/storage/photos/2020/Diner/kruidigeaardappelen.jpg

Gekruide aardappelen

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan

Aardappeltjes uit de oven vind ik altijd een feestje en zeker als je deze variant gaat proberen. De heerlijke kruiden zorgen voor heerlijke smaken. Geniet lekker van de aardappeltjes en experimenteer lekker met de kruiden.

Ingrediënten;

  • 6 aardappelen, beetje kruimig
  • citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • snufje zout
  • 1/2 eetlepel komijn
  • 1/2 eetlepel paprika
  • 1 eetlepel koriander

Bereiden:

  1. Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukjes.
  2. Kook ze tot ze bijna gaar zijn.
  3. Verwarm de oven op 220 graden.
  4. Verdeel de aardappeltjes over een bakplaat en meng de olie en het zout er doorheen.
  5. Zet de aardappelen voor 30-40 minuten in de oven.
  6. Je kan ervoor kiezen om de droge kruiden alvast te mengen of gewoon los over de aardappelen te verdelen.
  7. Haal de aardappelen uit de oven.
  8. Verdeel een beetje citroensap over de aardappelen en voeg daarna de kruiden toe.
  9. Meng dit goed door elkaar.
  10. Serveer de aardappeltjes in een schaal en genieten maar!

Als je gevoelig bent voor kruiden is het verstandig om hier voorzichtig mee te doen. Verder zijn alle ingrediënten low-FODMAP.


/storage/photos/2020/Diner/witlofsalade.jpg

Witlof salade

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Ik heb dus altijd gedacht dat witlof niet op de groene lijst stond en maar beperkt gegeten kon worden. Ik heb dus altijd een klein beetje gegeten en de afgelopen periode ben ik dit opnieuw gaan uitzoeken. Ik kon dit allemaal niet meer vinden en denk dat ik het mij vooral erg moeilijk heb gemaakt. Maar dat is iets wat iedereen wel zal hebben met het FODMAP-dieet, houd ik mijzelf soms maar voor. Hoeveel ik er ook mee bezig ben als ik heel eerlijk ben, ik maak ook wel eens een foutje en ga ook wel eens over mijn grens heen en soms kom ik erachter dat ik iets wel mocht eten wat ik eigenlijk al heel lang niet heb gegeten. Zo blijven we door puzzelen.

Ingrediënten:

  • 2 stronken witlof
  • 40 gram rucola
  • 1 mandarijn
  • 6 druiven
  • 1 eetlepel walnoten
  • 1 eetlepel zaden en pitten, je kan hiervoor een salademix gebruiken (glutenvrij)
  • 1 eetepel mayonaise
  • 1/2 eetlepel mosterd.

Bereiden:

  1. Meng de mayonaise en mosterd, de dressing is nu klaar.
  2. Doe de walnoten in een schone theedoek en plet deze met een zware fles of een vijzel.
  3. Pel de mandarijn en snij de partjes in stukjes.
  4. Snij de druiven ook in plakjes.
  5. Snij vervolgens de witlof, haal de harde kern eruit.
  6. Pak een schaal en doe hier de rucola en de witlof in.
  7. Meng hier het fruit en de walnoten doorheen.
  8. Voeg de zaden en pitten toe.
  9. Voeg als laatst de dressing toe en genieten maar!

Je blijft onder de toegestane hoeveelheid walnoten. Controleer de ingrediënten van de mayonaise en de mosterd.


/storage/photos/2020/Diner/glasnoedelsalade.jpg

Glasnoedelsalade

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Heerlijke frisse salade met een aziatisch tintje. Bij een rijsttafel is dit een frisse afwisselen, maar ook bij iedere andere maaltijd kan het gegeten worden. Heb je na de maaltijd nog een beetje over? Neem de salade dan mee voor de lunch, kan je dan weer verder genieten.

Ingrediënten:

  • 2 handjes of nestjes glasnoedels.
  • 1 wortel (groot)
  • 1/4 komkommer
  • een half bakje taugé
  • 2 theelepels sesamzaad
  • het groen van een bosui.

Voor de dressing:

  • Olijfolie
  • 2 eetlepels rijstwijnazijn
  • 1 eetlepel sesamolie.

