/storage/photos/2019/Bakken/pepernoten600.jpg

Pepernoten

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Vanuit een poll kreeg ik meerdere keren de vraag naar pepernoten. Die had ik inderdaad nog niet tussen de recepten staan. Aan de slag dacht ik dus. Op zoek gegaan naar bijpassende ingrediënten, makken en bakken. Bij het bakken ging het toch niet helemaal goed. Ik had kruidnoten gebakken met een pepernotensmaak. Het was niet vervelend eten, maar dit zijn geen echte pepernoten. Na verschillende bakpogingen is het dan toch eindelijk gelukt. En weet je wat het lekkerst is? Laat ze tot de volgende dag staan, wel afgedekt, dan zijn ze net iets taaier zoals je van een echte pepernoot bent gewend. Als het lukt om ze een dag te laten staan natuurlijk.

Ingrediënten:

  • 250 gram glutenvrij zelfrijzend bloem (AH)
  • 16 gram bakpoeder, 1 zakje
  • een snuf zout
  • 100 gram ahornsiroop
  • 50 gram keukenstroop
  • 1 ei
  • 1 theelepel koek en speculaaskruiden
  • 1 theelepel anijs
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneel.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 160 graden.
  2. Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een mengkom.
  3. Meng dit goed door elkaar zodat alle smaken goed zijn verdeeld.
  4. Voeg hierna de siroop, stroop en het ei toe.
  5. Roer dit nu door elkaar.
  6. Strooi een beetje bloem (glutenvrij) op het aanrecht.
  7. Haal het deeg uit de mengkom en kneed dit nog een aantal minuten.
  8. Haal nu kleine bolletjes, van ongeveer 2 cm van het deeg en maak hier rechthoeken van.
  9. Leg deze op de bakplaat en/of bakpapier.
  10. Blijf dit herhalen totdat de plaat vol is.
  11. Schuif de pepernoten in de verwarmde oven voor 15 minuten.
  12. Hierna laat je ze afkoelen en kan je er van snoepen.
  13. Maar als je het geduld hebt om nog een dag te wachten zijn ze eigenlijk nog beter!

Controleer het zelfrijzend bakmeel altijd op ingrediënten. 50 gram ahornsiroop is toegestaan. Voor dit recept is 2 keer zoveel gebruikt, dit betekend dat je de pepernoten moet delen. Keukenstroop is toegestaan, houdt er wel rekening mee dat het veel suiker bevat. Dus probeer het in porties te eten. 2 gram kaneel is toegestaan, 2 gram anijs is toegestaan, 4 gram nootmuskaat is toegestaan. In de koek en speculaas kruiden (Verstegen) zitten de ingrediënten: kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemon en sinasappelschillen. Dit is toegestaan binnen het FODMAP-dieet, meestal is 2 gram toegestaan. Één theelepel is ongeveer 2-3 gram.


/storage/photos/2019/Diner/safraanrijst600.jpg

Safraanrijst

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Heerlijk geurende rijst met een licht gele smaak. Daar heb je toch gelijk zin in? En eigenlijk is het niet eens zo heel moeilijk. Met maar een paar ingrediënten kan je dit heerlijke recept maken en kan je genieten van een heerlijke rijst. De rijst is voor ongeveer 2-4 personen. Dit is erg afhankelijk van wat je erbij eet.

Ingrediënten:

  • 3 kopjes rijst
  • 1 bouillonblokje (kip Knorr)
  • 1 liter water
  • 3 gram safraan

Bereiden:

  1. Doe als eerst het water in de pan en breng dit aan de kook.
  2. Voeg het bouillonblokje toe en blijf dit goed roeren totdat het blokje uit elkaar is gevallen.
  3. Voeg nu de rijst toe en roer dit even goed door.
  4. Voeg als laatst je safraan toe.
  5. Kook de rijst volgens de verpakking.
  6. Klaar? Genieten maar!

1 gram safraan is toegestaan binnen het FODMAP-dieet. Als je het gerecht deelt, kom je hier niet aan. Omdat safraan erg kan verschillen is het wel handig om dit te wegen. Als je het gerecht met z'n tweeën eet zou ik maar 2 gram safraan gebruiken. Blijf de bouillonblokjes controleren.


