
Zomers frambozen drankje
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, veganEen heerlijke verkoeling op een warme zomers dag? Dit is een ideaal drankje hiervoor. Het is een lekker fris drankje en door de limoensap een echte dorstlesser.
Ingrediënten:
- 1 glas spa rood
- 4 ijsblokjes
- 1 takje munt
- een eetlepel siroop (framboos, Slimpie)
- 4 a 5 frambozen
- 7 druppels limoen- of citroensap.
Bereiden:
- Doe de ijsblokjes in een glas.
- Voeg hier de siroop en de frambozen aan toe.
- Voeg voorzichtig de spa rood toe, dit gaat bruisen.
- Druppel nu de limoensap in het glas, doe dit wel een beetje naar eigen smaak.
- Voeg als laatst het takje munt toe.
- Genieten maar!
De limoen en citroen wissel ik zelf altijd af. De ene keer heb ik meer trek in het een en andere keer meer trek in het andere. En soms heb ik ook maar een van de twee in huis.

Zalm uit de Dutch oven
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAPDe Dutch oven op de barbecue vind ik echt een uitvinding. Je zet de pan erop en wat je er uit haalt wordt vaak super mals. Je hoeft er niet constant bij te staan, dus in de winter gebruiken we hem ook wel eens. Je moet er inderdaad wel tijd voor uittrekken, maar voor dit recept valt dit best mee. Binnen een uur heb je alles voorbereid en staat het op tafel. Dat is best snel voor een recept met de Dutch oven. Dus lekker genieten, binnen een niet al te lange tijd.
Ingrediënten:
- zalm (ongeveer 500 gram, mag ook kleiner dan is de zalm wel sneller gaar)
- 1 theelepel mosterd
- 15 gram prei (groen)
- paar takjes bieslook
- paar takjes peterselie
- 200 ml witte wijn
- 2 eetlepels citroen olie
- zout en peper.
Bereiden:
- Laat voor het marineren de zalm een beetje op temperatuur komen.
- Bestrijk de zalm met mosterd.
- Voeg naar smaak een beetje zout en peper toe.
- Snij de prei en was deze goed.
- Leg de zalm in een vel met bakpapier.
- Leg dit in de Dutch oven.
- Snij de bieslook en de peterselie en was dit ook af.
- Verdeel de prie, bieslook en peterselie over de zalm.
- Verdeel hier de olie overheen.
- Schenk naast de zalm de wijn, op het bakpapier.
- Verwarm de barbecue tussen de 150 en 180 graden.
- Zet de pot in de barbecue. Controleer de zalm na ongeveer 20-30 minuten.
- Na ongeveer 30 minuten is de zalm klaar en kan de pot van de barbecue.
- Nu lekker genieten!
Bij alle producten zitten je onder de low-FODMAP grens. Voor de bieslook en de peterselie is dat 10 gram. Voor de prei is dit 54 gram van de bladeren. Controleer altijd verpakte producten op verborgen FODMAP's.

Frisse pasta
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAPEr zijn dagen dat ik graag een pasta eet met een volle saus. Maar er zijn ook dagen dat ik het fijn vind om de pure producten te proeven. Er hoeft niet te veel saus op te zitten en van iedere smaak in de pasta kan je genieten. Deze pasta sluit hier bij aan. Als je de pasta warm eet kan hij makkelijk in de winter worden gegeten, als je de pasta laat afkoelen voldoet hij aan een heerlijke pasta op een warme zomerse avond. En heb je nog een beetje over? De volgende dag als lunch is hij nog steeds erg smaakvol.
Ingrediënten:
- 200 gram pasta (glutenvrij)
- 1 pakje spekjes
- 1/2 zak rucola
- het groen van 2 bosuien
- 1 paprika (rood FODMAP)
- bieslook
- 2 eetlepels pijnboompitten
- knoflookolie.
Bereiden:
- Zet het water op voor de pasta. Glutenvrije pasta heeft verschillende bereidingstijden, controleer deze op de verpakking.
- Doe de pijnboompitten in een koekenpan, blijf deze roeren zodat ze niet aanbranden.
- Haal de pijnboompitten eruit als ze bruin kleuren.
- Snij de bosui en de paprika zodat deze direct bij de spekjes kunnen worden gevoegd.
- Bak de spekjes.
- Voeg hier de bosui aan toe.
- Voeg hier later de paprika een toe.
- Bak dit tot het gaar is. Voeg als laatst de bieslook naar smaak toe, maximaal 4 gram pp.
- Giet de pasta af als deze gaar is en meng hier een scheut knoflookolie doorheen.
- Laat de pasta afkoelen als je hem koud eet, anders ga je direct door met de volgende stap.
- Doe de pasta in een schaal en doe hier de groenten en de spekjes bij. Meng dit goed door elkaar.
- Voeg de rucola toe en de pijnboompitten.
- Proef het gerecht en beoordeel zelf of er nog wat peper of knoflookolie doorheen moet.
- Genieten maar!
Vegetarische optie? Vervang de spekjes door oesterzwammen en bak deze alvast gaar voordat de andere groente erbij gaan.
Controleer de pasta op verborgen Fodmap's. 14 gram pijnboompitten is toegestaan, dit is ongeveer 2 eetlepels. Het recept is voor twee personen waardoor je onder dit gewicht blijft. Van de bieslook is 4 gram toegestaan, voor een gerecht voor 2 personen is dit 8 gram. Maximaal 18 gram knoflookolie is toegestaan, als je meer dan een eetlepel toevoegd is het verstandig om de hoeveelheid af te wegen.