Bereiden:

  1. Begin met het spoelen en weken van de rijstnoedels.
  2. Snij ondertussen de grote fijn. De wortel rasp ik vaak in sliertjes of snij blokjes, de komkommer in reepjes.
  3. Maak de dressing in een apart bakje zodat deze later over de salade kan.
  4. Laat de rijstnoedels even afkoelen.
  5. Voeg de groente toe en de sesamzaadjes.
  6. Voeg als laatst de dressing en de bosui toe.
  7. Meng alles goed, maar voorzicht, door elkaar.
  8. Genieten maar!

Je blijft met alles binnen de juiste hoeveelheden, blijf wel altijd de ingrediënten controleren.


/storage/photos/2020/Diner/bonenaardappelovenschotel.jpg

Bonen en aardappel ovenschotel

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Een ovenschotel vind ik altijd een heerlijke uitvinding. Je zorgt van tevoren dat alles klaar staat in een ovenschaal en een half uur voor je wilt eten ga je de oven verwarmen en zet je de schaal in de oven. Zo hoef je niet veel aan het eten te doen. Ik kwam in de koelkast de boontjes tegen en had eigenlijk geen zin in boontjes met aardappel dus halverwege ben ik op zoek gegaan naar andere alternatieven. Ik had al aardappelen geschild en ben in de koelkast opzoek gegaan naar restjes. Daar is dit recept uit gekomen met in mijn achterhoofd het recept van de overheerlijke bobotie die ook op deze site te vinden is.

Ingrediënten:

  • 150 gram bonen
  • 1/2 courgette
  • 1/2 rode paprika
  • 1 tomaat
  • 5 cherry tomaten
  • 8 middelgrote halfkruimige aardappen
  • 1/2 pakje kokosmelk
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 1,5 eetlepel komijn
  • 1,5 eetlepel kerrie

Bereiden:

  1. Begin met het schillen van de aardappelen, snij deze fijn dat eet fijner.
  2. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn.
  3. Verwarm de oven op 180 graden.
  4. Snij en dop ondertussen de boontjes, ook in kleine stukjes.
  5. Kook de boontjes ook alvast gaar.
  6. Rul alvast het gehakt gaar en voeg hier later de paprika en courgette aan toe
  7. Snij nu de courgette en de paprika, bak deze alvast gaar.
  8. Voeg alvast een halve eetlepel van de kruiden toe.
  9. Snij de tomaten en doe deze alvast in de ovenschaal.
  10. Voeg alles toe als dit gaar is.
  11. Voeg de kruiden en meng alle goed door elkaar, begin met een halve eetlepel.
  12. Proef of de smaak voldoende is, voeg anders nog een halve eetlepel toe.
  13. Proef nu weer tot je de juiste smaak hebt bereikt.
  14. Voeg de kokosmelk en het ei toe.
  15. Roer dit goed door elkaar.
  16. Zet de schaal voor 20-30 minuten in de oven op 180 graden.

Let erop dat je niet te veel boontjes. Ik heb gemerkt dat de hoeveelheden hier nogal van verschillen, de een houdt 100 aan, de ander 75 gam. Ik heb voor dit recept gekozen voor 75 gram. Controleer de kokosmelk altijd op inuline, dit is niet toegestaan binnen het FODMAP-dieet.

  1.  

/storage/photos/2020/Bakken/caketorentjemetaardbei.JPG

Mini cake torentjes met aardbei

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Aardbeien en moederdag horen toch een beetje bij elkaar. Vaak wordt er iets speciaals gegeten op moederdag, dus vandaar deze heerlijke aardbeien torentjes. Door de lekkere cake en de frisse aardbeien is dit echt een kado'tje om te eten. Voor het recept van de cake heb ik geen melk gebruikt, om heel eerlijk te zijn was ik dit vergeten en kwam er veel te laat achter. Maar de "cake" smaakt zonder melk ook goed. Mocht je een meer smeuige cake willen, dan kan je altijd nog 120 ml melk toevoegen. Uit het recept kunnen ongeveer 4 torentjes worden gehaald. IK heb gewerkt met uitsteekringen voor amuses, je kan de rondjes ook maken door uit te steken met een limonadeglas.

