiven (groen)
  • 1 kiwi
  • klein scheutje water

Bereiden:

  • Doe de spinazie in de blender.
  • De komkommer snij ik altijd in stukjes zodat het makkelijker blend.
  • Voeg de druiven toe.
  • Ik schil de kiwi vaak, maar je kan de kiwi er ook met schil in doen.
  • Voeg als laatste een klein scheutje water toe zodat het iets vloeibaarder wordt.
  • Zet de blender aan tot het een glad geheel is.
  • Geniet van de extra vitamine!

Alle producten zijn van de groene FODMAP-lijst.


/storage/photos/2019/Ontbijt/ontbijtcake.jpg

Ontbijtcake met fruit

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Cake als ontbijt klinkt als een feestje. Met het fruit zorg je ervoor dat het lekker zoet smaakt en extra genieten is. Wil je graag noten toevoegen in het recept, dat smaakt er ook super lekker bij!

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
  • 50 gram bloem (glutenvrij)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 45 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 50 gram bessen, bosbessen/frambozen
  • 1 banaan

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Weg het meel af en meng dit goed door elkaar.
  3. Smelt ondertussen alvast de kokosolie.
  4. Voeg bij het droge mengsel de bakpoeder en vanillepoeder toe.
  5. Meng dit weer goed door elkaar.
  6. Voeg nu de kokosolie, de eieren en de ahornsiroop toe.
  7. Meng alles goed.
  8. Voeg nu het fruit toe.
  9. Giet het mengsel in een cakevorm (met bakpapier).
  10. Zet de cake voor 50 minuten in de oven.
  11. Haal de cake na 50 minuten uit de oven en laat hem afkoelen.
  12. Snij er een paar plakjes af voor de volgende ochtend!

 

Ahornsiroop is laag in polyolen en staat in het groen. De bananen moeten nog geel zijn, als ze bruin zijn mogen ze niet meer gegeten worden binnen de FODMAP. 45 gram blauwe bessen en 70 gram frambozen staan op de oranje lijst binnen de fructanen.


/storage/photos/2019/Diner/garnalencurry.jpg

Garnalen curry

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Garnalen vind ik een heerlijkheid uit de zee. Vaak hoef je ze maar kort op te bakken en het zijn al grote smaakbommen. Smaak is iets wat ik altijd erg fijn vind binnen het FODMAP-dieet, want dat mis ik nog wel eens. Tijdens dit recept heb ik gewerkt met rijstpasta. Ik kwam dit tegen in de toko en werd hier erg nieuwsgierig naar. Ik heb het idee dat het meer vult dan rijstnoedels en ze zijn heel zacht van smaak. Een echte aanrader dus!

Ingrediënten:

  • 1 rode paprika (FODMAP)
  • 5 cm groen van de prei
  • 100 gram spinazie
  • kokosmelk
  • 200 gram rijstpasta
  • 100 gram garnalen

Kruiden:

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kerrie
  • 1/2 theelepel komijn
  • peterselie

Bereiden:

  1. Snij de paprika en de prei.
  2. Zet een pan op het vuur om de rijstpasta te koken, dit duurt ongeveer 9 minuten.
  3. Was de prei goed uit.
  4. Bak de paprika en de prei en voeg hier de spinazie aan toe.
  5. Ik scheur de spinazie vaak boven de pan zodat je het beter kan roeren.
  6. Voeg een snufje paprikapoeder, komijn, zout, peper en kerriepoeder toe.
  7. Voeg de garnalen toe als de spinazie is geslonken.
  8. Voeg als laatst de kokosmelk toe.
  9. Voeg nog een keer peper, kerrie en paprikapoeder toe.
  10. En als laatste de peterselie.
  11. Genieten maar!