/storage/photos/2019/Bakken/kaneelswirl.jpg

Kaneelswirl

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

De geur van deze vlechten vind ik echt bij de herfst en bij sinterklaas horen. Je snoept ze lekker weg en door de kaneel is het ook echt een snoepje om te eten. Oorspronkelijk wilde ik suikerbrood gaan maken, maar aangezien ik niet alle ingrediënten in huis had besloot ik het helemaal anders te doen. En daar heb ik zeker geen spijt van. Op het moment dat ze de oven in gaan vult de kamer zich met heerlijke geuren. De smaak bij iedere hap is weer een explosie. Ik word gewoon weer blij als ik er aan denk. Misschien dat ik na het uittypen van dit recept toch maar de broodbakmachine ga pakken en een nieuwe lading ga maken. Dit recept is trouwen gemaakt met de witbrood mix van de Lild en ik heb het laten rijzen in het broodbakmachine. Heb je geen broodbakmachine dan kan je de verpakking volgen en kan je na het rijzen van het deeg aansluiten bij het recept.

Ingrediënten:

  • 1/2 witbrood mix van de Lild met een beetje water en olie
  • 3 theelepels kristalsuiker
  • 3 theelepels rietsuiker
  • 3 theelepels kaneel.

Bereiden:

  1. Ik heb de broodmix bereid in het broodbakmachine, doe je dit niet volg dan de beschrijving achterop de verpakking.
  2. Haal het deeg uit het broodbakmachine als deze klaar is.
  3. Zorg ervoor dat er een beetje bloem (glutenvrij) op je werkblad ligt zodat het deeg niet overal aan plakt.
  4. Kneed het deeg tot het een geheel is.
  5. Druk het deeg nu een beetje plat met je vuisten en voeg 1 eetlepel kristalsuiker, rietsuiker en kaneel toe.
  6. Vouw het deeg samen en kneed het deeg tot je ziet dat de suiker en kaneel zich door het deeg verspreid.
  7. Druk het deeg weer een beetje plat met je vuisten en voeg nog een eetlepel kristalsuiker,rietsuiker en kaneel toe.
  8. Vouw het deeg weer en kneed totdat je ziet dat alles zich goed mengt door het deeg.
  9. Herhaal de stappen dan voor de derde keer.
  10. Verdeel het deeg nu in 6 gelijke bollen.
  11. Maak van deze bollen slangetjes.
  12. Leg dit in een u-vorm zodat je ze kan omslaan.
  13. Plak de uiteinde van de u-vorm aan elkaar en vouw deze naar onderen zodat ze in de oven niet los schieten.
  14. Herhaal dit tot alle "swirls" klaar zijn.
  15. Laat dit nog een 30-45 minuten rusten voordat ze de oven in gaan.
  16. Verwarm de oven alvast op 180 graden.
  17. Zet alle kaneel swirls in de oven voor 40 minuten.
  18. Heb je al genoten van alle geuren?
  19. Nu genieten van de heerlijke smaken!

/storage/photos/2019/Hapjes/sushiburgertempe600.jpg

Sushi burger met tempé

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Een combinatie van een hamburger en sushi. Twee heerlijke producten bij elkaar, dat kan niet anders dan een feestje zijn. Door de mooie toren en de sushi is het ook een gerecht wat indruk maakt, dus als je gasten over hebt is dit zeker een aanrader. Maar ook zonder gasten is dit heerlijk genieten. Het recept is voor ongeveer 3 burgers, het hangt er een beetje vanaf hoe vol je de serveer ringen vult. Ik heb gebruik gemaakt van serveerringen van 7,5 cm.

Ingrediënten:

  • 1 kopje sushi rijst
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • sla (ijsbergsla)
  • 2 wortelen
  • 12 plakjes komkommer
  • 1 nouri vel
  • een half bakje tempé (in dit geval met ketjap)

Wasabi mayonaise:

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 theelepels wasabi
  • 3 theelepels citroensap.

Bereiden:

  1. Begin met het koken van de sushi rijst, vol hiervoor de beschrijving op de verpakking.
  2. Snij de komkommer en de wortelen in dunne plakjes.
  3. Meng de wasabi, mayonaise en de citroensap door elkaar zodat de saus alvast klaar staat.
  4. Bak de tempé een beetje in de koekenpan en laat dit afkoelen.
  5. Snij 3 cirkels uit de nouri vellen door de serveerringen te gebruiken.
  6. Als de rijst klaar is voeg je hier de rijstazijn aan toe en kan je beginnen met opbouwen.
  7. Onder de serveerringen liggen de nouri vel rondjes.
  8. Als eerst gaat hier een laagje rijst op, ongeveer 1 cm.
  9. Doe hier een handje ijsbergsla op.
  10. Vervolgens gaan de wortelen en de komkommer erop.
  11. Druk dit goed aan.
  12. Voeg hierna de tempé toe, maak eerst een ring aan de buitenkant en vul daarna de binnenkant.
  13. Druk dit goed aan.
  14. Doe hier de wasabimayoniase overheen.
  15. Voeg nu voor de laatste keer de rijst toe, ongeveer 1cm.
  16. Druk dit goed aan.
  17. Haal de ring voorzichtig omhoog.
  18. En nu, smullen maar!