Ingrediënten:

  • 220 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram plantaardige boter
  • 4 eieren
  • 10 gram bakingsoda
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • een snufje zout
  • ongeveer 5 aarbeien per torentje.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Splits het eigeel en het eiwit, klopt het eiwit een beetje op om de cake luchtiger te maken.
  3. Smelt de boter rustig in een pannetje.
  4. Voeg de suiker en de vanillesuiker alvast bij elkaar.
  5. Voeg hier de boter aan toe en als dit iets meer is afgekoeld kan je ook het ei toevoegen.
  6. Voeg dat het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout toe.
  7. Meng dit allemaal goed door elkaar.
  8. Voeg als laatst de bakingsoda toe en schep dit rustig door het beslag.
  9. Verdeel het beslag over een plaat en zorg ervoor dat het ongeveer 0,5 cm hoog is.
  10. Zet de plaat in de oven voor 20-30 minuten.
  11. De baktijd wordt erg bepaald door de dikte van de beslag, het is dan ook van belang om je cake in de gaten te blijven houden.
  12. Haal de kroontjes van de aardbeien en snij deze. Dit kan in plakjes en/of in blokjes.
  13. Laat de cake afkoelen als deze uit de oven is.
  14. Snij daarna de rondjes eruit. Als je gebruik maakt van uitsteekringen kan je hier in ook opbouwen. Je begint met een plakje cake, dan verdeel je de helft van de aardbeien en leg je er vervolgens weer een uitgestoken plakje op. Druk dit een klein beetje aan en haal de ring langzaam omhoog.
  15. Verdeel de rest van de aardbeien over de bovenkant van het torentje.
  16. En nu genieten maar.

Controleer altijd de ingrediënten op de verpakkingen. Aardbeien zijn low-FODMAP. Te veel suiker is nooit goed, probeer hier een balans in te vinden.


/storage/photos/2020/Diner/lentestamppot.jpg

Lente stamppot

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

De lente begint er steeds meer aan te komen. De zon begint weer meer te schijnen, de temperatuur begint weer een beetje op te lopen. Voor de winterse stamppotten is het nu geen weer meer, maar een stamppot op zijn tijd is soms toch wel lekker. Deze lente stamppot is hier een heerlijke variant op. Dit recept is een basisrecept voor ongeveer 4 personen, je kan er lekker mee varieren. Als je de spekjes weglaat heb je een vegetarische versie, houdt je van meer pit? Dan is 1 theelepel mosterd wel te weinig en heb je meer mosterd nodig. Geroosterde pijnboompitten zijn ook een heerlijke aanvulling, ga zo maar door. Als je een nog lekkerdere variant hebt gemaakt, laat je het dan weten?

Ingrediënten:

  • ong. 12 "normale" aardappelen
  • 1 zak rucola, ongeveer 80 gram
  • 10 cherry tomaten
  • 1 pakjes spekjes
  • oregano, thijm en basilicum
  • olijfolie
  • bieslook
  • scheutje melk (lactosevrij)
  • klontje boter (plantaardig)
  • 1 theelepel mosterd.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Snij alle cherry tomaten in kwarten.
  3. Doe hier olie overheen en de kruiden (oregano, thijm en basilicum)
  4. Zet dit voor 20 minuten in de oven, controlleer de tomaten wel goed aan het eind om aanbranden te voorkomen.
  5. Schil de aardappelen en snij deze in kleine stukjes zodat ze sneller gaar zijn.
  6. Bak alvast de spekjes krokant.
  7. Stamp de aardappelen als ze gaar zijn, voeg hier de melk en boter bij om het romiger te krijgen.
  8. Voeg de tomaten en de spekjes toe.
  9. Roer dit goed door de stamppot.
  10. Voeg de bieslook toe naar smaak.
  11. Voeg als laatst de rucola en de mosterd toe.
  12. Genieten maar!

Controleer de ingrediënten van de mosterd. 75 gram rucola is toegestaan, hier blijf je onder.