De rode paprika valt onder de categorie polyolen en fructose en staat op de groene lijst. Het groene gedeelte van de prei valt over de groep fructose. Mocht je gevoelig zijn voor deze groep zou ik de paprika of de prei weghalen. Misschien een optie om de prei te vervangen door het groen van een bosui (fructanen en galactanen). De spinazie valt onder de groep polyolen en is groen. Mocht je gevoelig zijn voor deze groep zou ik in plaats van de paprika de spinazie weg laten in het recept.
Kokosmelk valt binnen de oranje groep van de fructanen, er is maximaal 150 ml toegestaan. Binnen dit recept zou je dat redden.

 

 

 


/storage/photos/2019/Dessert/valentijnchocolademousse.jpg

Chocolade valentijnsmousse

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Een heftige maar heerlijke chocolademousse! Dat was de eerste beschrijving die ik kreeg tijdens het proeven. Het is een heerlijke chocolademousse maar door de roomkaas wordt hij iets machtiger. Op de foto is de mousse verdeeld over 2 glazen, maar het recept is ook geschikt voor 4 personen. Dan kom je ook weer beter uit met je chocolade-verhoudingen binnen de FODMAP. Bij een valentijnsrecept kan chocolade natuurlijk niet ontbreken! En romantischer dan een chocolademousse kan bijna niet.

Ingrediënten:

  • 100 gram lactosevrije roomkaas
  • 75 gram chocolade (AH Delicata puur)
  • 200 mililiter lactosevrije slagroom
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Bereiden:

  1. Smelt de chocolade au bain marie, giet hier een scheutje slagroom bij.
  2. Doe de roomkaas alvast in de mengkom.
  3. Voeg de 2 eetlepels kristalsuiker bij de (ongeklopte) slagroom.
  4. Klop de slagroom op.
  5. Giet de gesmolten chocolade over de roomkaas.
  6. Mix dit goed door elkaar, zodat alle bonkjes eruit zijn.
  7. Schep nu de slagroom er doorheen. Bewaar een beetje slagroom voor het opdienen.
  8. Meng alles goed, maar luchtig door elkaar.
  9. Verdeel de mousse of laat het nog even rusten in de koelkast.
  10. Decoreer met aardbeien, frambozen of nog meer chocolade.
  11. Genieten maar!

Lactosevrije roomkaas staat in de lactosegroep vermeld in de groene categorie. Van pure chocolade is 30 gram toegestaan binnen het FODMAP-dieet. Als je dit gerecht samen deelt ga je hier over heen, maar als je het recept voor 4 personen maar lukt dit makkelijk.


/storage/photos/2019/Bakken/valentijnskoekjeschocolade.jpg

Valentijnskoekjes

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Liefde gaat door de maag. Zeker met deze lekkere valentijnskoekjes. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een geslaagde valentijn van te maken, namelijk chocolade en vanille. Genieten dus!

Ingrediënten:

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
  • 100 gram boter (plantaardig)
  • 40 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een snufje zout
  • 2 à 3 eetlepels cacaopoeder

Bereiden:

  1. Smelt de boter in een steelpannetje.
  2. Weeg de bakmeel en de suiker af.
  3. Voeg de boter bij de bakmeel en voeg de vanillesuiker met een snufje zout erbij.
  4. Meng alles goed door elkaar zodat het een stevig deeg wordt.
  5. Laat het deeg voor 15-20 minuten rusten.
  6. Verwarm alvast de oven voor op 180 graden.
  7. Ik heb gebruik gemaakt van 2 verschillende maten hartjes uitsteekvormen.
  8. Haal 1/3 van het deeg en voeg hier de chocoladepoeder bij. Kneed dit goed door elkaar.
  9. Rol het vanilledeeg uit en steek met de grote vorm hartjes uit het deeg.
  10. Rol nu het chocoladedeeg uit en steek met de kleine vorm hartjes uit het deeg.
  11. Leg de chocoladehartjes op de vanillehartjes.
  12. Plaats de hartjes nu in de oven op 180 graden voor 20 minuten.
  13. Laat de koekjes goed afkoelen als ze uit de oven komen.
  14. Snoepen maar!