Shaslick spies varkenshaas
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAPDeze spies voor de barbecue vraagt wat voorbereidingstijd, maar dat is het meer dan waard! Ik probeer het vlees in ieder geval in de ochtend te marineren en als het lukt zelfs de avond ervoor zodat de smaak goed in het vlees zit en je er goed van kan genieten. Ik denk dat dat ook een van de grootste krachten is van dit recept. Het is een heerlijke smaakbom, waarschijnlijk ook doordat de marinade goed is ingetrokken.
De basis van de shaslick is eigenlijk altijd tomaat en paprikapoeder. Om het recept zo authentiek mogelijk te houden heb ik geprobeerd de basis ingrediënten hetzelfde maar wel low-FODMAP te houden. Ik miste alleen diepgang in de smaak. Waarschijnlijk wordt die bij veel recepten aangebracht door de peper, maar dat vind ik zelf te sterk. Op een aantal sites, zoals die van keukenliefde, ben ik rode wijn tegen gekomen. Dit ben ik gaan toevoegen aan mijn marinade en dat zorgde voor zoveel diepgang in het recept dat je dat zeker moet toevoegen!
Ingrediënten:
- een kleine varkenshaas
- 1/2 rode paprika
- 1 bosui
- 6 plakken rauwe ham.
Ingrediënten voor de marinade:
- 1 tomaat
- 2 eetlepels olijfolie of knoflookolie
- 3 eetlepels rode wijn
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
- peper en zout.
Bereiden:
- Week de stokjes waar je het vlees op prikt zodat ze niet verbranden.
- Snij het vlees in stukjes, per stokje heb je ongeveer 4 stukjes nodig.
- Meng alle ingrediënten voor de marinade in een blender.
- Doe het vlees in een schaaltje en giet de marinade hier overheen.
- Dek dit af met vershoudfolie en zet het in de koelkast tot je de spiesjes gaat maken.
- Als je de spiesjes gaat maken:
- Haal de spiesjes uit het water.
- Snij de paprika in stukjes, je hebt er 3 per spies nodig.
- Doe dit ook met de rauwe ham en de bosui.
- Prik eerst een stukje varkenshaas, dan de bosui, paprika en rauwe ham en herhaal dit tot je 4 stukken vlees op de spies hebt.
- Herhaal dit tot de spiesjes vol zijn.
- Dit recept is voor ongeveer 8 spiesjes.
- Bak ze gaar op de barbecue en daarna kan je lekker genieten!
Alle producten zijn low-FODMAP. Als je gebruik maakt van verpakte producten moet je deze altijd controleren op verborgen FODMAP's.