42 gram rijstazijn is toegestaan hier blijf je onder. Nouri vellen zijn toegestaan, controleer voor de zekerheid wel de ingrediënten.    42 gram wasabi pasta is toegestaan, hier blijf je onder. Tempé is toegestaan in het FODMAP-dieet. Als je in de eliminatie fase zit zou ik de ongemarineerde gebruiken, of zelf de tempé marineren. Weet je waar je op uitvalt? Dan kan je tempé gemarineerd met ketjap proberen. Wortel, komkommer, rijst, citroensap staan op de groene lijst. Controleer de ingrediëneten van de mayonaise.


/storage/photos/2019/Diner/shephardpie.jpg

Shephard pie

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Een heerlijke warme ovenschaal met lekkere warme smaken. Een ideaal recept voor als het weer kouder wordt. De "pie" is makkelijk voor te breiden dus kan ook de volgende dag worden gegeten als je dan niet veel tijd hebt om te koken.

Ingrediënten:

  • 300 gram gehakt
  • 70 gram mais
  • 2 scheppen champignons uit blik
  • 1/2 paprika (rood)
  • 8 kleine worteltjes
  • het groen van een bosui
  • 100 ml kippenbouillon (Knorr)

Kruiden:

  • 2 theelepels paprikapoeder
  • bieslook
  • peterselie
  • peper en zout.

Aardappelkorst:

  • ongeveer 800 gram aardappelen
  • 20 gram boter
  • lactosevrije of plantaardige melk, net zoveel tot het romig is
  • zout en peper
  • bieslook.

Bereiden:

  1. Begin met het schillen van de aardappelen.
  2. Kook deze totdat ze gaar zijn.
  3. Snij ondertussen de groente en zet de kruiden klaar.
  4. Verwarm de oven op 200 graden.
  5. Doe het gehakt in de pan en als dit gaar is kan de bosui erbij.
  6. Veg hierna de wortelen en paprika toe.
  7. Voeg alvast zout, peper en paprikapoeder toe.
  8. Voeg als laatst de mais en de champignons toe.
  9. Voeg de bouillon toe en laat het een paar minuten doorkoken.
  10. Zet de pit laag.
  11. Ondertussen zullen de aardappelen waarschijnlijk gaar zijn.
  12. Giet de aardappelen af en stamp deze tot er geen grove stukken meer zijn.
  13. Smelt de boter er doorheen.
  14. Blijf roeren en voeg de melk toe tot het een romige massa is.
  15. Voeg nu de bieslook, zout en peper naar smaak toe.
  16. Vul de ovenschaal met het gehakt en de groente.
  17. Doe hier de aardappelen bovenop, dit wordt de korst.
  18. Verdeel de aardappelen over de schaal.
  19. Zet de schaal voor 30 minuten in de oven.

Binnen het FODMAP-dieet is 90 gram mais toegestaan, hier blijf je onder. Van orgine zitten er doperwten in het recept, maar deze al snel op de rode lijst komen heb ik ervoor gekozen om dit weg te laten in het recept. Mocht je plantaardge melk gebruiken, controleer of deze geschikt is. Als je gevoelig bent voor pittig eten is het verstandig om minder paprikapoeder toe te voegen.


/storage/photos/2019/Bakken/boekweitpoffertjes600.jpg

Boekweit poffertjes

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Boekweit vind ik niet de lekkerste glutenvrije meel, maar het wordt in veel bakproducten gebruikt. Dus ik ben hier mee aan de slag gegaan. En zelfs ik wordt enthousiast van deze poffertjes. Dit is een mooi recept waarin blijkt dat boekweit wel heel lekker kan zijn, in ieder geval voor mij.

Ingrediënten:

  • 150 gram boekweitmeel
  • 200 ml lactosevrije melk
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • zout.