/storage/photos/2019/Diner/Tajinetomaat.jpg

Tajine tomaat

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Door het koken en het laten stoven in de tajine heb ik altijd het gevoel dat de smaken meer met elkaar worden gecombineerd en er een echte smaakexplosie ontstaat!

Ingrediënten:

  • 1 kipfilet
  • koriander
  • komijnpoeder
  • paprikapoeder
  • Ras el Hanout
  • peper en zout
  • 3 tomaten
  • 5 cherry tomaten
  • 4 wortelen
  • het groen van een bosui
  • 5 aardappelen
  • 200 gram sperziebonen (max. 100 gram p.p. FODMAP)
  • 1 kopje rijst
  • een half bouillion blokje (Knorr kippenbouillion FODMAP)
  • ongeveer 300ml water

Bereiden:

  1. Snij de kipfilet in kleine stukjes.
  2. Snij vervolgens alle groente en schil de aardappelen.
  3. Bak de kipfilet met een flinke scheut olie in de tajine.
  4. Voeg hier alvast een flinke snuf kruiden aan toe.
  5. Als de kip gaar is voeg je de bosui en tomaten toe.
  6. Deze laat je alvast een beetje garen.
  7. Hierna voeg je alle andere groente toe.
  8. Voeg het halve bouillioblokje en het water toe in de tajine.
  9. Roer alles goed door.
  10. Als alles goed is door geroerd voeg je de aardappelen en de rijst toe.
  11. Voeg nu nog een keer van alle kruiden een flinke snuf toe.
  12. Zet het deksel op de tajine en laat het minimaal 30 minuten stoven op een laag vuur.
  13. Geniet van alle smaken!

/storage/photos/2019/Bakken/Cheesecakebosbes.jpg

Mini cheesecake

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Cheesecake is zo lekker! Ik was bijna in de veronderstelling dat ik met mijn lactoseintollerantie nooit meer een stukje cheesecake zou eten, maar ik heb een lactosevrije variant gevonden! Na wat aanpassingen, zodat het recept ook binnen de FODMAP valt, deel ik hem graag met jullie zodat jullie ook spontaan verliefd kunnen worden op dit cheesecake recept. Er gaan blauwe bessen in het recept, volgens de FODMAP mag je ongeveer 45 gram. Als je ze niet allemaal in één keer opeet moet het geen probleem zijn.

Ingrediënten:

De bodem:

  • 65 gram havervlokken (glutenvrij)
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel rijstmeel
  • een scheutje ahornsiroop
  • een theelepel speculaaskruiden
  • een snufje zout

De vulling:

  • 2 eieren
  • 150 gram roomkaas (lactosevrij)
  • een scheutje ahornsiroop
  • 1 eetlepel rijstmeel
  • de schil van een halve citroen
  • 50 gram blauwe bessen

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Begin met het maken van de bodem.
  3. Ik vind havervlokken in zijn geheel nogal grof dus ik gooi ze vaak eerst in de keukenmachine.
  4. Doe de havervlokken, de speculaaskruiden, een snufje zout en de rijstmeel bij elkaar en meng dit goed door elkaar.
  5. Smelt de kokosolie in een pannetje.
  6. Voeg de gesmolten kokosolie en een scheutje ahornsiroop bij de rest.
  7. Meng dit goed door elkaar.
  8. De mix moet er een beetje uitzien als de bodem van een kwarktaart. Niet te vochtig, maar ook niet te droog.
  9. Nu gaan we de vulling maken:
  10. Doe de roomkaas in een mengkom, doe hier de eieren, de ahornsiroop en blauwe bessen bij.
  11. Rasp de schil van een halve citroen boven de mengkom.
  12. Voeg als laatst de rijstmeel toe.
  13. Mix alles een aantal minuten goed door elkaar met de mixer. Alle klontjes van de roomkaas moeten weg zijn en het moet een glad geheel worden.
  14. Doe nu de cupcake vormpjes in de vorm.
  15. Doe iets meer dan een eetlepel van de bodem in het vormpje en druk dit aan met een lepel.
  16. De hierna ongeveer 2 à 3 eetlepels roomkaas over de bodem.
  17. Herhaal dit tot alle vormpjes vol zijn of alles op is.
  18. Zet de vorm voor 20 minuten in de oven op 180 graden.
  19. Haal de cakejes na 20 minuten uit de oven en laat ze buiten de oven even afkoelen.
  20. Zet ze hierna voor minimaal een uur in de koelkast.
  21. De cakejes zijn het lekkerst als ze zijn afgekoeld.
  22. Geniet ervan!