/storage/photos/2020/Ontbijt/overnightoatrabarber.jpg

Overnight oats met rabarber

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Ik ben een fan van overnight oats, Je zet het s'avonds in de koelkast en als je de volgende ochtend wilt ontbijten haal je je oats uit de koelkast en je kan genieten van een heerlijk ontbijt. Lekker makkelijk in de ochtend en ook lekker eten, dat is een combinatie waar ik erg van hou. Deze overnight oats heb ik in twee stappen gemaakt waardoor het iets meer werk is. Ik had namelijk geen zin om in de ochtend de compote te maken, dus als je alles in de avond wil doen, begin dan op tijd en dan kan je deze stappen gewoon volgen. Ik vind het trouwens niet erg dat mijn ontbijt een beetje zuur is, maar als je totaal niet van zuur houdt is het misschien verstandig om de compote iets zoeter te maken. Het recept is voor één overnight oat. Ik heb de maten van een limonadeglas aangehouden, als je een groter glas hebt kan je deze maten gewoon aan houden voor de maat van jouw glas.

Ingrediënten:

Rabarber:

  • 4 stengeltjes rabarber of 2 grote
  • 6 aardbeien
  • 8 druiven
  • 1 theelepel ahornsiroop
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel chiazaad.

Yoghurt:

  • 1/2 glas yoghurt
  • 1/3 glas lactose vrije of plantaardige melk
  • 2 eetlepels havervlokken (glutenvrij).

Bereiden:

  1. Doe alle spullen vooor de yoghurt in het glas en roer dit goed door.
  2. Zet dit alvast in de koelkast en laat dit zeker 1 uur opstijven, in die tijd kan je makkelijk de compote maken.
  3. Snij het uiteinde en het blad van de rabarber, was de rabarber goed en snij de rabarber in de breedte.
  4. Snij ook de aardbeien en de druiven.
  5. Doe alles in een klein pannetje en doe hier de ahornsiroop en het water bij.
  6. Breng dit voorzcihtig aan de kook.
  7. Zet het vuur laag en laat het langzaam pruttelen, roer het wel regelmatig.
  8. Blijf roeren tot het een geheel is, merk je dat het te dik wordt, doe er nog een klein beetje water bij.
  9. Laat de rabarber afkoelen.
  10. Als de rabarber is afgekoeld kan je er het chiazaad doorheen roeren.
  11. Haal de yoghurt uit de koelkast, controleer wel of de yoghurt al een beetje is opgesteven.
  12. Als dit zo is verdeel je de rabarber over de yoghurt en zet je het terug in de koelkast.
  13. Laat dit een nachtje staan en de volgende ochtend kan je genieten van een heerlijk ontbijt.
  14. Wil je nog lekkerder ontbijten? Voeg een beetje eigen gemaakte cruesli toe.

Alle ingrediënten zijnlow-FODMAP. Controleer wel alle verpakkkingen. Let er goed op dat de havervlokken glutenvrij is, vaak is dit niet het geval.

 

 


/storage/photos/2020/Ontbijt/koningsdagontbijt.JPG

Koningsdag ontbijt of toetje

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Eten in de kleuren van koningsdag, zonder al te veel toevoegingen en e-nummers. Met dit recept kan je lekker genieten. Wil je de dag fris beginnen of vind je het juist lekker om de maaltijd er mee af te sluiten? Eigenlijk is alles mogelijk, zolang je er maar van geniet.

Ingrediënten:

  • Yoghurt (lactosevrij of plantaardig)
  • 6 blauwe bessen
  • 2 aardbeien
  • 4 eetlepels mandarijn curd

Bereiden:

  1. Als je gebruik maakt van diepvries fruit, laat dit dan eerst ontdooien.
  2. Doe de yoghurt in een schaaltje of glas.
  3. Doe hier de mandarijncurd overheen, zodat de yoghurt is bedekt.
  4. Verdeel de blauwe bessen en de aardbeien.
  5. Genieten maar!

Blauwe bessen zijn tot 40 gram low-FODMAP, hier blijf je onder.