Bereiden:

  1. Begin met het afmeten van de melk en voeg alle natte producten bij elkaar.
  2. Voeg hier een snufje zout aan toe.
  3. Voeg hier vervolgens de meel en de wijnsteenbakpoeder aan toe.
  4. Voeg als laatst de kaneel toe.
  5. Meng dit met een garde goed door elkaar.
  6. Zet ee poffertjespan op het vuur.
  7. Pak een lepel waar je makkelijk mee kan werken.
  8. Doe in ieder kuiltje een drupje boter en wacht tot de pan goed warm is.
  9. Doe nu het beslag in de kuiltjes, net onder het randje.
  10. Wacht tot je aan de randjes ziet dat hij begint te garen en draai de poffertjes met een vork om.
  11. Blijf dit herhalen tot alle poffertjes zijn gebakken.
  12. En nu genieten maar!

/storage/photos/2019/Diner/Pizza.jpg

Pizzabodem

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Pizza is een van mijn guilty plessures. Soms heb ik er opeens heel erg trek in en wil dan ook niets anders eten. In de supermarkt is het bijna onmogelijk om een pizzabodem te kopen die zowel lactose- als glutenvrij is. Veel fabrikanten komen steeds meer met de groentebodems, maar waarom zou ik vrijwillig een bloemkoolbodem eten als er vervolgens nog steeds tarwemeel in zit?
Na wat experimenteren heb ik een recept gevonden dat zo makkelijk te maken is, dat het ongeloofwaardig lijkt. Ik zou zeggen: probeer het zelf uit en dan ben je net zo enthousiast als ik.

Ingrediënten:

  • 200 gram bloem (glutenvrij)
  • 200 gram yoghurt (lactosevrij)
  • een flinke eetlepel Italiaanse kruiden
  • een snufje zout

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zeef de bloem om de klonten eruit te krijgen.
  3. Voeg de yoghurt en de kruiden toe.
  4. Roer alles door elkaar tot het een bal vormt.
  5. Pak nu een vel bakpapier.
  6. Leg het bakpapier op het aanrecht.
  7. Leg de deegbal erop.
  8. Pak nu een stuk vershoudfolie en leg die over de bal.
  9. Rol de deegbal vervolgens met een deegroller uit.
  10. Bepaal voor jezelf hoe dik je de bodem wilt hebben en hoe groot je de pizza wilt hebben.
  11. Plaats het bakpapier vervolgens op een bakplaat en zet de bakplaat voor 10 minuten in de oven.
  12. De pizzabodem is nu alvast gaar.
  13. Beleg de bodem met je eigen topping en plaats de pizza weer voor 10 minuten in de oven.
  14. Na deze 10 minuten kan je lekker genieten van je pizza!

Tip:
Ik beleg de pizza vaak met plakjes tomaat en partjes cherrytomaat. Daar voeg ik paprika, courgette, het groen van een bosui en champignons aan toe. Ik wissel met de ham vaak tussen schouderham of rauwe ham. En er gaat altijd een beetje geraspte kaas overheen.


/storage/photos/2019/Soep/tomatensoepmetrijst600.jpg

Tomatensoep met rijst

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Een goed vullende tomatensoep vol smaak. Door de rijst kan het als een maaltijdsoep worden gegeten. Een lekkere en makkelijke maaltijd als avondeten dus of natuurlijk als lunch.

Ingrediënten:

  • 1,5 kg tomaten
  • het groen van een bosui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 500 ml water
  • 1 kippenbouillon blokje (Knorr FODMAP)
  • 50 gram rijst
  • 1/2 theelepel suiker
  • zout en peper
  • peterselie

Bereiden:

  1. Snij alle tomaten in kleine dobbelstenen.
  2. Snij het groen van de bosui.
  3. Vul alvast een litermaat met 500 ml kokend water en laat hier het bouillonblokje alvast in trekken.
  4. Doe als eerste de olijfolie en de bosui in de pan en bak deze een beetje aan.
  5. Voeg hierna de tomaten toe.
  6. Blijf goed roeren zodat er niets aanbrand.
  7. Voeg nu de bouillon toe.
  8. Roer dit goed door elkaar en voeg daarna de kruiden en de suiker toe.
  9. Zorg ervoor dat de soep een geheel wordt door er met een staafmixer door heen te gaan.
  10. Proef of de soep op smaak is.
  11. Voeg ong. 15 minuten voor het serveren de rijst toe.
  12. Genieten maar!

 

In het boodschappenboek van FODMAPfoodies staat het kippenbouillonblokje van Knorr als veilig aangegeven. Wel moet je altijd de ingrediënten blijven controleren. De rest van de producten vallen allemaal onder de groene lijsten binnen het FODMAP-dieet.


/storage/photos/2019/Lunch/sushibowlgarnalen600.jpg

Sushi bowl garnalen

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Heel de ochtend weten dat er een heerlijke lunch op je staat te wachten in de koelkast. Dat vind ik altijd een fijn vooruitzicht. Op het moment van maken komen er al heerlijke geuren vrij en krijg je eigenlijk nog meer trek in de lunch van morgen.