 


/storage/photos/2019/Diner/Rijst_ovenschotel.jpg

Rijst ovenschotel

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

De rijst ovenschotel is een ideaal recept als je veel dingen moet doen en geen tijd hebt om lang in de keuken te staan. Alle producten gaan rauw in de ovenschaal, hierna gaat de ovenschaal voor 30 minuten in de oven en je kan aan tafel. In de 30 minuten kan je andere dingen doen en hoef je niet constant om te kijken naar het eten.

Ingrediënten:

  • 1 rode paprika
  • een halve courgette, max. 70 gram per persoon
  • het groen van een bosui
  • 1 tomaat
  • 4 eetlepels champignons uit blik (FODMAP)
  • 100 gram garnalen
  • 1 bouillionblokje (Knorr Kippenbouillion)
  • 2 kopjes rijst
  • sap van een halve citroen

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snij alle groente en doe die in in de ovenschaal.
  3. Doe hier vervolgens de champignons en garnalen bij.
  4. Verkruimel het bouillionblokje en giet er water bij tot alle groente net niet onder water staat.
  5. Voeg nu de 2 kopjes rijst toe en roer alles voorzichtig door elkaar.
  6. Schuif de schaal in de oven als deze op temperatuur is.
  7. Na 30 minuten haal je de schaal eruit en is het meeste van het water weg.
  8. Knijp een halve citroen uit boven de ovenschaal.
  9. En geniet van de maaltijd!

/storage/photos/2019/Drinken/OranjeWortelsmoothie.jpg

Oranje wortelsmoothie

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan

Een mooie oranje smoothie! Alleen voor de kleur zou je hem al willen maken. En natuurlijk voor de extra vitamine! Daarbij komt dat de smoothie super simpel is om te maken.

Ingrediënten:

  • 4 kleine wortelen
  • 1 banaan
  • 1 glas sinaasappelsap of 2 perssinasappelen
  • optioneel: 5 druiven

 

Bereiden:

  1. Snij de wortelen en de banaan in plakjes. De blender kan de wortelen dan beter malen.
  2. Voeg de sinaasappelsap en de druiven toe.
  3. Meng alles goed door elkaar.
  4. Genieten maar!

/storage/photos/2019/Drinken/KiwiSmoothie.jpg

Kiwi smoothie

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan

Een heerlijke frisse start van de dag! Een mooie smoothie die lekker is om te drinken. Je krijgt direct een hoop vitaminen binnen en je bent klaar voor de  dag!

Ingrediënten:

  • 1 kiwi
  • 2 handjes druiven (ongeveer 20 stuks)
  • sap van een halve citroen
  • 1 glas sinasappelsap of 2 perssinasappelen
     

Bereiden:

  1. Als je perssinasappelen gebruikt moet je deze eerst persen.
  2. Haal de schil van de kiwi en doe die in de blender.
  3. Doe hier de druiven bij, het sap van de citroen en de sinasappelsap.
  4. Zet de blender aan tot het een geheel is.
  5. Verdeel de smoothie over 2 glazen of 1 groot glas.
  6. Genieten maar!