Zomerse maaltijd salade
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAPDeze salade is gebaseerd op het concept van de caesar salade. Omdat ik het recept wel low-FODMAP wilde houden voldoet hij haar niet helemaal aan, maar dat maakt de salade zeker niet minder lekker. Ik heb in het recept gekozen voor een 3 kleuren sla, omdat dit gezellig staat, maar ook omdat ik last krijg van mijn buik als ik te veel ijsbergsla eet. Je kan het recept wel met andere soorten sla maken, maar ik heb daarom voor deze versie gekozen. Het fijne is dat je de croutons kan maken van left over brood restjes. Ik had nog brood over van het broodbakken en dit gebruikt, maar je kan ook een glutenvrije boterham gebruiken. Blijf wel de tijd in de oven in de gaten houden. Het kan erg verschillen, de 10 minuten in het recept zijn een indicatie tijd.
Ingrediënten:
- 3 kleuren salade, ongeveer 75 gram.
- 1 kippendij
- kruiden kippendij: zout, peper, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel paprikapoeder.
- 75 gram spekjes
- brood voor de croutons (glutenvrij/low-FODMAP)
- kruiden croutons: zout, Italiaanse kruiden, olijfolie.
- 10 cm komkommer
- 8 cherry tomaten
- het groen van één bosui
- 1 eetlepel zaden
- 50 gram oesterzwammen
- 1 eetlepel kaas (oud belegen of lactosevrij)
- saus: 1 eetlepel mayonaise, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel ahonrsiroop.
- Bieslook en Peterselie
- Kiemen.
Bereiden:
- Verwarm de oven op 220 graden.
- Snij het brood in stukjes en verdeel hier de olijfolie, zout en Italiaanse kruiden overheen.
- Zet de schaal met brood in de oven voor ongeveer 10 minuten, maar blijf dit controleren.
- Rooster de zaden en zet deze apart.
- Bak de oesterzwammen gaar en zet ze ook apart.
- Snij de kippendijfilet fijn en verdeel de kruiden hierover.
- Bak deze in een pan gaar, met boter (plantaardig) of olijfolie. Zet ze apart als ze gaar zijn.
- Bak hierna de spekjes gaar.
- Zet de spekjes apart als ze gaar zijn.
- Snij de sla, tomaten, komkommer en bosui fijn.
- Maak de saus voor de salade.
- Die de salade en rauwkost in de schaal.
- Verdeel de andere producten over de salade en giet dan de saus erover.
- Verdeel dit goed.
- Voeg hierna de kaas, kiemen en croutons toe.
- Voeg als laatst een paar takjes bieslook en peterselie toe.
- Nu lekker genieten van een lekkere salade!
Met alle hoeveelheden blijf je onder de maximum aantallen binnen het low-FODMAP dieet. Controleer wel altijd alle verpakte producten op verborgen FODMAP's.

Beenham van de barbecue
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAPBeenham kennen we allemaal van de kerst, maar ik wilde wel weer eens iets anders proberen van de beenham uit de oven. Dus besloten we om te gaan testen op de barbecue en dat bleek achteraf een top idee! Het is voor de beenham op de barbecue wel handig als je een vlees thermometer kan gebruiken. Als de kolen namelijk nog iets te warm zijn kan het vlees heel snel kleuren, maar is het midden nog niet gaar. Je kan zeggen dat de beenham gaar is als de kerntemperatuur minimaal 65 graden is.
Ingrediënten:
- 1 beenham (ongeveer 300 gram)
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels mosterd
- 2 eetlepels ahornsiroop
- knoflookolie
- zout en peper
- barbecue en barbecue benodigdheden.
Bereiden:
- Het lekkerst is om de beenham van tevoren te marineren en hem zeker 2 uur te laten staan met de marinade.
- Houdt er rekening mee dat als je gaat barbecueën dat het het meest ideaal is als de kolen weer een beetje zijn afgekoeld, dus dat het ongeveer een uur duurt voor je kan starten.
- Giet een scheutje knoflookolie over de beenham en verdeel deze over de beenham (het liefst met de handen)
- Verdeel van alle ingrediënten alvast 1 eetlepel over de beenham, ook het liefst met de handen. Je kan ervoor kiezen om alles van tevoren te mengen en dan te verdelen. Beide opties zijn goed.
- Laat dit nu één uur rusten en herhaal dit dan nog een keer.
- Laat de beenham nu weer minimaal één uur rusten voordat het op de barbecue kan.
- Leg de beenham op de barbecue en blijf temperaturen tot je op een minimale kernwarmte komt van 65 graden, dit duurt bij een kleine beenham ongeveer 45-60 minuten.
- Laat de beenham na de barbecue een aantal minuten nog rusten in aluminiumfolie en daarna kan je lekker genieten!
Alle producten zijn low-FODMAP. Er zijn mensen die last van hun darmen krijgen als ze eten eten van de barbecue, dit moet je voor jezelf monitoren.

Sinaasappel munt water
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, veganIn de zomer vind ik het heerlijk om water met een smaakje te drinken. Ik probeer veel te varieren, maar ik heb mijn favorieten. Dit is er zeker een van! De sinaasappel geeft een mooie smaak aan het water en door de munt wordt het lekker fris. Ideaal voor een warme dag of als je een keer iets anders wilt drinken.
Ingrediënten:
- 1/2 sinaasappel
- 2 takjes munt.
Bereiden:
- Zorg voor een fles of karaaf van 0,5 liter.
- Doe hier de sinaasappel in, in stukken en de munt.
- Zet het water voor minimaal 1 uur in de koelkast, maar na een nacht in de koelkast is hij het lekkerst.
- Nu lekker genieten!
Alle producten zijn low-FODMAP.