Ingrediënten:

  • een kopje sushi rijst
  • 100 gram spinazie
  • het groen van een bosui
  • 50 gram boontjes
  • 2 worteltjes
  • 100 gram garnalen
  • 1 nouri vel.

Kruiden:

  • 2 theelepels citroengras
  • 2 eetlepels sesamolie.

Bereiden:

  1. Begin met het bereiden van de rijst, dit duurt het langst. Bereid de rijst volgens de verpakking.
  2. Snij de boontjes en kook deze alvast gaar.
  3. Snij de wortel en kook deze ook alvast gaar.
  4. Bak de spinazie en de bosui en bewaar dit appart.
  5. Bak de garnalen en voeg hier de sesamolie en citroengras aan toe.
  6. Leg een nouri vel in een schaaltje.
  7. Doe de rijst op het nouri vel als de rijst gaar is.
  8. Verdeel hier de boontjes, spinazie en bosui overheen.
  9. Voeg als laatst de garnalen toe.
  10. En nu wachten tot de lunch of direct genieten!

Boontjes staan tot 75 gram op de groene lijst, hier blijf je onder in dit recept. Hierna komen de boontjes op de oranje lijst onder de categorie sorbitol. Spinazie staat op de groene lijst net als de worteltjes. Controleer de ingrediënten van het nouri vel, hier kunnen de ingrediënten nog wel eens van verschillen. 18 gram sesamolie is toegestaan, als je grote eetlepels hebt is het verstandig om dit even na te wegen. Citroengras valt onder de groene lijst.


/storage/photos/2019/Diner/gnocchiovenschotel600.jpg

Gnocchi uit de oven

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch

Gnocchi zelf maken vind ik altijd iets therapeutisch hebben, je kneed de balletjes en vormt ze in de vorm die jij graag wilt, wil je grote gnocchi is er niemand die zegt dat dat niet mag, wil je juist kleine kan je mooie kleine bolletjes maken. In de gerecht zitten 156 gnocchi balletjes. Na het eten hebben we ook nog een aantal bakjes kunnen invriezen dus ik denk dat dit gerecht makkelijk met vier personen kan worden gegeten. Het recept voor de gnocchi is hier terug te vinden.

Ingrediënten:

  • gnocchi
  • 1/2 aubergine
  • 1/2 courgette
  • 1/2 paprika (rood)
  • 75 gram oesterzwammen
  • het groen van 2 bosuien
  • 6 cherry tomaten

Kruiden:

  • paprikapoeder in ieder geval 2 theelepels
  • zout en peper
  • bieslook
  • peterselie
  • italiaanse kruiden ongeveer 2 theelepels
  • knoflookolie

Saus:

  • 4 tomaten
  • 1/2 pakje soyaroom
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • zout en peper
  • minimaal 2 theelepels paprikapoeder
  • basilicum
  • knoflookolie.

 

Bereiden:

  1. Begin met het maken van de gnocchi, dit vraagt best wat tijd.
  2. Hierna gaan we de saus maken.
  3. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
  4. Snij de tomaten in vieren.
  5. Doe deze met de andere ingrediënten in de blender.
  6. Meng alles goed door elkaar.
  7. Proef tussendoor en voeg nog smaken toe als dit nodig is.
  8. Snij nu de groente voor bij de gnocchi.
  9. Doe een flinke scheut knoflookolie in de pan.
  10. Begin met het bakken van de bosui.
  11. Voeg vrij snel de aubergine, courgette en paprika toe.
  12. Bak dit goed door en voeg alvast de helft van de kruiden toe.
  13. Scheur de oesterzwammen en voeg deze toe aan de groente.
  14. Voeg als laatste de cherrytomaten en de rest van de kruiden toe.
  15. Proef of alles op smaak is.
  16. Doe de gnocchi in een ovenschaal, met een klein beetje olijfolie.
  17. Roer hier voorzichtig de groente doorheen.
  18. Voeg als laatste de saus toe en roer deze voorzichtig door de gnocchi.
  19. Zet de gnocchi in de oven voor ongeveer 30 minuten.
  20. Als de gnocchi klaar is kan je lekker genieten van een vegetarische ovenschotel.

75  gram aubergine is toegestaan, hier blijf je bij dit recept onder. Dit is hetzelde voor de courgette. Ben je gevoelig voor pittig eten, neem dan niet te veel paprikapoeder.