/storage/photos/2020/Bakken/mandarijnencurd.JPG

Mandarijnen curd

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Ik ben al een tijd fan van lemon curd. De heerlijke frisse smaak smeer ik geregeld op cake of gebruik ik in mijn yoghurt. Ik had al verschillende keren gezien dat je dit ook zelf kon maken. Hier ben ik nog nooit aan toe gekomen en wilde voor koningsdag van de gelegenheid gebruik maken of een keer een curd te maken. Voor koningsdag kan dat natuurlijk geen lemon curd zijn dus is het een mandarijnen curd geworden. Er staan richttijden in de beschrijving, maar het kan zijn dat het bij jou sneller of langzamer gaat. Het is vooral belangrijk dat je voor dit recept de tijd neemt.

Ingrediënten:

  • 200 gram kristalsuiker
  • 80 gram plantaardige boter
  • 150 ml mandarijnensap, ongeveer 4 mandarijnen
  • de schil van 4 mandarijnen geraspt
  • 2 eieren.

Bereiden:

  1. Als je een sapcentrifuge hebt, zou ik hiermee de sap uit de manderijnen halen. Anders wordt het met een citruspers.
  2. Zorg voor een grote of 2 kleine potjes die je kan afsluiten.
  3. Begin met het raspen van de schil van de mandarijnen.
  4. Hierna haal je de schil eraf en doe je de mandarijnen in de sapcentrifuge.
  5. Weeg de suiker en de boter af.
  6. Verdeel de boter in kleine blokjes en laat dit op kamertemperatuur staan.
  7. Je gaat zo au bain marie werken, dit kan met een vuurvaste schaal boven een pan warmte of met 2 pannen die goed in elkaar passen.
  8. Doe de suiker, de rasp van de schil, het sap en de eieren in de pan.
  9. Roer dit met een garde zodat het goed wordt verdeeld, roer dit niet te hard, dit duurt ongeveer 20-25 minuten.
  10. Zorg ervoor dat het water onder de schaal of pan warm blijft.
  11. Op het moment dat het begint in te dikken, laat het dan nog even een aantal minuten staan, blijf wel roeren.
  12. Voeg hierna iedere keer een blokje boter toe, voeg een nieuw blokje toe als de andere is gesmolten.
  13. Blijf dit herhalen tot alle boter is gesmolten.
  14. De massa begint weer een beetje in te dikken.
  15. Blijf dit nog voor ongeveer 10-15 minuten roeren.
  16. Laat het hierna afkoelen en schenk het in de potjes.
  17. Laat het in de potjes nog even afkoelen en doe ze hierna dicht en zet ze in de koelkast.
  18. In de koelkast merk je dat het steeds dikker gaat worden,  ik heb het een nacht laten staan en de dag erna heb je echt een stevige curd.
  19. Genieten maar!

Mandarijnen zijn low-FODMAP. De hoeveelheid suiker natuurlijk niet, maar het is juist lekker om af en toe een schepje te nemen en er veel van te genieten.

 


/storage/photos/2020/Lunch/mediteraanselunchbowl.JPG

Mediteraanse quinoa bowl

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Weer een heerlijke bowl voor een lekkere lunch. Lekker met frisse en mediteraanse smaken. Nu het weer steeds warmer wordt is dit wel een lekkere optie en natuurlijk ook met de kracht van quinoa. In het recept heb ik feta gebruikt, ik kan een klein beetje eten en inprincipe is feta low-fodmap. Mocht je hier over twijfelen, er zijn ook lekkere vegan varianten beschikbaar.

Ingrediënten, 2 lunch bowls:

  • 1 kopje quinoa, ong. 100 gram
  • 6 cherry tomaten
  • 10 cm komkommer
  • 2 keer een handje sla
  • het groen van een bosui
  • ongeveer 40 gram feta
  • 2 eetlepels citroenolie.

Bereiden:

  1. Kook de quinoa volgens de verpakking.
  2. Snij ondertussen de groente.
  3. Giet de quinoa af en laat dit een klein beetje afkoelen.
  4. Leg een handje sla in de bowl, zodat er een beetje op de onderkant en zijkant ligt.
  5. Verdeel de quinoa over de bowls.
  6. Verdeel de rest van de groente.
  7. Snij de feta in kleine stukjes.
  8. Verdeel deze ook over de bowl.
  9. Verdeel de eetlepel citroenolie over de bowl.
  10. Genieten maar!

40 gram feta is low-FODMAP, hier blijf je onder. 155 gram quinoa is toegestaan, ook hier blijf je onder.