Wortel bananentaart
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarischIk ben een fan van dit taartje als ontbijt. Het is lekker voedzaam en het is ook erg makkelijk om de dag mee te beginnen. Ik bak de taartjes vaak van tevoren en verdeel ze dan in 4 stukken. Die vries ik in en ik haal ze uit de vriezer op het moment dat ik er trek in heb. Ik ontdooi een stukje en eet er vaak nog iets anders bij.
Ingrediënten:
- 2 bananen
- 100 gram wortel (om te raspten of julienne)
- 3 eieren
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 2 theelepels kaneel
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram bloem (is te vervangen voor havermeel)
- klein scheutje melk.
Bereiden:
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Het hangt er vanaf of je wortels gaat raspen of je al sliertjes hebt waar je mee start. Als je nog wil raspen is het verstandig hier mee te beginnen.
- Snij de bananen in plakjes en prak dit tot een geheel, meng hier de wortel door.
- Meng hier de ahornsiroop en de kaneel door.
- Meng vervolgens de amandelmeel en daarna de bloem erdoor.
- Als laatst voeg je de eieren en het scheutje melk toe.
- Meng dit tot een mooi geheel.
- Vet de bakvorm in en bekleed de vorm met bakpapier.
- Verdeel het mengsel over de vorm en zet dit in de oven op 180 graden voor 30-40 minuten.
- Laat het taartje hierna een beetje afkoelen en genieten maar.
Zorg ervoor dat de bananen niet te rijp zijn, dan zijn ze niet meer low-FODMAP. Amandelmeel is tot 33 gram low-FODMAP. Als je de taart in 4 stukejs verdeelt blijf je hier onder.

Rijstwafels chocolade
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, veganRijstwafels is een snack wat ik regematig eet. Het is glutenvrij te koop en makkelijk om mee te nemen. Vaak smeer ik ze ter plekken, maar deze kunnen worden voorbereid. Houdt er wel rekening mee dat als je ze te lang van tevoren maakt dat ze dan zacht worden.
Ingrediënten:
- 2 blokjes chocolade (puur)
- een klein scheutje melk, lactosevrij of plantaardig.
- ongeveer 10 pistache noten
- 4 rijstcrackers.
Bereiden:
- Smelt de chocolade met een beetje melk au bain marine.
- Plet ondertussen de nootjes zodat ze fijner worden, dit kan met de hand of met een keukenmachine.
- Leg de rijstcrackers klaar.
- Verdeel de chocolade over de crackers, met een lepel of met een spuitzak.
- Verdeel hier de noten overheen.
- Genieten maar!
Rijstcrackers zijn tot 28 gram low-FODMAP. Hierna vallen ze uit op het onderdeel fructanen.

Spareribs uit de Dutch oven
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAPBehalve chocolade is er nog iets waar ik mijn vader enorm blij mee kan maken en dat is met een goede sparerib. Een sparerib die van het bot valt en die lekker van smaak is. Dat is met dit recept goed gelukt. Je moet er de tijd voor nemen, de marinade is het lekkerst als die zeker 24 uur heeft staan trekken en daarna gaat de pan nog voor 1,5 tot 2 uur op de barbecue. Maar als het er dan vanaf komt dan weet je dat het alle moeite waard is. Om dit recept te perfectioneren hebben we dit recept mega vaak gemaakt, verschillende recepten gecombineerd en uitgeprobeerd. Met alle kennis die ik daaruit heb opgedaan ben ik tot dit recept gekomen. En omdat deze zo lekker is wil ik dit recept zeker met jullie delen voor vaderdag!
Ingrediënten:
- 1 sparerib
- 6 eetlepels ketjap (glutenvrij)
- 1 eetlepel bruine suiker
- 750 ml cola.
Bereiden;
- Zorg voor een afsluitbaar bakje waar de spare rib in past, dit is het makkelijkst met de marinade.
- Verdeel de ketjap over de rib en smeer dit in met een kwastje.
- Doe dit nog een aantal keer over de 24 uur verspreid zodat de smaak er goed intrekt.
- Verdeel na een paar uur de bruine suiker over de spare rib.
- Blijf het insmeren met de ketjap herhalen.
- Leg de sparerib in de Dutch oven, samen met al het vocht.
- Meet de 750 ml cola af en giet dit naast de spare rib.
- Het is de bedoeling dat de spare rib gaat drijven.
- Verwarm de barbecue op 150-180 graden.
- Zet de pot in de barbecue voor in ieder geval 1,5 uur maar als je ze super mals wilt hebben kan je ze ook 2 uur laten staan.
- Pas op de Dutch oven is gloeiend heet, maar je kan wel lekker genieten van de spare rib!
Alle producten zijn low-FODMAP.